Nalewka z orzechów włoskich
- Zielone orzechy włoskie (500 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Wódka - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
Przepis na nalewcę z orzechów włoskich krok po kroku
Orzechy umyj i sparz w gorącej wodzie, a następnie pokrój na ćwiartki.
Włóż do słoika i zasyp cukrem. Odstaw orzechy na 7-10 dni w ciemnym miejscu.
Dolej wódkę i spirytus, zakręć szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na minimum miesiąc.
Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę i przelej do szklanej butelki.
Więcej informacji na temat nalewki z orzechów włoskich
Domowa nalewka z orzechów włoskich przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich nie jest prosty, ale warto go przygotować, ponieważ smak orzechów włoskich w połączeniu z alkoholem jest wyborny. Potrzebujesz tylko orzechów, ważne, aby były to orzechy włoskie w zielonej łupinie, cukier, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wódką, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Orzechówkę możesz, także przygotować na większej ilości wódki, będzie ona wtedy bardziej delikatna.
Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie najlepsza na zimowe wieczory.
Każdy z nas wie, że orzechy, nie tylko włoskie są bardzo zdrowe oraz dostarczają wielu cennych składników odżywczych do naszego organizmu.
Orzechy włoskie podobnie jak większość orzechów są wysoko energetyczne, dlatego dostarczają do organizmu dużo energii, pochodzącej przede wszystkim ze zdrowych tłuszczy np.omega-3. W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Dodatkowo zawartości witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina oraz witamina B6. Spożycie orzechów włoskich niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, które wiążą się przede wszystkim z występowaniem dużej ilości antyoksydantów, które są odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników z naszego organizmu. Orzechy włoskie są też cenna jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego. Częste spożycia orzechów wskazuje na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie, między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.
Dokładnie jak zrobić nalewkę z orzechów włoskich na spirytusie, opisuję nieco niżej. Będzie to dobry pomysł na domowy alkohol z zielonych orzechów.
Alergeny w nalewce z orzechów włoskich
Lista alergenów dla nalewki z orzechów włoskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zielone orzechy włoskie
Wartości odżywcze nalewki z orzechów włoskich
Orzechówkę możesz przygotować na wódce, wtedy będzie bardziej delikatna.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.