Kompot z truskawek na zimę

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy kompot truskawkowy na zimę
Kompot z truskawek na zimę
Kompot z truskawek na zimę to wspaniała propozycja na pyszny napój dla całej rodziny. Kompoty owocowe są idealnym pomysłem na zachowanie smaków lata. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 30 min
1026 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Truskawki (2000 g)
  • Cukier - pół opakowania (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kompot z truskawek na zimę krok po kroku

Truskawki oczyść z szypułek.

W garnku umieść cukier i wlej wodę (około 2 litrów).

Zagotuj i dodaj truskawki.

Gotuj przez 10 minut.

Przelej kompot do słoików.

Zakręć dokładnie i umieść słoiki w garnku.

Wlej wodę do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Słoiki postaw do góry dnem i wystudź.

Jak oceniasz przepis na kompot z truskawek na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat kompotu z truskawek na zimę

Kompot z truskawek na zimę to bardzo dobry pomysł na pyszny napój bezalkoholowy dla całej rodziny. Najlepszy kompot z całych owoców można dodawać zimą do koktajli mlecznych lub owocowych. Kompot do słoików świetnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na kompot z truskawek na zimę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia napoju potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki, cukier.

Jak zrobić kompot z truskawek na zimę? Truskawki oczyść z szypułek. W garnku umieść cukier i wlej wodę. Zagotuj i dodaj truskawki. Gotuj przez 10 minut. Przelej kompot do słoików. Zakręć dokładnie i umieść słoiki w garnku. Wlej wodę do 2/3 wysokości i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Słoiki postaw do góry dnem i wystudź.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Hodowane są w naszych ogródkach od wielu lat. Ich uprawa jest bardzo prosta i nie wymaga wiele doglądania. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającego za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców. Truskawki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie.

Podsumowując: najlepszy kompot z owoców sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. Pyszny kompot można wzbogacić dodatkiem innych owoców. Sprawdzony przepis na kompot można przygotować także z mrożonych truskawek. Kompot jest dobry spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Alergeny w kompocie z truskawek na zimę

Lista alergenów dla kompotu z truskawek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z truskawek na zimę

Wartości odżywcze kompotu z truskawek na zimę

na 100g gotowej potrawy

Kompot z truskawek na zimę to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Kompot można przygotować także bez dodatku cukru. Będzie od wówczas bardziej przystępny dla diabetyków i osób na diecie bezcukrowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
102.60
1026.00
Białko (g)
0.54
5.36
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
26.06
260.64
Węglowodany przyswajalne (g)
24.46
244.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
16.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
0.30
3.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
1.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
1.60
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
0.80
8.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
47.04
470.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.16
Ryboflawina (mg)
0.02
0.20
Niacyna (mg)
0.31
3.12
Foliany (µg (mcg))
19.20
192.00
Beta karoten (µg (mcg))
5.60
56.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
1.00
10.00
Potas (mg)
122.80
1228.00
Wapń (mg)
13.00
130.00
Fosfor (mg)
19.20
192.00
Magnez (mg)
10.40
104.00
Żelazo (mg)
0.34
3.38
Cynk (mg)
0.11
1.14
Miedź (mg)
0.04
0.42
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z truskawek na zimę 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z truskawek na zimę

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
2000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 2000 g
Cukier
500 g
pół opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
42.50