Nalewka porzeczkowa

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nalewka porzeczkowa podana w kieliszku.
Nalewka porzeczkowa
Nalewka porzeczkowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych trunków. Jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczna.
Przygotowanie 15 min
179 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Nektar z czarnych porzeczek (1000 ml)
  • Spirytus (750 ml)
  • Cukier (350 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
butelka szklana

Przepis na nalewkę porzeczkową krok po kroku

Porzeczki umyj, obierz i podziel je na mniejsze części. Włóż do dużego słoika.

Spirytus wymieszaj z 1,5 szklanki wody i taką mieszanką zalej porzeczki. Słoik zakręć i odłóż w ciemnie miejsce na 2 tygodnie.

Po tym czasie zlej alkohol z porzeczek do osobnego słoika.

Porzeczki pozostałe w słoju zasyp cukrem i odstaw na kolejne 2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając całym słojem.

Po tym okresie zlej z porzeczek powstały syrop i połącz go z wcześniej zlanym alkoholem.

Nalewkę odstaw do leżakowania na co najmniej 3 miesiące.

Jak oceniasz przepis na nalewkę porzeczkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat nalewki porzeczkowej

Nalewka porzeczkowa to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych trunków. Jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle aromatyczna.

Przepis na nalewkę porzeczkową to smaczna opcja na rozgrzewający domowy alkohol. Możesz ją zrobić zarówno na spirytusie, jak i zwykłej wódce. Najlepsza jest zarówno z czerwonych, jak i czarnych porzeczek. Dla wyjątkowego smaku możesz nawet pomieszać oba rodzaje. Alkohol z tej receptury zawsze wychodzi wyśmienity. Ta najprostsza nalewka będzie idealnym dopełnieniem każdego przyjęcia czy uroczystości, gdyż jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita. Jej smak zachwyci każdego. Idealnie sprawdzi się jako składnik pysznych kremów, dodatek do syropów kawowych, a także można zastosować go do namaczania biszkoptów. Idealnie komponuje się z różnymi tortami, nadając im wspaniałego smaku i sprawiając, że całość nie jest zbyt słodka czy mdła. Nalewka ma idealne proporcje, dlatego zawsze się udaje i ma idealny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę porzeczkową, by była pyszna, a przy okazji dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Jest niezwykle intensywna. Idealnie pasuje do wszelkich deserów, a także wypijana bez dodatków. Ma tak świetny smak, że na pewno przypadnie do gustu wszelkim miłośnikom domowych alkoholi. To idealna opcja dla wszystkich tych, którzy lubią napoje z charakterem. Duży dodatek owoców wpływa na polepszenie smaku tego alkoholu. Z tej receptury powstaje nalewka idealna, o bardzo bogatym smaku porzeczek. Ze względu na dużą ilość cukru nie jest cierpka. Ta nalewka zachwyci wszystkich fanów domowych alkoholi. Nie jest ani zbyt słodka, ani gorzka. W dodatku ma piękny ciemnoróżowy kolor, który przyciąga wzrok. Prezentuje się pięknie w kieliszku i w butelce. Najlepiej wykorzystywać świeże owoce, więc idealnym czasem na jej przygotowanie będzie, koniec lata. Dzięki temu ten trunek będzie naprawdę świetny. Jeżeli chce się wzbogacić jej aromat, można dodać do niej liści świeżej mięty. To sprawi, że nalewka będzie miała bardzo świeży smak.

Alergeny w nalewce porzeczkowej

Lista alergenów dla nalewki porzeczkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę porzeczkową

Wartości odżywcze nalewki porzeczkowej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział alkoholu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
170.95
179.50
Białko (g)
0.46
0.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
22.70
23.83
Węglowodany przyswajalne (g)
22.70
23.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
0.05
0.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
2.90
3.05
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki porzeczkowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki porzeczkowej

Koszt składników
86.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nektar z czarnych porzeczek
1000 ml
3.80
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.80
Za 1000 ml
Spirytus
750 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
60.00
Za 750 ml
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Koszt składników
86.30