Naleśniki na wodzie
- Jajko (2 szt.)
- Woda gazowana (200 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (160 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na naleśniki na wodzie krok po kroku
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj mikserem na gładką masę.
Rozgrzej suchą patelnię lub wylej na nią 1 łyżeczkę oleju.
Porcje ciasta nakładaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia.
Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników na wodzie
Naleśniki na wodzie to dobra opcja dla miłośników tego prostego dania, jednak w dużo lżejszym wydaniu. Naleśniki na wodzie mają mniej kalorii, ale również tłuszczów. Jeśli zapytać się jak zrobić naleśniki we własnym domu, to pewnie każda pani domu odpowiedziałaby inaczej. To jedno z tych dań, na które każdy ma swój własny sposób. Można je przygotować z tylko 3 składników lub postawić na nieco bardziej skomplikowany przepis. Wszystko zależy od efektu, jaki chce się osiągnąć. Naleśniki to jeden z tych przysmaków, który kochają zarówno młodsi, jak i dorośli smakosze. Najlepsze są te delikatne, puszyste i biszkoptowe. Choć ich przygotowanie jest niezwykle proste, nie można powiedzieć, że to danie nudne.
Przepis na naleśniki na wodzie to dobry pomysł na to smaczne i łatwe danie dla osób, które nie mogą sięgać po mleko. Naleśniki robione na wodzie są równie smaczne i ciekawe. Oprócz tego są też znacznie tańsze. Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Naleśniki można podawać z przeróżnym nadzieniem, co wpływa dodatkowo na ich popularność. Sprawia to bowiem, że są uniwersalne i nigdy się nie nudzą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki na wodzie, by były szybkie, pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Zastanawiasz się jak usmażyć naleśniki na patelni, by były najzdrowsze? Najlepiej pomiń dodatek tłuszczu. Dzięki temu będą one nie tylko bardziej chrupiące, ale również zdrowsze. By móc jednak pozwolić sobie na smażenie bez dodatku oleju, musisz mieć odpowiednią patelnię. Świetnie sprawdzi się patelnia do naleśników, jednak nie musisz kupować takiej specjalnej. Istotne, by naleśniki do niej nie przywierały, tylko tak łatwo można stworzyć je bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu. Naleśniki nie kojarzą się z daniem zdrowym, które powinno gościć w diecie na co dzień. Jednak nie musi tak być. Zamiast mąki oczyszczonej użyj pełnoziarnistej lub dodaj otręby. Usmaż je na patelni beztłuszczowej. Dodaj do nich smaczny serek i świeże owoce lub orzechy. Możesz też zamienić farsz na warzywny, czy mięsny. Dzięki temu naleśniki zyskają nieco lżejszą formę, a wciąż tak wspaniały smak.
Alergeny w naleśnikach na wodzie
Lista alergenów dla naleśników na wodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze naleśników na wodzie
To zdrowa opcja, warto jednak połączyć ją ze źródłem białka.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.