Dżem truskawkowy bez cukru

Opublikowano: 11.01.2022 r., 11:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem truskawkowy bez cukru podany w słoiczku. W oddali stoi miseczka ze świeżymi truskawkami.
Dżem truskawkowy bez cukru
Dżem truskawkowy bez cukru to doskonała propozycja na dietetyczny dżem. W odpowiednich ilościach może być on wspaniałym dodatkiem do kanapek i deserów dla osób chorujących na cukrzycę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 70 min
94 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Truskawki (2000 g)
  • Sok z cytryny z 2 sztuk cytryn (120 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na dżem truskawkowy bez cukru krok po kroku

Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek.

Truskawki umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez około 60-70 minut.

Słoiki i pokrywki wyparz wrzątkiem.

Przełóż gorący dżem do słoików, zakręć i wstaw do garnka.

Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 14 minut.

Wyjmij słoiki i postaw na nakrętkach do czasu wystygnięcia słoików.

Jak oceniasz przepis na dżem truskawkowy bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat dżemu truskawkowego bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru to dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast i deserów w wersji fit. Dżem bez cukru można przygotować do słoików na zimę. Owoce do dżemów bez dodatku cukru muszą zawierać dużą ilość pektyn, które zagęszczają naturalnie ugotowany dżem. Przepis na dżem truskawkowy bez cukru jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia dżemu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: truskawki świeże, sok z cytryny.

Jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru? Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek. Pamiętaj, aby sprawdzić czy wśród truskawek nie ma żadnych pokrytych pleśnią. Zepsute owoce mogą mieć wpływ na szybsze zepsucie dżemu w trakcie przechowywania. Truskawki umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez około 60-70 minut. Słoiki i pokrywki wyparz wrzątkiem. Przełóż gorący dżem do słoików, zakręć i wstaw do garnka. Zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj na średnim ogniu przez 14 minut. Wyjmij słoiki i postaw na nakrętkach do czasu wystygnięcia słoików.

Truskawki to bardzo popularne owoce. Są one dostępne w sprzedaży w największej ilości latem w okresie od czerwca do sierpnia. Truskawki są szeroko wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać koktajle, desery, ciasta lub dżemy. Truskawki zawierają dużą ilość pektyn, które pozwalają na przygotowanie dżemu bez dodatku cukru. Truskawki są nisko kaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Truskawki można też zamrozić i na ich bazie przygotowywać lodowe koktajle.

Podsumowując dżem truskawkowy bez cukru to pyszny przepis na zimę, który pozwala zatrzymać lato w słoiki. Dżem możesz podać dla dzieci jako dodatek na kanapkę. Na jego bazie przygotować można koktajle mleczne, desery i ciasta. Można go użyć jako składnik fit deserów. Dżem bez cukru to doskonała propozycja na konfiturę dla osób chorujących na cukrzycę.

Alergeny w dżemie truskawkowym bez cukru

Lista alergenów dla dżemu truskawkowego bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem truskawkowy bez cukru

Wartości odżywcze dżemu truskawkowego bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Dżem truskawkowy bez cukru to niskokaloryczny produkt domowej roboty. Dżem zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego. Dżem na bazie samych owoców nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
31.43
94.30
Białko (g)
0.65
1.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.64
22.91
Węglowodany przyswajalne (g)
5.73
17.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
5.71
Sacharoza (cukier) (g)
0.47
1.40
Glukoza (g)
1.93
5.80
Fruktoza (g)
2.36
7.09
Skrobia (g)
0.04
0.11
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.19
0.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.46
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
0.94
2.83
Witamina B6 (mg)
0.05
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
57.66
172.99
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.02
0.06
Niacyna (mg)
0.37
1.12
Foliany (µg (mcg))
23.77
71.32
Beta karoten (µg (mcg))
6.66
19.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
1.00
3.00
Potas (mg)
150.17
450.51
Wapń (mg)
15.43
46.30
Fosfor (mg)
23.09
69.28
Magnez (mg)
12.60
37.81
Żelazo (mg)
0.39
1.17
Cynk (mg)
0.13
0.40
Miedź (mg)
0.05
0.14
Mangan (mg)
0.37
1.11
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu truskawkowego bez cukru 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu truskawkowego bez cukru

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
2000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 2000 g
Sok z cytryny
120 ml
z 2 sztuk cytryn
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 6
6.00
Za 120 ml
Koszt składników
46.00