Przepis na pizzerinki krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko

Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj odrobinę soli. Mleko lekko podgrzej i dodaj drożdże, wsyp cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj drożdże do miski z mąką i dobrze wyrób ręką. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie, ciasto podziel na 6 części.

Z każdego kawałka uformuj placek. Nałóż na każdy odrobinę przecieru pomidorowego i posyp ziołami.

Pieczarki obierz i pokrój w plastry, szynkę pokrój w małe paseczki, a ser zetrzyj a tarce. Wszystkie składniki poukładaj na pizzerinki.

Blachę piekarnika przykryj papierem do pieczenia, przełóż do niego pizzerinki i piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Pizzerinki z szynką i serem ułożone dekoracyjnie jedna na drugiej.
pizzerinki
Koszt przygotowania dania
10.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
214 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Pizzerinki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzerinkach

Pizzerinki to świetny i sprawdzony sposób na szybką przekąskę dla małych i dużych. Są pyszne, do tego zawsze się udają. Na ich wykonanie nie potrzeba zbyt dużo czasu. Idealnie sprawdzą się również jako przekąska na ciepło na różnego rodzaju imprezy czy przyjęcia.

Przepis na pizzerinki jest niesamowicie łatwy i ekspresowy w wykonaniu. Łatwy sos i duża dowolność w wyborze dodatków sprawia, że w kilka chwil można przygotować naprawdę wspaniały posiłek, który da się modyfikować za każdym razem, tak, by szybko się nie znudził.

Ciasto na pizzerinki robi się naprawdę bardzo łatwo. Dzięki odpowiedniej proporcji między poszczególnymi składnikami sprawia, że całość wychodzi niezwykle puszysta i miękka, a brzegi chrupiące. Pizzerinki, choć są małe, to pełne smaku i aromatu, dlatego smakują wszystkim, bez wyjątku. Ciasto drożdżowe na pizzerinki robi się tylko z kilku składników, które w większości kryją się w każdej domowej spiżarni, dlatego można wykonać je zawsze wtedy, kiedy najdzie na nie ochota. Dodatki można modyfikować według swoich upodobań, dlatego sprawdzą się dla wszystkich i na każdą okazję.

Pizze można formować jako małe placki lub większe, w zależności od potrzeb. Te w mini wersji świetnie sprawdzą się na przyjęcia. Na pewno przypadną też do gustu dzieciom, dla których większe porcje mogłyby być zbyt sycące.

Do wykonania tej potrawy najlepiej sprawdza się szybkie ciasto drożdżowe, które nie musi leżakować przez kilka godzin w cieple, dzięki czemu można je przygotować już w kilka chwil i podawać w ten sam dzień.

Przepis na szybkie pizzerinki sprawdzi się też w awaryjnych sytuacjach, kiedy ma się ogromną ochotę na pizzę, a nie ma się zbyt dużo czasu. Ich największym plusem jest to, że są domowe, więc zdrowsze i można do nich dodać to, co się chce.

Jeżeli szukasz inspiracji jak zrobić pizzerinki na szybko, jednak tak, by smakowały wyśmienicie, to ten przepis będzie idealny. Dzięki niemu przygotujesz te pyszne przekąski w zaledwie kilka chwil, bez trudu poradzi sobie z nim każdy. To świetny pomysł na ciekawą i bardzo smaczną kolację.

Wartości odżywcze pizzerinek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
195.42 kcal
214.96 kcal
Białko
11.01 g
12.11 g

Węglowodany w pizzerinkach

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
26.02 g
28.63 g
Węglowodany przyswajalne
25.31 g
27.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
0.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
5.41 g
5.95 g
Tłuszcze nasycone
3.52 g
3.87 g
Tłuszcze nienasycone
1.89 g
2.08 g
Cholesterol
20.49 mg
22.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pizzerinki

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
45.51 µg (mcg)
50.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
1.93 mg
2.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.37 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.31 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
41.77 µg (mcg)
45.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.49 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.33 mg
Niacyna
3.22 mg
3.54 mg
Foliany
72.24 µg (mcg)
79.47 µg (mcg)
Beta karoten
44.29 µg (mcg)
48.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzerinki

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
186.24 mg
204.87 mg
Potas
211.36 mg
232.49 mg
Wapń
111.69 mg
122.86 mg
Fosfor
151.24 mg
166.36 mg
Magnez
20.67 mg
22.74 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
2.19 mg
2.41 mg
Cynk
1.40 mg
1.54 mg
Miedź
0.14 mg
0.15 mg
Mangan
0.33 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mleko 2%, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzerinek 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzerinkach

Lista alergenów dla pizzerinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzerinek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
195 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 195 g
Mleko 2%
120 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże świeże
20 g
1/4 opakowania
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Przecier pomidorowy bez soli
75 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Ser Mozzarella
100 g
3/4 opakowania
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Pieczarki
60 g
4 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Szynka wiejska
80 g
4 plasterki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na pizzerinki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób