Przepis na nalewkę z truskawek krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik, gaza, lejek, butelka szklana

Umyte i wyszypułkowane owoce pokrój na ćwiartki.

Wsyp pół porcji truskawek do dużego słoja i zasyp połową cukru.

Powtórz z drugą warstwą.

Zakręć słój i zostaw na 48 godzin. Powstanie sok.

Po 48 godzinach wlej do słoja wódkę. Wymieszaj. Pozostaw w zakręconym słoiku na 4 tygodnie. W tym czasie co 3 dni lekko wstrząśnij słojem, by wymieszać owoce.

Po upłynięciu 4 tygodni przelej nalewkę do naczynia, jednocześnie przecedzając owoce od płynu.

Klarowną nalewkę przelej za pomocą lejka do butelki (do alkoholu) i szczelnie ją zakręć.

Nalewka powinna dojrzewać 3 do 6 miesięcy.

Nalewka z truskawek
Nalewka z truskawek
Koszt przygotowania dania
93.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
180 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
54

Nalewka z truskawek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewkce z truskawek

Zobacz, jak zrobić nalewkę z truskawek – to bardzo prosty i sprawdzony przepis. Domowa nalewka z truskawek to świetny pomysł na pyszny alkohol. Nalewka truskawkowa robiona jest na wódce. Wymaga użycia jedynie trzech prostych składników. Cały proces robienia nalewki truskawkowej nie jest zbyt skomplikowany. Przepis na nalewkę z truskawek przygotowuje się szybko. Musi ona jedynie odstać swoje i dojrzeć, by była dobra w smaku. Z takim sprawdzonym przepisem bez problemu zrobisz pyszny, domowy alkohol.

Domowa nalewka jest fajnym pomysłem na to, by rozwinąć swoje umiejętności. Nalewka z truskawek (z wódką) jest pyszna i prosta. W nalewce zachodzi proces maceracji (ekstrakcji — w tym przypadku — truskawek w alkoholu). Do przepisu na nalewkę z truskawek możesz dodać różnego rodzaju dodatki, które podkręcą smak. Nalewka truskawkowa jest niezwykle dobra, jeśli dodasz do niej (wraz z wódką) laskę wanilii. Staje się także pyszna, gdy dodasz świeżą miętę. Cynamon również wspaniale wpływa na smak alkoholu. Przepis na nalewkę z truskawek to odpowiedni pomysł na to, by zrobić prezent komuś, kto jest koneserem alkoholi.

Nalewka z truskawek na wódce to najlepszy sposób na domowy alkohol. To sprawdzony przepis na łatwy, owocowy trunek. Jak zrobić nalewkę z truskawek? Przygotuj owoce, umieść je w słoju wraz z cukrem. Słój należy zamknąć zakrętką. Odstaw na dwa dni i następnie wlej wódkę do owoców i cukru. Jeżeli masz chęć, do nalewki z truskawek możesz dodać wyżej wymienione składniki (laska wanilii, cynamon, mięta…). Co jakiś czas dobrze jest potrząsać słojem, by składniki odrobinę przemieszać. Po 4 tygodniach przecedź owoce od płynu i przelej nalewkę do butelek. Najlepiej jest użyć butelek, które są przeznaczone do przechowywania alkoholi. Szczelnie zakręć i czekaj, aż nalewka z truskawek dojrzeje.

Jak zrobisz nalewkę z truskawek, konieczne jest to, by odczekać minimum 3 miesiące. Im dłużej nalewka dojrzewa, tym jest lepsza i bardziej aromatyczna. Nalewka z truskawek powinna być przechowywana w pomieszczeniu, gdzie jest chłodno i ciemno.

Jeżeli chodzi o alkohole, nie są one zalecane osobom, które zmagają się ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Po wypiciu nalewki truskawkowej, ciśnienie tętnicze krwi wzrasta. Poza tym alkohol nie jest zalecany tym, którzy mają problemy z prawidłowym poziomem glikemii. Nalewka truskawkowa to duża ilość cukru. Co za tym idzie, osoby insulinooporne lub z cukrzycą nie powinny pić takiego alkoholu. Skutkiem wypicia jest gwałtowny wyrzut glukozy do krwi.

Wartości odżywcze nalewki z truskawek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
144.33 kcal
180.42 kcal
Białko
0.34 g
0.42 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg

Węglowodany w nalewkce z truskawek

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
12.14 g
15.17 g
Węglowodany przyswajalne
11.14 g
13.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
0.18 g
0.22 g
Tłuszcze nasycone
0.08 g
0.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.12 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę z truskawek

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
0.50 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
29.40 mg
36.75 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.01 mg
0.01 mg
Niacyna
0.20 mg
0.25 mg
Foliany
12.00 µg (mcg)
15.00 µg (mcg)
Beta karoten
3.50 µg (mcg)
4.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z truskawek

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
1.00 mg
1.25 mg
Potas
77.50 mg
96.88 mg
Wapń
8.08 mg
10.10 mg
Fosfor
13.67 mg
17.08 mg
Magnez
6.50 mg
8.12 mg
Żelazo
0.23 mg
0.28 mg
Cynk
0.09 mg
0.11 mg
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z truskawek 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewkce z truskawek

Lista alergenów dla nalewki z truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z truskawek

Cena przygotowania nalewki z truskawek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
1500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
30.00
Za 1500 g
Wódka
1250 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 3
62.50
Za 1250 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
107.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z truskawek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób