Melon z szynką parmeńską
- Melon miodowy (400 g)
- Szynka parmeńska (150 g)
- Bazylia świeża (10 g)
- Ocet balsamiczny (15 ml)
Przepis na melona z szynką parmeńską krok po kroku
Melona obierz ze skórki i pokrój w plastry. Oczyść z pestek.
Każdy kawałek melona dokładnie owiń szynką.
Melona ułóż na półmisku i udekoruj bazylią. Skrop całość octem balsamicznym.
-
Pancetta
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Pizzerinki
-
Carpaccio wołowe
-
Prosciutto crudo
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Panzerotti
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Papryczki nadziewane serem
-
Paluchy pizzowe
-
Panzanella
-
Bycze jądra
-
Włoskie przystawki
Więcej informacji na temat melona z szynką parmeńską
Melon z szynką parmeńską jest sposobem na niezwykle ciekawą, ale również smaczną przekąskę. Pasuje doskonale do alkoholu, ale również bezalkoholowych drinków. Najlepiej komponują się z nim: szynka, rukola, czy ser pleśniowy. Melon jest owocem pochodzącym z rodziny dyniowatych, która obejmuje jeszcze takie rośliny jak: ogórek, dynia, arbuz. Podobnie jak inne rośliny z tej rodziny obfituje w wodę i ma słodki, choć orzeźwiający smak. Istnieje wiele różnych odmian tego owocu. Najpopularniejszy jest jednak melon kantalupa.
Przepis na melona z szynką parmeńską to doskonała przystawka na imprezę. Dowiesz się z niego jak przygotować naprawdę fantastyczne i proste danie. To przekąska, która, choć może kojarzy się tylko jako dodatek do wódki, niekoniecznie musi taka być.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić melona z szynką parmeńską, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To też doskonała opcja, gdy szukasz pomysłu na sylwestra, urodziny, czy imprezę. Czy warto łączyć melona do swojej diety? Jak najbardziej! Melony obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia. Poprawiają wzrok, cerę, stan włosów oraz paznokci. Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Melon zapobiega bowiem odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia. Melony składają się w ok. 90 proc. z wody, dlatego też są niskokaloryczne i idealnie nadają się na podstawę diety odchudzającej. Zawarte w nich minerały (potas, magnez, fluor, nikiel) pobudzają trawienie. Poza tym melon wspomaga pracę oczu i pozwala na dłużej zachować opaleniznę. To ze względu na znajdujący się w nim beta-karoten, będący prowitaminą A. To związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który jest przeciwutleniaczem. Oprócz właściwości ochraniających skórę beta-karoten ochrania również przed niektórymi rodzajami nowotworów. Melony klasyfikują się w grupie produktów o średnim indeksie glikemicznym. Ich IG wynosi 65, oznacza to, że mogą być spożywane bez lęku o problemy z nieprawidłową glikemią.
Alergeny w melonie z szynką parmeńską
Lista alergenów dla melona z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na melona z szynką parmeńską
Wartości odżywcze melona z szynką parmeńską
To opcja zdrowa, jednak z uwagi na czerwone mięso nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(144g)
Węglowodany
(144g)
Tłuszcze
(144g)
Witaminy
(144g)
Składniki mineralne
(144g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.