Mojito drink
- Mięta (50 g)
- Rum biały (40 ml)
- Cytryna - pół sztuki (30 g)
- Lód (40 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
Przepis na mojito drink krok po kroku
Do wysokiej szklanki włóż listki mięty i wsyp cukier. Ugnieć miętę razem z cukrem aby uwolniła olejki eteryczne. Dodaj pokrojoną w plastry cytrynę.
Dodaj do szklanki pokruszony lód. Wlej rum i dopełnij wodą gazowaną. Wymieszaj łyżką deserową lub słomką.
Więcej informacji na temat mojito drinka
Mojito drink to pyszny orzeźwiający koktajl. Mojito jest koktajlem, który powstał na Kubie. Przepis na dobry drink mojito jest bardzo prosty dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego popularnego drinka będą Ci potrzebne następujące składniki na mojito: świeża mięta, rum biały, cukier brązowy lub biały, cytryna, lód kruszony i woda gazowana.
Jak zrobić drinka mojito? W wysokiej szklance do drinków umieść listki mięty oraz cukier, ubij razem tak żeby mięta uwolniła olejki eteryczne. Następnie przygotuj kruszony lód, jest to bardzo proste wystarczy kostki lodu włożyć do woreczka strunowego, przykryć ściereczką i rozbić tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowany lód włóż do szklanki, cytrynę pokrój w plastry i dopełnij szklankę wodą gazowaną.
Tradycyjny drink mojito przygotowywany jest z dodatkiem limonki. Składniki na mojito ewoluowały jednak i przygotowywany jest on z różnymi zamiennikami takimi jak gazowany napój cytrynowy zamiast wody gazowanej i cukru. Spotkać można się także z wersją bez dodatku alkoholu zwaną virgin mojito.
Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.
Rum jest alkoholem wysokoprocentowym. Dawniej pijany był przez piratów i rabusiów. Jego historia sięga czasów antycznych. Powstaje dzięki fermentacji trzciny cukrowej. Wyróżnia się pięć rodzajów rumu, każdy z nich ma inne walory smakowe oraz różną zawartość procentową alkoholu.
Podsumowując alkoholowy drink idealnie orzeźwia nadaje się na imprezę lub w wersji bez alkoholu jako napój na gorące letnie dni. Domowe mojito z rumem możesz przygotować także z popularnym gazowanym napojem cytrynowym zamiast wody gazowanej. Proporcje na drinka nie są sztywno podane w zależności czy wolisz słabsze czy mocniejsze koktajle przygotuj go według swoich upodobań.
Alergeny w mojito drinku
Lista alergenów dla mojito drinka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mojito drink
Wartości odżywcze mojito drinka
Koktajle alkoholowe są wyrobami wysoko energetycznymi. Alkohol powinien występować w naszej diecie jak najrzadziej. Alkohol jest produktem zawierającym kalorie jednak nie zawiera żadnych składników odżywczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.