Nalewka z miodu
- Miód (100 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na nalewkę z miodu krok po kroku
Do garnka wlej szklankę wody i delikatnie podgrzewaj.
Rozpuść miód w wodzie, gdy pojawi się piana, przestań ogrzewać.
Rozpuszczony w wodzie miód przelej do miski.
Wlej do niej spirytus i delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną nalewkę przelej do wcześniej wyparzonych szklanych słoików lub butelek.
Odstaw nalewkę na dwa dni.
Więcej informacji na temat nalewki z miodu
Nalewka z miodu przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień i zima to okres kiedy, należy się nimi delektować.
Przepis na nalewkę z miodu jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko miodu, najlepiej jak będzie to miód spadziowy lub akacjowy, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%, w momencie jego połączenia z wodą, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, tak czy inaczej będzie to napój wysoko procentowy. Miodówkę możesz, także przygotować na wódce.
Nie ma znaczenia czy przygotujesz ją na wódce, czy na spirytusie, nalewka będzie idealna na zimowe wieczory.
Zatem jak zrobić nalewkę z miodu?
Do garnka wlej szklankę wody i delikatnie podgrzewaj, po chwili dodaj miód i gotuj tak, aby on całkowicie się rozpuścił. W momencie gotowania może pojawić się piana, wtedy przestań ogrzewać i zbierz pianę za pomocą łyżki.
Tak przygotowany roztwór przelej do osobnej miski lub garnka. Następnie wlej do niej spirytus i wymieszaj.
Nasza nalewka jest już prawie gotowa, wystarczy przelać ją teraz do szklanych słoików lub butelek. Ważne jest, aby były one szklane i wcześniej wyparzone. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza najlepsza nalewka nie zepsuje się przez brudny słoik.
Tak przygotowana nalewka będzie dobra za dwa, trzy dni. Wtedy śmiało możesz ją spróbować. Sami widzicie jak prosta i szybka jest nalewka, wiecie na pewno, ile czasu trzeba, aby przygotować nalewkę z owoców. Samo ich przygotowanie jest wyczerpującym zadaniem. Co więcej, aby wykonać miodówkę nie musimy czekać na zbiory owoców, śmiało przygotujesz ją o dowolnej porze roku.
Sezon zimowy zbliża się wielkimi krokami, czas się rozgrzać, dlatego wykorzystaj mój sprawdzony przepis i skosztuj słodkiej nalewki. Spożywana w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie ,między innymi rozszerza naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Trzeba jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach 30-40 ml.
Alergeny w nalewce z miodu
Lista alergenów dla nalewki z miodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z miodu
Wartości odżywcze nalewki z miodu
Nalewkę w podobny sposób możesz przygotować z dowolnych owoców.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.