Przepis na antipasti krok po kroku
- Papryczka chili czerwona świeża 400 g
- Ser Feta 350 g
- Oliwa z oliwek 350 ml
- Czosnek 16 g 2 ząbki
Umyj papryczki, następnie odetnij górę z zieloną końcówką i usuń gniazda nasienne.
Następnie zagotuj w garnku wodę i wrzuć je na około 5 minut do kąpieli wodnej. Odlej gorącą wodę i przepłucz je zimną wodą oraz dokładnie osusz.
Przygotuj farsz z sera fety oraz przypraw. Napełnij nim każdą papryczkę.
Papryczki włóż do słoika lub innego szczelnego naczynia. Na górę połóż obrany czosnek. Całość zalej ciepłą oliwą z oliwek
Papryczki są gotowe do spożycia po 5 dniach. Należy je przechowywać w lodówce.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Antipasti - cechy przepisu
Więcej o antipasti
Antipasti to tradycyjna włoska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy spotkanie tematyczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ostrych papryczek i sera feta to idealna kompozycja smaków, która zginie w mgnieniu oka ze stołu. Przystawki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić antipasti? Na początek należy dokładnie umyć papryczki, odciąć część z zieloną końcówką i usunąć gniazda nasienne. Następnie należy zagotować wodę w garnku i wrzucić do kąpieli wodnej papryczki na około 5 minut. Po wyjęciu przepłucz je zimną wodą i dokładnie osusz. Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu z sera i przypraw. Gotowy farsz nałóż do każdej papryczki po kolei. Następnie ułóż je w słoiku lub innym szczelnym naczyniu, a na górę układamy dwa ząbki czosnku. Nadziewane papryczki z serem zalewamy ciepłą oliwą z oliwek. Odstawimy na 5 dni. Zamarynowane domowe papryczki należy przechowywać w lodówce.
Przepis na antipasti to doskonały pomysł na imprezę. Przystawka głównie składa się z ostrych papryczek chilli, które są bogate w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Przede wszystkim są bogactwem witaminy C. W 100 gramach produktu znajdziemy aż 240 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a ponadto zawiera również witaminę A,B oraz żelazo, magnez i potas. Ostre papryczki zawierają również kapsaicynę, dzięki której mają ostry smak. Dodatkowo kapsaicyna jest składnikiem, który przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także ma działanie antynowotworowe oraz działa zbawiennie przy leczeniu wrzodów żołądka. Ponadto ostre papryczki pozytywnie wpływają również na układ krążenia, układ odpornościowy oraz zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Przekąska marynowana jest w oliwie z oliwek, która zawiera witaminy A,D,E i K oraz również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, czy leczenia wrzodów żołądka.
Pomysł na włoskie antipasti idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na papryczki z dodatkami to szybkie i pyszne przekąski. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy.
Wartości odżywcze antipasti
Energia i białka
(35g)
Węglowodany w antipasti
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy w przepisie na antipasti
(35g)
Składniki mineralne w przepisie na antipasti
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w antipasti
Lista alergenów dla antipasti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta