Maślaki w occie

Opublikowano: 29.10.2021 r., 18:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Maślaki w occie z przyprawami
Maślaki w occie
Maślaki w occie to popularna przekąską i pyszny dodatek do sałatek. Jednak najsmaczniejsze są te, które przygotujemy w domu.
Przygotowanie 30 min
Marynowanie 5 min
233 kcal
Kcal w porcji
468 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Maślaki (400 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1/3 szklanki (60 g)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 400 ml

Przepis na maślaki w occie krok po kroku

Maślaki oczyść i włóż do 2 lub 3 słoików.

Do każdego słoika dodaj po 1 liściu laurowym, 2-3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy i pokrojoną cebulę.

W garnku zagotuj 4 szklanki wody z octem i cukrem.

Gorącą zalewą zalej grzyby, zakręć i pozostaw do wystudzenia.

Grzybki pozostaw na minimum 1 tydzień.

Jak oceniasz przepis na maślaki w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat maślaków w occie

Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Warzywa czy owoce wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane warzywa i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Maślaki w occie to najpopularniejsze przetwory wykonywane na zimę z grzybów leśnych. Obok mrożenia i suszenia jest to jedna z form utrwalenia wyjątkowego, leśnego smaku grzybów. Przepis na maślaki marynowane w occie jest łatwy, tak jak na wszystkie przetwory na occie. Przygotowanie grzybków w occie jednak wymaga trochę pracy, szczególnie czasochłonne jest dokładne oczyszczenie i przygotowanie grzybów. Później trzeba uzbroić się w cierpliwość aby w słoikach zaszedł odpowiednio proces marynowania. Maślaki marynowane w zalewie octowej mogą być samodzielną przekąską i w takiej formie najczęściej są podawane ale możesz przygotować z ich użyciem różne potrawy, między innymi sałatki, kotlety, roladki, zupy, bigos czy sosy. Grzybki są fajnym dodatkiem do wędlin i pieczywa. Jak się robi marynowane maślaki dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony. Jak gotować grzyby do marynowania? Grzyby należy dokładnie oczyścić, następnie przygotować zalewę i gotować w niej grzyby od 5 do 15 minut, a później przelać do słoików.

Prosty przepis na pyszne marynowane maślaki ze skórką w słoiku sprawi, że już zawsze będziesz wykonywać te przetwory w domu zamiast kupować. Smak przygotowanych w domu przetworów jest znacznie lepszy niż tych kupowanych. Sprawdź jak zrobić maślaki marynowane.

Alergeny w maślakach w occie

Lista alergenów dla maślaków w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze maślaków w occie

na 100g gotowej potrawy

Maślaki w occie to jedna z propozycji na marynowane grzyby. Jednak ze względu na zawartość octu spirytusowego powinny one być spożywane z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(468g)
Energia (kcal)
49.88
233.42
Białko (g)
1.66
7.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(468g)
Węglowodany (g)
10.15
47.52
Węglowodany przyswajalne (g)
9.45
44.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
3.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(468g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.95
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.57
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.39
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(468g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.09
Witamina C (mg)
1.95
9.13
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.46
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Ryboflawina (mg)
0.20
0.95
Niacyna (mg)
1.80
8.41
Foliany (µg (mcg))
10.74
50.27
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(468g)
Sód (mg)
3.65
17.10
Potas (mg)
175.83
822.87
Wapń (mg)
6.25
29.24
Fosfor (mg)
47.28
221.29
Magnez (mg)
5.99
28.02
Żelazo (mg)
0.29
1.34
Cynk (mg)
0.28
1.32
Miedź (mg)
0.17
0.78
Szacunkowy indeks glikemiczny maślaków w occie 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania maślaków w occie

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślaki
400 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 400 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
60 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
33.50