Lemoniada arbuzowa

Opublikowano: 26.08.2021 r., 19:57 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa z miętą
Lemoniada arbuzowa
Lemoniada arbuzowa to wyśmienity napój, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Oprócz pysznego smaku wyróżnia się tym, świetnie gasi pragnienie i dobrze nawadnia organizm.
Przygotowanie 15 min
125 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 11 porcji
  • Arbuz - waga miąższu 0,5 średniej sztuki (1500 g)
  • Sok z cytryny - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na lemoniadę arbuzową krok po kroku

Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do misy blendera.

Do arbuza dodaj sok z cytryny, cukier i 1 litr wody.

Zblenduj na gładko przez 1-2 minuty.

Podawaj z kostkami lody, listkami mięty i plasterkiem cytryny lub limonki.

Jak oceniasz przepis na lemoniadę arbuzową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat lemoniady arbuzowej

Lemoniada arbuzowa z miętą jest wyśmienitym napojem, który idealnie gasi pragnienie i nawadnia w upalne dni. Jest ona pyszna, delikatnie słodka, o delikatnym smaku arbuza i aromacie mięty.

Domowa lemoniada arbuzowa jest nie tylko wyśmienitym, ale także zdrowym napojem. Arbuz jest źródłem likopenu, dzięki czemu pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza intensywność powstawania płytek miażdżycowych, ogranicza sztywność tętnic, pomaga obniżyć ciśnienie, a także łagodzi objawy astmy i infekcji przechodzących z kaszlem. Ponieważ zawiera aż 93% wody oraz wysoką zawartość potasu a niską sodu reguluje gospodarkę elektrolitową. W upalne dni gasi pragnienie, chroni przed wystąpieniem udaru słonecznego i zmniejsza drażliwość. Po arbuza powinny sięgać również osoby uprawiające sport, ponieważ fitoskładniki zawarte w owocu przyspieszają regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, cytrulina zmniejsza zmęczenie iw pomaga usuwanie kwasu mlekowego z mięśni. Miąższ zawiera również sporo witaminy C. Spożywając arbuza nie zapomnijmy jeszcze o pestkach, które zaliczane są do produktów superfoods. Pestki z arbuza polecane są dla osób uprawiających sport, ponieważ wspomagają regenerację mięśni dzięki polepszeniu ich poziomu dotlenienia. Wpływają także na zwiększenie produkcji hormonu wzrostu, który wspomaga budowanie tkanki mięśniowej. Ponadto wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, obniżające ciśnienie krwi, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, odżywcze. Aby lemoniada odpowiednio nawadniała organizm dodaj do napoju szczyptę soli. Będzie ona niewyczuwalna a napój nabierze izotonicznego charakteru. Na bazie lemoniady możesz wykonać drinki, do napoju dodaj wódkę, martini czy wino musujące. Przepis na lemoniadę arbuzową jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. A jak zrobić lemoniadę arbuzową z miętą dowiesz się z dokładnego przepisu.

Lemoniada arbuzowa jest fantastycznym, letnim napojem. Możesz podać ją do obiadu, kolacji czy deseru ale może być również fajną propozycją na napój do grilla.

Alergeny w lemoniadzie arbuzowej

Lista alergenów dla lemoniady arbuzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę arbuzową

Wartości odżywcze lemoniady arbuzowej

na 100g gotowej potrawy

Lemoniada arbuzowa to świetny napój na upalne dnie, który bardzo dobrze nawadnia organizm a dodatkowo genialnie smakuje.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
50.00
125.00
Białko (g)
0.56
1.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.84
32.10
Węglowodany przyswajalne (g)
12.47
31.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
24.35
60.87
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.85
24.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.11
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.16
0.41
Foliany (µg (mcg))
4.06
10.14
Beta karoten (µg (mcg))
263.55
658.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.00
2.50
Potas (mg)
104.97
262.43
Wapń (mg)
6.58
16.45
Fosfor (mg)
10.14
25.36
Magnez (mg)
9.13
22.83
Żelazo (mg)
0.22
0.54
Cynk (mg)
0.09
0.23
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady arbuzowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lemoniady arbuzowej

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
1500 g
waga miąższu 0,5 średniej sztuki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1500 g
Sok z cytryny
125 ml
0,5 szklanki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 7
6.25
Za 125 ml
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
19.50