Przepis na antipasti krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik

Umyj papryczki, następnie odetnij górę z zieloną końcówką i usuń gniazda nasienne.

Następnie zagotuj w garnku wodę i wrzuć je na około 5 minut do kąpieli wodnej. Odlej gorącą wodę i przepłucz je zimną wodą oraz dokładnie osusz.

Przygotuj farsz z sera fety oraz przypraw. Napełnij nim każdą papryczkę.

Papryczki włóż do słoika lub innego szczelnego naczynia. Na górę połóż obrany czosnek. Całość zalej ciepłą oliwą z oliwek

Papryczki są gotowe do spożycia po 5 dniach. Należy je przechowywać w lodówce.

Antipasti z papryczkami
Antipasti
Koszt przygotowania dania
47.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
131 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
17

Antipasti - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o antipasti

Antipasti to tradycyjna włoska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy spotkanie tematyczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ostrych papryczek i sera feta to idealna kompozycja smaków, która zginie w mgnieniu oka ze stołu. Przystawki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić antipasti? Na początek należy dokładnie umyć papryczki, odciąć część z zieloną końcówką i usunąć gniazda nasienne. Następnie należy zagotować wodę w garnku i wrzucić do kąpieli wodnej papryczki na około 5 minut. Po wyjęciu przepłucz je zimną wodą i dokładnie osusz. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu z sera i przypraw. Gotowy farsz nałóż do każdej papryczki po kolei. Następnie ułóż je w słoiku lub innym szczelnym naczyniu, a na górę układamy dwa ząbki czosnku. Nadziewane papryczki z serem zalewamy ciepłą oliwą z oliwek. Odstawimy na 5 dni. Zamarynowane domowe papryczki należy przechowywać w lodówce.

Przepis na antipasti to doskonały pomysł na imprezę. Przystawka głównie składa się z ostrych papryczek chilli, które są bogate w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Przede wszystkim są bogactwem witaminy C. W 100 gramach produktu znajdziemy aż 240 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a ponadto zawiera również witaminę A,B oraz żelazo, magnez i potas. Ostre papryczki zawierają również kapsaicynę, dzięki której mają ostry smak. Dodatkowo kapsaicyna jest składnikiem, który przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także ma działanie antynowotworowe oraz działa zbawiennie przy leczeniu wrzodów żołądka. Ponadto ostre papryczki pozytywnie wpływają również na układ krążenia, układ odpornościowy oraz zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Przekąska marynowana jest w oliwie z oliwek, która zawiera witaminy A,D,E i K oraz również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, czy leczenia wrzodów żołądka.

Pomysł na włoskie antipasti idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na papryczki z dodatkami to szybkie i pyszne przekąski. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy.

Wartości odżywcze antipasti

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - antipasti kcal
Białko
5.21 g
1.83 g
Fenyloalanina
0.25 mg
0.09 mg

Węglowodany w antipasti

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
4.85 g
1.70 g
Węglowodany przyswajalne
4.28 g
1.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
0.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
38.27 g
13.39 g
Tłuszcze nasycone
10.35 g
3.62 g
Tłuszcze nienasycone
27.92 g
9.77 g
Tłuszcze jednonasycone
24.35 g
8.52 g
Tłuszcze wielonasycone
3.57 g
1.25 g
Cholesterol
27.91 mg
9.77 mg

Witaminy w przepisie na antipasti

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A
56.41 µg (mcg)
19.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.33 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
51.95 mg
18.18 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
4.64 mg
1.62 mg
Retinol
39.20 µg (mcg)
13.72 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.10 mg
Niacyna
0.76 mg
0.27 mg
Foliany
18.32 µg (mcg)
6.41 µg (mcg)
Beta karoten
192.41 µg (mcg)
67.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na antipasti

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
361.62 mg
126.57 mg
Potas
140.92 mg
49.32 mg
Wapń
162.54 mg
56.89 mg
Fosfor
123.30 mg
43.15 mg
Magnez
14.56 mg
5.10 mg
Żelazo
0.77 mg
0.27 mg
Cynk
1.01 mg
0.35 mg
Miedź
0.06 mg
0.02 mg
Mangan
0.10 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny antipasti 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w antipasti

Lista alergenów dla antipasti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania antipasti

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
400 g
3.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 400 g
Ser Feta
350 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
21.00
Za 350 g
Oliwa z oliwek
350 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
14.00
Za 350 ml
Czosnek
16 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 16 g
Koszt składników
59.00
Jak oceniasz przepis na antipasti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.9% osób