Panzerotti

Opublikowano: 17.05.2022 r., 10:15 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
panzerotti
Panzerotti
Panzerotti to pyszna włoska przystawka w postaci chrupiącego pieroga z farszem serowo-pomidorowym.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
300 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 4 szklanki (500 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Drożdże świeże 1/2 kostki (50 g)
  • Ser Mozzarella 1 sztuki (250 g)
  • Pomidor 1 sztuka (50 g)
  • Passata pomidorowa 5 łyżek (50 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Przepis na panzerotti krok po kroku

Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem).

Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże, ok. pół szklanki wody i ręcznie zagniataj ciasto. Dodaj olej i zagniataj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Podziel ciasto na 10 części, formując kulki. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Wyrośnięte porcje ciasta rozwałkuj. Na każdym placku ułóż sos pomidorowy, kawałek pomidora i mozzarelli.

Złóż na pół formując półksiężyce i dokładnie zaciśnij brzegi.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15-20 minut.

Jak oceniasz przepis na panzerotti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat panzerotti

Panzerotti to pyszne włoskie danie, charakterystyczne w szczególności dla kuchni toskańskiej. To chrupiące pierożki z ciasta chlebowego, tradycyjnie wypełnione mozzarellą i pomidorami. Można znaleźć je wielu włoskich restauracjach, knajpach, ale również w formie street-foodów. W różnych częściach Włoch ma inną nazwę – możesz je spotkać również jako calzone (w Apuli) lub pizza fritta w Neapolu. Tradycyjne panzerotti przygotowywane jest z farszem z mozzarelli i pomidorów, coraz częściej jednak można je spotkać w innych wersjach, na przykład z kurczakiem, mieloną wołowiną, krojonymi warzywami, serem ricotta. Popularność zyskują też panzerotti na słodko, idealne na deser, podwieczorek, słodkie śniadanie, czy przekąskę do kawy. Pierwsze w historii panzerotti traktowane były jako dania przygotowywane z resztek – do farszu wykorzystywano to, co zostało z przygotowywania innych posiłków. Na przestrzeni lat nie zmienił się jednak skład ciasta – składniki niezbędne do jego przygotowania to mąka pszenna, oliwa z oliwek, drożdże świeże lub suszone, ciepła woda, odrobina soli i oleju. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić panzerotti, aby było smaczne i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na panzerotti domowe nie jest skomplikowany, jednak dość czasochłonny, ponieważ musisz uwzględnić czas niezbędny na wyrośnięcie ciasta. Miej więc na uwadze, że nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili. Panzerotti ze swoim ulubionym farszem możesz zarówno upiec w piekarniku, jak i usmażyć na patelni. Polecamy w szczególności pierwszą opcję, ponieważ dzięki niej włoskie pierożki mają mniejszą kaloryczność, są mniej tłuste i lepiej strawne, a smakują równie dobrze. Będą więc zdecydowanie lepszym wyborem, zwłaszcza jeśli jadasz je często lub jesteś na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz zrobić najlepsze, domowe panzerotti poznaj nasz szczegółowy przepi, który przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku.

Alergeny w panzerotti

Lista alergenów dla panzerotti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze panzerotti

na 100g gotowej potrawy

Zamiast smażyć panzerotti w głębokim tłuszczu lepszym rozwiązaniem będzie jego upieczenie w piekarniku — dzięki temu będzie mniej kaloryczny i lepiej strawny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
300.07
300.07
Białko (g)
11.14
11.14
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
45.53
45.53
Węglowodany przyswajalne (g)
43.99
43.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.74
7.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.51
4.51
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
3.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
2.69
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
0.54
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.58
21.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
52.62
52.62
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
0.62
Witamina C (mg)
1.33
1.33
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.11
Witamina E (mg)
0.36
0.36
Retinol (µg (mcg))
47.54
47.54
Tiamina (mg)
0.60
0.60
Ryboflawina (mg)
0.38
0.38
Niacyna (mg)
4.52
4.52
Foliany (µg (mcg))
147.87
147.87
Beta karoten (µg (mcg))
56.83
56.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
146.86
146.86
Potas (mg)
147.95
147.95
Wapń (mg)
148.21
148.21
Fosfor (mg)
165.03
165.03
Magnez (mg)
18.25
18.25
Żelazo (mg)
4.42
4.42
Cynk (mg)
1.71
1.71
Miedź (mg)
0.11
0.11
Mangan (mg)
0.37
0.37
Brak danych dla: pomidor, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny panzerotti 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panzerotti

Koszt składników
41.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Drożdże świeże
50 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Ser Mozzarella
250 g
1 sztuki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Pomidor
50 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Passata pomidorowa
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
41.80