Przepis na panzanella krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska

Pomidory pokrój w kostkę. Od bagietki odkrój trzy kromki.

Podpiecz je w nagrzanym piekarniku.

Pokrój bagietkę w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w cienkie pióra.

Pomidory dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą.

Umieść je w misce.

Dodaj liście bazylii oraz grzanki i wymieszaj do połączenia składników.

Panzanella podana w miseczce.
Panzanella
Koszt przygotowania dania
27.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
423 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Panzanella - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o panzanelli

Domowa panzella to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek. Sałatka toskańska świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub dodatek do grillowanego mięsa. Można ją przygotować z namoczonego czerstwego chleba lub ze świeżego pieczywa, które podpieczemy na chrupko w piekarniku. Przepis na panzellę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, cebula czerwona, bagietka francuska, oliwa z oliwek, sos balsamiczny, sól, pieprz, bazylia świeża.

Jak zrobić panzellę? Pomidory pokrój w kostkę. Od bagietki odkrój trzy kromki. Podpiecz je w nagrzanym piekarniku. Pokrój bagietkę w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w cienkie pióra. Pomidory dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą. Umieść je w misce. Dodaj liście bazylii oraz grzanki i wymieszaj do połączenia składników.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.

Podsumowując posiekane pomidory doskonale puszczają sok, który stanowi pyszną bazę do sosu. Smaczne pomidory dojrzewające w słońcu nie potrzebują zbyt wielu przypraw. Do sałatki staraj się wybierać pomidory najbardziej dojrzałe. Świetnie sprawdzą się dość miękkie pomidory takie jak bawole serce. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechować w lodówce przez 1 dzień.

Wartości odżywcze panzanelli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
156.99 kcal
423.87 kcal
Białko
2.00 g
5.40 g

Węglowodany w panzanelli

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
9.63 g
26.00 g
Węglowodany przyswajalne
8.42 g
22.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
3.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
12.70 g
34.29 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
6.02 g
Tłuszcze nienasycone
10.47 g
28.27 g
Tłuszcze jednonasycone
9.02 g
24.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
3.92 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na panzanella

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
30.63 µg (mcg)
82.69 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
9.24 mg
24.95 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
2.14 mg
5.77 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.98 mg
2.64 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
25.55 µg (mcg)
68.97 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
333.29 µg (mcg)
899.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na panzanella

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
77.25 mg
208.58 mg
Potas
152.30 mg
411.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
17.61 mg
47.56 mg
Fosfor
28.64 mg
77.32 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
11.85 mg
32.00 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
2.09 mg
Cynk
0.25 mg
0.67 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny panzanelli 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w panzanelli

Lista alergenów dla panzanelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Cena przygotowania panzanelli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
4 duże sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Cebula czerwona
200 g
1 duża sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Bagietka francuska
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Bazylia świeża
30 g
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na panzanella
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.3% osób