Przepis na sałatkę caprese krok po kroku
- Pomidor 150 g 1 średnia sztuka
- Ser mozzarella light 125 g 1 opakowanie
- Oliwa z oliwek 25 ml
Pomidory pokrój na cienkie plastry.
Mozzarellę wyjmij z zalety i pokrój na cienkie plasterki.
Pomidory i mozzarelle ułóż na przemian w okrąg na talerzu.
Na każdy plaster mozzarelli połóż listek bazylii.
Sałatkę dopraw pieprzem, oregano i polej oliwą z oliwek.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka caprese - cechy przepisu
Więcej o sałatce caprese
Sałatka caprese to bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Możemy ją również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Włoska sałatka jest bardzo prosta, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Sałatka pochodzi z kuchni włoskiej. Nadaje się do diety lekkostrawnej i wegetariańskiej. Do przygotowania naszej sałatki potrzebujemy następujących produktów spożywczych: pomidorów, sera mozzarelli light, oliwy z oliwek, pieprzu, oregano oraz bazylii.
Przepis na sałatkę caprese jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy, że umyjemy i osuszymy pomidory, pokroimy je w cienkie plastry. Ser caprese wyciągamy z zalewy, również kroimy w plastry i układamy na talerzu (najlepiej owalnym) na przemian z pomidorami. Na ser mozzarella układamy liście bazylii, dzięki któremu nasza sałatka nabierze smaku i zapachu. Sałatkę doprawiamy pieprzem, oregano i polewamy oliwą.
Pomidory są bardzo zdrowym warzywem. Zawierają dużo likopenu - przeciwutleniacza, który wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomidor obniża poziom cholesterolu LDL i zawiera w sobie bardzo dużą ilość witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Pomidory również zawierają błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Również bardzo zdrowym produktem w tym przepisie jest bazylia, która często jest używana w naszej kuchni. Nic dziwnego, podkreśla ona smak naszych potraw i nadaje im charakteru. Bazylia również poprawia nam nastrój oraz pomaga nam na bezsenność.
Tak jak widać z przepisu sałatka naprawdę jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki temu można ją zrobić w każdej chwili lub gdy mamy niespodziewanych gości. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach jako przystawka. Sałatka caprese z ziemniakami to oryginalny pomysł wystarczy że do naszego przepisu dodasz ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dzięki temu również uzyskasz smaczną sałatkę. Sałatka caprese dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Wartości odżywcze sałatki caprese
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w sałatce caprese
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na sałatkę caprese
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę caprese
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce caprese
Lista alergenów dla sałatki caprese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light