Sałatka caprese
- Pomidor 1 średnia sztuka (150 g)
- Ser mozzarella light 1 opakowanie (125 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
Przepis na sałatkę caprese krok po kroku
Pomidory pokrój na cienkie plastry.
Mozzarellę wyjmij z zalety i pokrój na cienkie plasterki.
Pomidory i mozzarelle ułóż na przemian w okrąg na talerzu.
Na każdy plaster mozzarelli połóż listek bazylii.
Sałatkę dopraw pieprzem, oregano i polej oliwą z oliwek.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki caprese
Sałatka caprese to bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Możemy ją również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Włoska sałatka jest bardzo prosta, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Sałatka pochodzi z kuchni włoskiej. Nadaje się do diety lekkostrawnej i wegetariańskiej. Do przygotowania naszej sałatki potrzebujemy następujących produktów spożywczych: pomidorów, sera mozzarelli light, oliwy z oliwek, pieprzu, oregano oraz bazylii.
Przepis na sałatkę caprese jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy, że umyjemy i osuszymy pomidory, pokroimy je w cienkie plastry. Ser caprese wyciągamy z zalewy, również kroimy w plastry i układamy na talerzu (najlepiej owalnym) na przemian z pomidorami. Na ser mozzarella układamy liście bazylii, dzięki któremu nasza sałatka nabierze smaku i zapachu. Sałatkę doprawiamy pieprzem, oregano i polewamy oliwą.
Pomidory są bardzo zdrowym warzywem. Zawierają dużo likopenu - przeciwutleniacza, który wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomidor obniża poziom cholesterolu LDL i zawiera w sobie bardzo dużą ilość witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Pomidory również zawierają błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Również bardzo zdrowym produktem w tym przepisie jest bazylia, która często jest używana w naszej kuchni. Nic dziwnego, podkreśla ona smak naszych potraw i nadaje im charakteru. Bazylia również poprawia nam nastrój oraz pomaga nam na bezsenność.
Tak jak widać z przepisu sałatka naprawdę jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki temu można ją zrobić w każdej chwili lub gdy mamy niespodziewanych gości. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach jako przystawka. Sałatka caprese z ziemniakami to oryginalny pomysł wystarczy że do naszego przepisu dodasz ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dzięki temu również uzyskasz smaczną sałatkę. Sałatka caprese dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Alergeny w sałatce caprese
Lista alergenów dla sałatki caprese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze sałatki caprese
Sałatka caprese to prosta w przygotowaniu przekąska. Warto wypróbować ten przepis w swojej diecie, ponieważ jest to danie dostarczające sporej ilości białka zwierzęcego oraz jest to doskonały sposób na przemycenie do jadłospisu warzyw.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.