Kurczak z szynkowara

Opublikowano: 19.11.2022 r., 13:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kurczak z szynkowara
Kurczak z szynkowara
Kurczak z szynkowara idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do kanapek w postaci domowej wędliny.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 60 min
6 kcal
Kcal w porcji
4 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 100 porcji
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry 4 sztuki (1000 g)
  • Żelatyna 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
szynkowar

Przepis na kurczaka z szynkowara krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 100 ml.

Olej wymieszaj w misce z przyprawami.

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do marynaty. Odstaw na dobę do lodówki.

Żelatynę wymieszaj z wodą i zalej mięso.

Całość przełóż do woreczka, usuń powietrze i szczelnie zamknij.

Mięso przełóż do szynkowara, gotuj mięso przez 2 godziny w 80 st. C.

Ostudź mięso i pokrój na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka z szynkowara

Kurczak z szynkowara to dobry, domowy dodatek do chleba, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w piersi z kurczaka, dodatkowo olej rzepakowy, przyprawy takie jak pieprz, sól, papryka ostra.

Zatem, jak zrobić kurczaka z szynkowara na śniadanie?

W pierwszej kolejności dodatkowo przygotuj 100 ml. Następnie olej wymieszaj w misce z przyprawami. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do marynaty. Odstaw na dobę do lodówki. Żelatynę wymieszaj z wodą i zalej mięso. Całość przełóż do woreczka, usuń powietrze i szczelnie zamknij. Mięso przełóż do szynkowara, gotuj mięso przez 2 godziny w 80 stopniach. Ostudź mięso i pokrój na mniejsze kawałki.

Przepis na kurczaka z szynkowara idealnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, ale będzie to także dobry pomysł na danie główne dla całej Twojej rodziny.

Mój pyszny w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na szynkę z szynkowara powstaje tak naprawdę z drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Dzięki samodzielnemu przygotowaniu takiego dodatku masz pewność, że Twoje posiłki są wolne do barwników i konserwantów, które teraz coraz częściej goszczą w naszej żywności. Dbając o swoje zdrowie, zadbaj o to, aby Twoje pożywienie było wolne od tych syntetycznych składników. Nasza domowa, smaczna szynka będzie idealnie smakować na świeżym, chrupkim pieczywie. Zadbaj, aby było ono na zakwasie o jak największym udziale mąki pełnoziarnistej. Nasz produkt jest bezglutenowy, a będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w kurczaku z szynkowara

Lista alergenów dla kurczaka z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z szynkowara

Wartości odżywcze kurczaka z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Możesz postawić na dowolne mięso, idealnie sprawdzi się kurczak i indyk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(4g)
Energia (kcal)
163.53
6.54
Białko (g)
28.74
1.15
Fenyloalanina (mg)
0.98
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(4g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(4g)
Tłuszcz (g)
4.88
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
3.38
0.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.32
0.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
0.04
Cholesterol (mg)
63.20
2.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(4g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(4g)
Sód (mg)
60.17
2.41
Potas (mg)
290.91
11.64
Wapń (mg)
10.28
0.41
Żelazo (mg)
0.44
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z szynkowara 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z szynkowara

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
4 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Żelatyna
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 7
15.62
Za 125 g
Koszt składników
56.50