Nalewka z jeżyn

Opublikowano: 07.06.2022 r., 15:43 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa nalewka z dojrzałych jeżyn
Nalewka z jeżyn
Poznaj przepis na najlepszą domową nalewkę z jeżyn.
Przygotowanie 20 min
33 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 25 porcji
  • Jeżyny (500 g)
  • Spirytus - 1 szklanka (250 ml)
  • Wódka - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1 duża szklanka (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoiki, sitko

Przepis na nalewkę z jeżyn krok po kroku

Owoce umyj, przełóż do słoika i zalej wódką i spirytusem.

Szczelnie zamknij słoik i odstaw na 2- 3 tygodnie.

Po tym czasie dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na minimum tydzień.

Po tym czasie przecedź nalewkę od owoców.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z jeżyn
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki z jeżyn

Nalewka z jeżyn, tak zwana „jeżynówka” to jeden z najpopularniejszych, polskich, tradycyjnych przepisów na owocowe nalewki, które od wielu lat i pokoleń stosowane są na przeróżne problemy zdrowotne, a także uroczyste okazje. Domowa nalewka jeżynowa na wódce i na spirytusie jest bardzo łatwa do samodzielnego przygotowania w domu, dlatego na pewno sobie z nią poradzisz, nawet nie mając wcześniejszego doświadczenia w robieniu nalewek. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić nalewkę z jeżyn koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować jeżynówkę potrzebne Ci będą świeże, sezonowe lub mrożone jeżyny, wódka i spirytus (najlepsze proporcje to jeden do jednego) oraz cukier. Umyte, oczyszczone owoce wystarczy zalać alkoholem i odstawić do maceracji na minimum dwa tygodnie, a po tym czasie zasypać cukrem i odstawić na kolejny tydzień. To wszystko, najlepsza nalewka z jeżyn dobra na każdą okazję gotowa. Domowe nalewki owoce często traktowane są jako sposób na wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych, czy w ramach pobudzania odporności i pracy układu krążenia. Choć jeżyny są bardzo zdrowymi owocami i świetnym źródłem witaminy C i przeciwzapalnych antocyjanów, pamiętaj aby nie traktować nalewek jako źródła składników pokarmowych, ani jedynego i często wykorzystywanego sposobu na leczenie różnych problemów zdrowotnych. Niebezpieczeństwa i zagrożenia płynące z częstego picia alkoholu bezsprzecznie przewyższają jakiekolwiek potencjalne korzyści nalewki z owoców jeżyn, dlatego nie traktuj jej leczniczo. Pamiętaj też, że jest to napój bezwzględnie przeciwwskazany dla dzieci, kobiet w ciąży. Nie jest polecany również do spożycia przez osoby z cukrzycą, insulinoopornością, chorujące na stany zapalne żołądka i jelit. Jeśli chcesz zastosować nalewkę z jeżyn, pamiętaj aby pić ją jedynie doraźnie i przez maksymalnie krótki czas. Przewiń dalej aby poznać szczegółowy przepis na nalewkę z jeżyn.

Alergeny w nalewce z jeżyn

Lista alergenów dla nalewki z jeżyn przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z jeżyn

Wartości odżywcze nalewki z jeżyn

na 100g gotowej potrawy

Mimo to, że wiele osób przypisuje nalewce z jeżyn pewne właściwości zdrowotne, trzeba pamiętać, że alkohol ma negatywny wpływ na zdrowie i należy go ograniczać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
169.35
33.87
Białko (g)
0.60
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
17.17
3.43
Węglowodany przyswajalne (g)
14.87
2.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.30
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
4.78
0.96
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.01
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.13
1.83
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.10
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.02
0.00
Niacyna (mg)
0.28
0.06
Foliany (µg (mcg))
10.87
2.17
Beta karoten (µg (mcg))
55.65
11.13
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
1.00
0.20
Potas (mg)
71.35
14.27
Wapń (mg)
12.74
2.55
Fosfor (mg)
11.52
2.30
Magnez (mg)
8.70
1.74
Żelazo (mg)
0.29
0.06
Cynk (mg)
0.24
0.05
Miedź (mg)
0.08
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z jeżyn 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z jeżyn

Koszt składników
87.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jeżyny
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Spirytus
250 ml
1 szklanka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Wódka
250 ml
1 szklanka
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 ml
Cukier
150 g
1 duża szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
87.50