Nalewka z miodu

Opublikowano: 30.12.2021 r., 19:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
nalewka z miodu
Nalewka z miodu
W prosty sposób i to w domowych warunkach możesz przygotować własną nalewkę. Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić pyszną, delikatnie słodką nalewkę z miodu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
121 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Miód (100 g)
  • Spirytus 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, miska

Przepis na nalewkę z miodu krok po kroku

Do garnka wlej szklankę wody i delikatnie podgrzewaj.

Rozpuść miód w wodzie, gdy pojawi się piana, przestań ogrzewać.

Rozpuszczony w wodzie miód przelej do miski.

Wlej do niej spirytus i delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowaną nalewkę przelej do wcześniej wyparzonych szklanych słoików lub butelek.

Odstaw nalewkę na dwa dni.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z miodu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat nalewki z miodu

Nalewka z miodu przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.

Przepis na nalewkę z miodu jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko miodu, najlepiej jak będzie to miód spadziowy lub akacjowy, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Miodówkę możesz, także przygotować na wódce.

Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie idealna na zimowe wieczory.

Zatem jak zrobić nalewkę z miodu?

Do garnka wlej szklankę wody i delikatnie podgrzewaj, po chwili dodaj miód i gotuj tak, aby on całkowicie się rozpuścił. W momencie gotowania może pojawić się piana, wtedy przestań ogrzewać i zbierz pianę za pomocą łyżki.

Tak przygotowany roztwór przelej do osobnej miski lub garnka. Następnie wlej do niej spirytus i wymieszaj.

Nasza nalewka jest już prawie gotowa, wystarczy przelać ją teraz do szklanych słoików lub butelek. Ważne jest, aby były one szklane i wcześniej wyparzone. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza najlepsza nalewka nie zepsuje się przez brudny słoik.

Tak przygotowana nalewka będzie dobra za dwa, trzy dni. Wtedy śmiało możesz ją spróbować. Sami widzicie jak prosta i szybka jest nalewka, wiecie na pewno, ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Co więcej, aby wykonać miodówkę nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.

Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój sprawdzony przepis i skosztuj słodkiej nalewki. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie ,między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.

Alergeny w nalewce z miodu

Lista alergenów dla nalewki z miodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z miodu

Wartości odżywcze nalewki z miodu

na 100g gotowej potrawy

Nalewkę w podobny sposób możesz przygotować z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
243.17
121.58
Białko (g)
0.05
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
13.73
6.87
Węglowodany przyswajalne (g)
13.70
6.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.08
0.04
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.01
0.01
Niacyna (mg)
0.02
0.01
Foliany (µg (mcg))
0.33
0.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.50
0.75
Potas (mg)
9.50
4.75
Wapń (mg)
1.00
0.50
Fosfor (mg)
4.83
2.42
Magnez (mg)
0.33
0.17
Żelazo (mg)
0.08
0.04
Cynk (mg)
0.04
0.02
Miedź (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z miodu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z miodu

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Koszt składników
55.00