Przepis na paluchy pizzowe krok po kroku
- Ciasto francuskie 375 g
- Passata pomidorowa 70 g
- Czosnek 5 g 1 ząbek
- Ser parmezan 100 g
- Oliwa z oliwek 10 ml
Na patelni podgrzej oliwę.
Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie przez kilka sekund.
Wlej passatę. Dodaj oregano, bazylię i słodką paprykę. Całość gotuj przez 15 minut.
W tym czasie parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Ciasto francuskie rozłóż na płasko.
Posmaruj przestudzonym sosem. Posyp serem.
Złóż ciasto wzdłuż na pół.
Pokrój ciasto na około 10-12 pasków.
Każdy pasek okręć kilka razy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 10-15 minut w 220 st. C.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Paluchy pizzowe - cechy przepisu
Więcej o paluchach pizzowych
Paluchy pizzowe to pyszne rozwiązanie na szybką przekąskę. Ten prosty przepis wykonasz z ciasta francuskiego w piekarniku.
Aby wykonać przepis na paluchy pizzowe potrzebujesz sosu pomidorowego, ciasta francuskiego i parmezanu. Na patelni podgrzej oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie przez kilka sekund. Wlej passatę. Dodaj oregano, bazylię i słodką paprykę. Całość gotuj przez 15 minut. W tym czasie parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ciasto francuskie rozłóż na płasko. Posmaruj przestudzonym sosem. Posyp serem. Złóż ciasto wzdłuż na pół. Pokrój ciasto na około 10-12 pasków. Każdy pasek okręć kilka razy i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10-15 minut w 220 st. C. Jeśli potrzebna Ci szybka przekąska na imprezę lub do piwa, to te smaczne paluchy sprawdzą się idealnie. Jeśli wiesz już, jak zrobić paluchy pizzowe to nie czekaj chwili dłużej i przygotuj te dobre przekąski.
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.
Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Aby wykonać przepis na chrusty z ciasta francuskiego wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.
Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.
Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest pyszne w wypiekach słodkich i wytrawnych. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe, szybką przekąskę lub dodatek na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.
Wartości odżywcze paluchów pizzowych
Energia i białka
(46g)
Węglowodany w paluchach pizzowych
(46g)
Tłuszcze
(46g)
Witaminy w przepisie na paluchy pizzowe
(46g)
Składniki mineralne w przepisie na paluchy pizzowe
(46g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paluchach pizzowych
Lista alergenów dla paluchów pizzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan