Przepis na paluchy pizzowe krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, rondelek, blacha do pieczenia 20x30 cm

Na patelni podgrzej oliwę.

Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie przez kilka sekund.

Wlej passatę. Dodaj oregano, bazylię i słodką paprykę. Całość gotuj przez 15 minut.

W tym czasie parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Ciasto francuskie rozłóż na płasko.

Posmaruj przestudzonym sosem. Posyp serem.

Złóż ciasto wzdłuż na pół.

Pokrój ciasto na około 10-12 pasków.

Każdy pasek okręć kilka razy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 10-15 minut w 220 st. C.

Paluchy pizzowe na drewnianej desce
Paluchy pizzowe
Koszt przygotowania dania
22.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
211 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Paluchy pizzowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paluchach pizzowych

Paluchy pizzowe to pyszne rozwiązanie na szybką przekąskę. Ten prosty przepis wykonasz z ciasta francuskiego w piekarniku.

Aby wykonać przepis na paluchy pizzowe potrzebujesz sosu pomidorowego, ciasta francuskiego i parmezanu. Na patelni podgrzej oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie przez kilka sekund. Wlej passatę. Dodaj oregano, bazylię i słodką paprykę. Całość gotuj przez 15 minut. W tym czasie parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ciasto francuskie rozłóż na płasko. Posmaruj przestudzonym sosem. Posyp serem. Złóż ciasto wzdłuż na pół. Pokrój ciasto na około 10-12 pasków. Każdy pasek okręć kilka razy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10-15 minut w 220 st. C. Jeśli potrzebna Ci szybka przekąska na imprezę lub do piwa, to te smaczne paluchy sprawdzą się idealnie. Jeśli wiesz już, jak zrobić paluchy pizzowe to nie czekaj chwili dłużej i przygotuj te dobre przekąski.

Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.

Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Aby wykonać przepis na chrusty z ciasta francuskiego wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.

Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest pyszne w wypiekach słodkich i wytrawnych. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe, szybką przekąskę lub dodatek na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.

Wartości odżywcze paluchów pizzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(46g)
Energia (kalorie)
460.84 kcal
211.99 kcal
Białko
11.54 g
5.31 g
Fenyloalanina
0.60 mg
0.27 mg

Węglowodany w paluchach pizzowych

Na 100g
Na porcję
(46g)
Węglowodany
32.19 g
14.81 g
Węglowodany przyswajalne
30.93 g
14.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.26 g
0.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(46g)
Tłuszcz
31.79 g
14.63 g
Tłuszcze nasycone
11.10 g
5.10 g
Tłuszcze nienasycone
20.70 g
9.52 g
Tłuszcze jednonasycone
17.11 g
7.87 g
Tłuszcze wielonasycone
3.58 g
1.65 g
Cholesterol
12.14 mg
5.59 mg

Witaminy w przepisie na paluchy pizzowe

Na 100g
Na porcję
(46g)
Witamina A
40.21 µg (mcg)
18.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina C
1.60 mg
0.74 mg
Witamina E
0.90 mg
0.42 mg
Retinol
35.89 µg (mcg)
16.51 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.12 mg
Niacyna
3.03 mg
1.39 mg
Foliany
54.88 µg (mcg)
25.25 µg (mcg)
Beta karoten
50.08 µg (mcg)
23.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na paluchy pizzowe

Na 100g
Na porcję
(46g)
Sód
402.89 mg
185.33 mg
Potas
115.75 mg
53.24 mg
Wapń
221.29 mg
101.80 mg
Fosfor
170.47 mg
78.42 mg
Magnez
21.67 mg
9.97 mg
Żelazo
2.11 mg
0.97 mg
Cynk
0.90 mg
0.41 mg
Miedź
0.12 mg
0.05 mg
Mangan
0.37 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny paluchów pizzowych 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paluchach pizzowych

Lista alergenów dla paluchów pizzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania paluchów pizzowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Passata pomidorowa
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na paluchy pizzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób