Przepis na dżem truskawkowy z thermomixu krok po kroku
- Truskawki 1000 g
- Cukier 330 g żelujący 3:1, żelfix
- Sok z cytryny 10 ml 1 łyżka
Truskawki umyj i pozbaw szypułek.
Większe przekrój na pół i włóż do naczynia Thermomixa.
Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
Wlej sok z cytryny i wsyp cukier żelujący.
Wymieszaj przez 5 sekund / obroty 3.
Gotuj przez 11 minut / 100 stopni / obroty 2.
Dżem od razu przelej do wyparzonych słoików. Dobrze zakręć i odstaw do góry dnem.
Odwróć, dopiero gdy ostygnie.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa

(liczba kalorii)
Dżem truskawkowy Thermomix - cechy przepisu
Więcej o dżemie truskawkowym z Thermomixu
Dżem truskawkowy to dodatek np. do kanapek, który każdy chociaż raz w życiu spróbował. Jeszcze lepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. Dlatego dziś prezentujemy przepis na dżem truskawkowy z Thermomixa.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców.
Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne! Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Aby wykonać nasz przepis potrzebujesz truskawek, cukru żelującego i soku z cytryny. Zblendowanie truskawek przed gotowaniem spowoduje, że będzie to gładkie i aksamitne smarowidło, które przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem truskawkowy w Thermomixie, ale bez cukru to wystarczy, że cukier wymienisz np. na ksylitol. Wówczas na 1 kg owoców potrzebujesz 200 g słodzika. Wystarczy, że owoce włożysz do naczynia Thermomixa, wsypiesz słodzik i będziesz gotować bez przykrycia przez 30 minut. Kanapka przygotowana z takim dżemem będzie równie pyszna.
Dżem truskawkowy Thermomix to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane smarowidło do kanapki to dobra i zdrowa alternatywa dla sklepowych dżemów.
Wartości odżywcze dżemu truskawkowego z Thermomixu
Energia i białka
(10g)
Węglowodany w dżemie truskawkowym z thermomixu
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy w przepisie na dżem truskawkowy z thermomixu
(10g)
Składniki mineralne w przepisie na dżem truskawkowy z thermomixu
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dżemie truskawkowym z Thermomixu
Lista alergenów dla dżemu truskawkowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem truskawkowy z Thermomixu