Mazurek różany

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mazurek różany na białym tle.
Mazurek różany
Mazurek różany to prosty sposób na niezwykle ciekawe danie, które sprawdzi się świetnie nie tylko na święta. Przygotowanie tego mazurka jest bardzo łatwe.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 18 min
417 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier puder (100 g)
  • Migdały (100 g)
  • Czekolada biała (150 g)
  • Konfitura z płatków róży (120 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na mazurek różany krok po kroku

W dużej misce utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i dodatkiem żółtek. Gdy powstanie puszysta masa dodaj do całości mąkę. Ciasto zawiń w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż go do foremki, dokładnie przyklejając do spodu i boków.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 - 18 minut, aż do zarumienienia.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gdy nieco ostygnie, wymieszaj ją z konfiturą różaną.

Wierzch ciasta posmaruj czekoladą i posyp migdałami.

Możesz ciasto udekorować również innymi bakaliami według uznania.

Jak oceniasz przepis na mazurek różany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat mazurka różanego

Mazurek różany to prosty sposób na niezwykle ciekawe danie, które sprawdzi się świetnie nie tylko na święta. Przygotowanie tego mazurka jest bardzo łatwe.

Przepis na mazurek różany to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości. Ten przepis stanowi doskonały pomysł na ciasto inne niż wszystkie. To ze względu na pyszną różaną polewę, która je otacza. Tradycyjnie jest wypiekiem bardzo niskim, za to niezwykle słodkim. Choć można przyrządzić je z dowolnego rodzaju ciasta, najpopularniejsze są te na kruchym spodzie. Dawniej robione były także na cieście marcepanowych, choć dziś to rzadko spotykana praktyka. Jego wierzch można dekorować dowolnie, ale zwykle robi się to przy pomocy suszonych owoców. Gdy są zbyt suche, można je namoczyć w alkoholu, jednak w tym wypadku nie sprawdzi się on dla najmłodszych. Zwykle układa się z nich piękne kwiatowe ornamenty, dzięki czemu mazurki stanowią małe, jadalne dzieła sztuki. W niektórych przepisach można spotkać się z ciastem z marmoladą, jednak nie jest to opcja konieczna. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Całość jest niezwykle smaczna, bardzo krucha i pięknie się prezentuje. To dobry przepis dla wszystkich początkujących cukierników, gdyż jest bardzo łatwy.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić mazurek różany by był smaczny i łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Ten wielkanocny placek zwykle podaje się z czekoladowym kremem, w tym przypadku jednak zaskakuje różną polewą. Przez co to na pewno najlepszy wybór na święta. Całość nie musi rosnąć, więc nie spędza ono zbyt dużo czasu w piekarniku. Ponadto do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie i większości domowych spiżarni. To ciasto niezwykle dekoracyjne, które przyciąga wzrok pomimo swojego niewielkiego rozmiaru. Jest tak pyszny, że wiele osób czeka tylko na święta, by móc go spróbować. Ten wypiek na pewno skradnie serca wszystkich gości, gdyż prezentuje się bardzo efektownie.

Alergeny w mazurku różanym

Lista alergenów dla mazurka różanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada biała
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze mazurka różanego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
464.27
417.84
Białko (g)
7.98
7.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
53.21
47.89
Węglowodany przyswajalne (g)
42.49
38.24
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
25.48
22.93
Tłuszcze nasycone (g)
14.06
12.66
Tłuszcze nienasycone (g)
11.42
10.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.27
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.29
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
2.08
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.16
46.95
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
19.86
17.87
Potas (mg)
169.68
152.72
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
76.48
68.83
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.54
121.99
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.60
37.44
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.08
1.87
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.86
0.78
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.16
Brak danych dla: konfitura z płatków róży, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka różanego 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka różanego

Koszt składników
55.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Czekolada biała
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Konfitura z płatków róży
120 g
16.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
8.73
Za 120 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
55.60