Przepis na papryczki nadziewane serem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
garnek, słoik, praska do czosnku

Fetę wymieszaj z przyprawami, 2-3 łyżkami oliwy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Papryczki umyj, odetnij ogonek i usuń gniazda nasienne.

W garnku zagotuj ok. 2 szklanek wody z octem. Włóż papryczki, zagotuj i pasz ok. 2 minut.

Papryczki wyjmij i bardzo dobrze schłodź np. w misce z zimną wodą lub lodem.

Każdą papryczkę wypełnij przygotowanym wcześniej serkiem, ułóż w słoiku i zalej oliwą.

Słoik szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 3-5 godzin.

Często zadawane pytania

papryczki nadziewane serem
papryczki nadziewane serem
Koszt przygotowania dania
20.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
225 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Papryczki nadziewane serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryczkach nadziewanych serem

Papryczki nadziewane serem to pyszna i bardzo prosta do przygotowania przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania w gronie rodziny i/lub przyjaciół. Możesz podawać ją jako przekąska, dodatek do sałatek, dań z grilla, czy tak zwany aperitif. Faszerowane fetą i ziołami papryczki są naprawdę pyszne, bardzo ładnie prezentują się na stole i talerzu, a dodatkowo przygotujesz je bez większego wysiłku i z prostych, łatwo dostępnych składników. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić papryczki nadziewane serem koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne będą Ci małe, podłużne papryczki. Możesz wykorzystać różne odmiany, na przykład papryczki czereśniowe. Dodatkowo potrzebujesz sera feta oraz włoskich, świeżych i/lub suszonych ziół (bazylia, oregano), czosnku i oliwy z oliwek. Z tych kilku składników powstają bardzo dobre i zdrowe przekąski, idealne na każdą okazję. Ich przygotowanie powinno zająć Ci nie więcej niż pół godziny, pamiętaj jednak, że faszerowane papryczki, przed podaniem należy dobrze schłodzić, przez co najmniej 3-4 godziny w lodówce. Dlatego nie zostawiaj sobie ich przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ dopiero schłodzone smakują najlepiej. Przepis na papryczki nadziewane serem możesz też dowolnie modyfikować w zależności od swoich preferencji i zastąpić ser feta na przykład serem kozim, dodać więcej czosnku, czy wprowadzić zmiany w zakresie ilości i rodzaju dodanych przypraw. Nie bój się eksperymentować w kuchni i wypróbuj różne wersje, aż znajdziesz tą, która idealnie wpasowuje się w Twoje gusta. Jeśli planujesz przygotować papryczki nadziewane serem na kolejne spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis i dowiedzieć się, jak krok po kroku zrobić tę pyszną przystawkę.

Wartości odżywcze papryczek nadziewanych serem

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny papryczek nadziewanych serem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryczkach nadziewanych serem

Lista alergenów dla papryczek nadziewanych serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

W przepisie na papryczki nadziewane serem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • papryczki czereśniowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania papryczek nadziewanych serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczki czereśniowe
300 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Ocet jabłkowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Jak oceniasz przepis na papryczki nadziewane serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób