Nalewka z truskawek na spirytusie

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowa nalewka w kieliszkach
Nalewka z truskawek na spirytusie
Nalewka z truskawek na spirytusie to wspaniała propozycja na pyszny domowy trunek. Nalewka świetnie sprawdzi się dodana do kremu do tortu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na nalewkę.
Przygotowanie 20 min
126 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Truskawki (2000 g)
  • Cukier (400 g)
  • Cytryna (200 g)
  • Spirytus - 4 szklanki (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoiki, butelka szklana

Przepis na nalewka z truskawek na spirytusie krok po kroku

Truskawki oczyść z szypułek i umieść w słoiku.

Dodaj pokrojone cytryny.

Wsyp cukier i wlej spirytus.

Wymieszaj do rozpuszczenia cukru.

Odstaw zakręcony słoik na 6 tygodniu w chłodne miejsce.

Po tym czasie przecedź przez gazę i wlej do ozdobnych butelek.

Jak oceniasz przepis na nalewka z truskawek na spirytusie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat nalewki z truskawek na spirytusie

Nalewka z truskawek na spirytusie to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy trunek. Nalewka owocowa sprawdzi się podana samodzielnie lub jako dodatek do ciast i deserów. Smaczna nalewka jest dość mocna i nie powinny jej spożywać osoby poniżej 18 roku życia. Przepis na nalewkę z truskawek na spirytusie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki, cukier, cytryna, spirytus.

Jak zrobić nalewkę z truskawek na spirytusie? Truskawki oczyść z szypułek i umieść w słoiku. Wsyp cukier i wlej spirytus. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Odstaw zakręcony słoik na 6 tygodniu w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź przez gazę i wlej do ozdobnych butelek.

Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Truskawki są owocem sezonowym dostępnym od czerwca do połowy lipca. Bardzo często wykorzystywane przez nas w kuchni jako baza ciast, deserów i przetworów na zimę. Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Podsumowując najlepsza nalewka truskawkowa sprawdzi się doskonale jako dodatek do herbaty. Smaczna nalewka może być podana samodzielnie w ozdobnych kieliszkach. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego trunku. Domowa nalewka jest dobra do przechowywania w ciemnym miejscu przez około 2 lata. Nalewkę można przygotować także na wódce.

Alergeny w nalewce z truskawek na spirytusie

Lista alergenów dla nalewki z truskawek na spirytusie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewka z truskawek na spirytusie

Wartości odżywcze nalewki z truskawek na spirytusie

na 100g gotowej potrawy

Nalewka z truskawek na spirytusie to napój z dodatkiem alkoholu. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży ani karmiące piersią. Nalewka nie nadaje się także dla osób poniżej 18 roku życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
126.33
126.33
Białko (g)
0.43
0.43
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.85
15.85
Węglowodany przyswajalne (g)
14.58
14.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.61
0.61
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
35.61
35.61
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.22
0.22
Foliany (µg (mcg))
13.94
13.94
Beta karoten (µg (mcg))
4.06
4.06
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.06
1.06
Potas (mg)
93.17
93.17
Wapń (mg)
10.44
10.44
Fosfor (mg)
15.61
15.61
Magnez (mg)
7.67
7.67
Żelazo (mg)
0.24
0.24
Cynk (mg)
0.08
0.08
Miedź (mg)
0.03
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z truskawek na spirytusie 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z truskawek na spirytusie

Koszt składników
125.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
2000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 2000 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Cytryna
200 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Spirytus
1000 ml
4 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
125.10