Melon z szynką parmeńską

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Melon z szynką parmeńską podany na desce z bazylią.
Melon z szynką parmeńską
Melon z szynką parmeńską jest sposobem na niezwykle ciekawą, ale również smaczną przekąskę. Pasuje doskonale do alkoholu, ale również bezalkoholowych drinków.
Przygotowanie 15 min
133 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Melon miodowy (400 g)
  • Szynka parmeńska (150 g)
  • Bazylia świeża (10 g)
  • Ocet balsamiczny (15 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży talerz

Przepis na melona z szynką parmeńską krok po kroku

Melona obierz ze skórki i pokrój w plastry. Oczyść z pestek.

Każdy kawałek melona dokładnie owiń szynką.

Melona ułóż na półmisku i udekoruj bazylią. Skrop całość octem balsamicznym.

Jak oceniasz przepis na melona z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,4% osób

Więcej informacji na temat melona z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską jest sposobem na niezwykle ciekawą, ale również smaczną przekąskę. Pasuje doskonale do alkoholu, ale również bezalkoholowych drinków. Najlepiej komponują się z nim: szynka, rukola, czy ser pleśniowy. Melon jest owocem pochodzącym z rodziny dyniowatych, która obejmuje jeszcze takie rośliny jak: ogórek, dynia, arbuz. Podobnie jak inne rośliny z tej rodziny obfituje w wodę i ma słodki, choć orzeźwiający smak. Istnieje wiele różnych odmian tego owocu. Najpopularniejszy jest jednak melon kantalupa.

Przepis na melona z szynką parmeńską to doskonała przystawka na imprezę. Dowiesz się z niego jak przygotować naprawdę fantastyczne i proste danie. To przekąska, która, choć może kojarzy się tylko jako dodatek do wódki, niekoniecznie musi taka być.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić melona z szynką parmeńską, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To też doskonała opcja, gdy szukasz pomysłu na sylwestra, urodziny, czy imprezę. Czy warto łączyć melona do swojej diety? Jak najbardziej! Melony obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia. Poprawiają wzrok, cerę, stan włosów oraz paznokci. Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Melon zapobiega bowiem odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia. Melony składają się w ok. 90 proc. z wody, dlatego też są niskokaloryczne i idealnie nadają się na podstawę diety odchudzającej. Zawarte w nich minerały (potas, magnez, fluor, nikiel) pobudzają trawienie. Poza tym melon wspomaga pracę oczu i pozwala na dłużej zachować opaleniznę. To ze względu na znajdujący się w nim beta-karoten, będący prowitaminą A. To związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który jest przeciwutleniaczem. Oprócz właściwości ochraniających skórę beta-karoten ochrania również przed niektórymi rodzajami nowotworów. Melony klasyfikują się w grupie produktów o średnim indeksie glikemicznym. Ich IG wynosi 65, oznacza to, że mogą być spożywane bez lęku o problemy z nieprawidłową glikemią.

Alergeny w melonie z szynką parmeńską

Lista alergenów dla melona z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na melona z szynką parmeńską

Wartości odżywcze melona z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak z uwagi na czerwone mięso nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
92.96
133.86
Białko (g)
6.96
10.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
6.81
9.81
Węglowodany przyswajalne (g)
6.23
8.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.84
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
1.73
2.48
Glukoza (g)
2.06
2.97
Fruktoza (g)
2.25
3.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
4.46
6.42
Tłuszcze nasycone (g)
4.41
6.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.07
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.07
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
21.65
31.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina A (µg (mcg))
6.68
9.62
Witamina C (mg)
12.83
18.48
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
75.51
108.74
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
491.37
707.57
Potas (mg)
166.66
239.99
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.96
11.46
Fosfor (mg)
9.12
13.14
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.38
12.07
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.19
0.28
Cynk (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny melona z szynką parmeńską 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania melona z szynką parmeńską

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Melon miodowy
400 g
6.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Szynka parmeńska
150 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
26.25
Za 150 g
Bazylia świeża
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Ocet balsamiczny
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
49.00