Nalewka z truskawek na spirytusie
- Truskawki (2000 g)
- Cukier (400 g)
- Cytryna (200 g)
- Spirytus - 4 szklanki (1000 ml)
Przepis na nalewka z truskawek na spirytusie krok po kroku
Truskawki oczyść z szypułek i umieść w słoiku.
Dodaj pokrojone cytryny.
Wsyp cukier i wlej spirytus.
Wymieszaj do rozpuszczenia cukru.
Odstaw zakręcony słoik na 6 tygodniu w chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedź przez gazę i wlej do ozdobnych butelek.
-
Dżem truskawkowy
-
Kompot z truskawek
-
Nalewka z truskawek
-
Mus truskawkowy
-
Koktajl z truskawek
-
Frużelina truskawkowa
-
Konfitura z truskawek
-
Likier truskawkowy
-
Wino z truskawek
-
Dżem truskawkowy z żelfixem
-
Dżem truskawkowy Thermomix
-
Dżem truskawkowy bez cukru
-
Kompot z truskawek na zimę
-
Smoothie truskawkowe
-
Kompot z truskawek mrożonych
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Wino truskawkowe
-
Przetwory z truskawek
Więcej informacji na temat nalewki z truskawek na spirytusie
Nalewka z truskawek na spirytusie to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy trunek. Nalewka owocowa sprawdzi się podana samodzielnie lub jako dodatek do ciast i deserów. Smaczna nalewka jest dość mocna i nie powinny jej spożywać osoby poniżej 18 roku życia. Przepis na nalewkę z truskawek na spirytusie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki, cukier, cytryna, spirytus.
Jak zrobić nalewkę z truskawek na spirytusie? Truskawki oczyść z szypułek i umieść w słoiku. Wsyp cukier i wlej spirytus. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Odstaw zakręcony słoik na 6 tygodniu w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź przez gazę i wlej do ozdobnych butelek.
Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Truskawki są owocem sezonowym dostępnym od czerwca do połowy lipca. Bardzo często wykorzystywane przez nas w kuchni jako baza ciast, deserów i przetworów na zimę. Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Podsumowując najlepsza nalewka truskawkowa sprawdzi się doskonale jako dodatek do herbaty. Smaczna nalewka może być podana samodzielnie w ozdobnych kieliszkach. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego trunku. Domowa nalewka jest dobra do przechowywania w ciemnym miejscu przez około 2 lata. Nalewkę można przygotować także na wódce.
Alergeny w nalewce z truskawek na spirytusie
Lista alergenów dla nalewki z truskawek na spirytusie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewka z truskawek na spirytusie
Wartości odżywcze nalewki z truskawek na spirytusie
Nalewka z truskawek na spirytusie to napój z dodatkiem alkoholu. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży ani karmiące piersią. Nalewka nie nadaje się także dla osób poniżej 18 roku życia.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.