Nalewka z jeżyn
- Jeżyny (500 g)
- Spirytus - 1 szklanka (250 ml)
- Wódka - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 duża szklanka (150 g)
Przepis na nalewkę z jeżyn krok po kroku
Owoce umyj, przełóż do słoika i zalej wódką i spirytusem.
Szczelnie zamknij słoik i odstaw na 2- 3 tygodnie.
Po tym czasie dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na minimum tydzień.
Po tym czasie przecedź nalewkę od owoców.
Więcej informacji na temat nalewki z jeżyn
Nalewka z jeżyn, tak zwana „jeżynówka” to jeden z najpopularniejszych, polskich, tradycyjnych przepisów na owocowe nalewki, które od wielu lat i pokoleń stosowane są na przeróżne problemy zdrowotne, a także uroczyste okazje. Domowa nalewka jeżynowa na wódce i na spirytusie jest bardzo łatwa do samodzielnego przygotowania w domu, dlatego na pewno sobie z nią poradzisz, nawet nie mając wcześniejszego doświadczenia w robieniu nalewek. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić nalewkę z jeżyn koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować jeżynówkę potrzebne Ci będą świeże, sezonowe lub mrożone jeżyny, wódka i spirytus (najlepsze proporcje to jeden do jednego) oraz cukier. Umyte, oczyszczone owoce wystarczy zalać alkoholem i odstawić do maceracji na minimum dwa tygodnie, a po tym czasie zasypać cukrem i odstawić na kolejny tydzień. To wszystko, najlepsza nalewka z jeżyn dobra na każdą okazję gotowa. Domowe nalewki owoce często traktowane są jako sposób na wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych, czy w ramach pobudzania odporności i pracy układu krążenia. Choć jeżyny są bardzo zdrowymi owocami i świetnym źródłem witaminy C i przeciwzapalnych antocyjanów, pamiętaj aby nie traktować nalewek jako źródła składników pokarmowych, ani jedynego i często wykorzystywanego sposobu na leczenie różnych problemów zdrowotnych. Niebezpieczeństwa i zagrożenia płynące z częstego picia alkoholu bezsprzecznie przewyższają jakiekolwiek potencjalne korzyści nalewki z owoców jeżyn, dlatego nie traktuj jej leczniczo. Pamiętaj też, że jest to napój bezwzględnie przeciwwskazany dla dzieci, kobiet w ciąży. Nie jest polecany również do spożycia przez osoby z cukrzycą, insulinoopornością, chorujące na stany zapalne żołądka i jelit. Jeśli chcesz zastosować nalewkę z jeżyn, pamiętaj aby pić ją jedynie doraźnie i przez maksymalnie krótki czas. Przewiń dalej aby poznać szczegółowy przepis na nalewkę z jeżyn.
Alergeny w nalewce z jeżyn
Lista alergenów dla nalewki z jeżyn przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z jeżyn
Wartości odżywcze nalewki z jeżyn
Mimo to, że wiele osób przypisuje nalewce z jeżyn pewne właściwości zdrowotne, trzeba pamiętać, że alkohol ma negatywny wpływ na zdrowie i należy go ograniczać.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.