Manhattan drink
- Whisky (120 ml)
- Słodki wermut (80 ml)
- Angostura (10 ml)
- Lód (50 g)
Przepis na manhattan drink krok po kroku
Do shakera włóż kostki lodu, wlej pozostałe składniki i wstrząśnij mocno.
Przelewając przez sito wlej do kieliszków.
Więcej informacji na temat manhattan drink
Manhattan to klasyczny drink, który powstał z połączenia whiskey, słodkiego wermutu. Manhattan był inspiracją do powstania słynnego drinka Jamesa Bonda, którym jest Martini. Koktajl alkoholowy ma bardzo wytrawny, gorzki smak, do którego należy dojrzeć. Nie zachwyci swoim smakiem osób lubujących się w kolorowych słodkich drinkach. Przepis na manhattan drink jest łatwy w przygotowaniu, może być jednym z drinków dzięki którym, zaczniesz zbierać doświadczenie. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą następujące składniki: whiskey, słodki wermut, angostura, kostki lodu.
Jak zrobić manhattan drink? Do jego przygotowanie potrzebny będzie shaker oraz kieliszek do martini. W shakerze umieść lód, wlej whiskey, słodki wermut i angosturę, wstrząśnij mocno. Przelej cedząc przez sito do kieliszków. Jeśli wolisz słodsze drinki wypróbuj koktajl o nazwie Martinez, którego podstawą był Manhattan.
Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Początkowo trunek produkowany był jako środek pomagający w leczeniu różnych chorób. Zwany był także "wodą życia", powstał najprawdopodobniej w Irlandii, a jego recepturę przypisuje się św. Patrykowi. Początkowo mikstura powstawała z fermentowanych owoców a w wieku szesnastym zaczęto wytwarzać ją z zacieru jęczmiennego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: Szkockie, Irlandzkie, Amerykańskie oraz Japońskie wzorujące się na odmianie Szkockiej. Whisky szkockie produkuje się tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, amerykańską odmianę natomiast z zacieru na bazie kukurydzy, żyta oraz jęczmienia. Angostura jest gorzką aromatyzowaną wódką, nie wiadomo do końca z czego jest produkowana gdyż jej skład jest zastrzeżonym. Miejscem jej pochodzenia jest Wenezuela, stąd też nazwa zaczerpnięta od wenezuelskiego miasta. Niegdyś stosowana była jako lekarstwo na problemy żołądkowe.
Podsumowując pomysł na drink manhattan sprawdzi się idealnie na imprezę jeśli lubicie wraz ze znajomymi bardzo wytrawne smaki. Domowy koktajl alkoholowy jest bardzo szybki do przygotowania. Możesz dowolnie modyfikować proporcje jeśli chcesz aby drink był mocniejszy lub słabszy.
Alergeny w manhattan drink
Lista alergenów dla manhattan drink przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Słodki wermut
Wartości odżywcze manhattan drink
Koktajle z dodatkiem alkoholu powinny występować bardzo rzadko w naszej codziennej diecie. Alkohol ma negatywny wpływ na nasz organizm. Powinny go unikać w szczególności osoby z niewydolnością wątroby.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.