Papryczki nadziewane serem

Opublikowano: 11.09.2022 r., 11:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serem
Poznaj przepis na pyszne papryczki nadziewane serem feta z ziołami.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 1 min
225 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryczki czereśniowe (300 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 20 łyżek (200 ml)
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik, praska do czosnku

Przepis na papryczki nadziewane serem krok po kroku

Fetę wymieszaj z przyprawami, 2-3 łyżkami oliwy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Papryczki umyj, odetnij ogonek i usuń gniazda nasienne.

W garnku zagotuj ok. 2 szklanek wody z octem. Włóż papryczki, zagotuj i pasz ok. 2 minut.

Papryczki wyjmij i bardzo dobrze schłodź np. w misce z zimną wodą lub lodem.

Każdą papryczkę wypełnij przygotowanym wcześniej serkiem, ułóż w słoiku i zalej oliwą.

Słoik szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 3-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na papryczki nadziewane serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat papryczek nadziewanych serem

Papryczki nadziewane serem to pyszna i bardzo prosta do przygotowania przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania w gronie rodziny i/lub przyjaciół. Możesz podawać ją jako przekąska, dodatek do sałatek, dań z grilla, czy tak zwany aperitif. Faszerowane fetą i ziołami papryczki są naprawdę pyszne, bardzo ładnie prezentują się na stole i talerzu, a dodatkowo przygotujesz je bez większego wysiłku i z prostych, łatwo dostępnych składników. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić papryczki nadziewane serem koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne będą Ci małe, podłużne papryczki. Możesz wykorzystać różne odmiany, na przykład papryczki czereśniowe. Dodatkowo potrzebujesz sera feta oraz włoskich, świeżych i/lub suszonych ziół (bazylia, oregano), czosnku i oliwy z oliwek. Z tych kilku składników powstają bardzo dobre i zdrowe przekąski, idealne na każdą okazję. Ich przygotowanie powinno zająć Ci nie więcej niż pół godziny, pamiętaj jednak, że faszerowane papryczki, przed podaniem należy dobrze schłodzić, przez co najmniej 3-4 godziny w lodówce. Dlatego nie zostawiaj sobie ich przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ dopiero schłodzone smakują najlepiej. Przepis na papryczki nadziewane serem możesz też dowolnie modyfikować w zależności od swoich preferencji i zastąpić ser feta na przykład serem kozim, dodać więcej czosnku, czy wprowadzić zmiany w zakresie ilości i rodzaju dodanych przypraw. Nie bój się eksperymentować w kuchni i wypróbuj różne wersje, aż znajdziesz tą, która idealnie wpasowuje się w Twoje gusta. Jeśli planujesz przygotować papryczki nadziewane serem na kolejne spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis i dowiedzieć się, jak krok po kroku zrobić tę pyszną przystawkę.

Alergeny w papryczkach nadziewanych serem

Lista alergenów dla papryczek nadziewanych serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze papryczek nadziewanych serem

na 100g gotowej potrawy

Papryczki nadziewane serem to pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Jeśli chcesz, aby dodatkowo była ona jak najmniej kaloryczna, wybierz ser o obniżonej zawartości tłuszczu.

Szacunkowy indeks glikemiczny papryczek nadziewanych serem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryczek nadziewanych serem

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczki czereśniowe
300 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Ocet jabłkowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Koszt składników
66.00