Kurczak z szynkowara
- Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry 4 sztuki (1000 g)
- Żelatyna 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na kurczaka z szynkowara krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 100 ml.
Olej wymieszaj w misce z przyprawami.
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do marynaty. Odstaw na dobę do lodówki.
Żelatynę wymieszaj z wodą i zalej mięso.
Całość przełóż do woreczka, usuń powietrze i szczelnie zamknij.
Mięso przełóż do szynkowara, gotuj mięso przez 2 godziny w 80 st. C.
Ostudź mięso i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Szynka z szynkowara
-
Wędlina z szynkowara
-
Schab z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Karkówka z szynkowara
-
Boczek z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Kiełbasa z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Pasztet z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Marynata do schabu z szynkowara
-
Wołowina z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Więcej informacji na temat kurczaka z szynkowara
Kurczak z szynkowara to dobry, domowy dodatek do chleba, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.
Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w piersi z kurczaka, dodatkowo olej rzepakowy, przyprawy takie jak pieprz, sól, papryka ostra.
Zatem, jak zrobić kurczaka z szynkowara na śniadanie?
W pierwszej kolejności dodatkowo przygotuj 100 ml. Następnie olej wymieszaj w misce z przyprawami. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do marynaty. Odstaw na dobę do lodówki. Żelatynę wymieszaj z wodą i zalej mięso. Całość przełóż do woreczka, usuń powietrze i szczelnie zamknij. Mięso przełóż do szynkowara, gotuj mięso przez 2 godziny w 80 stopniach. Ostudź mięso i pokrój na mniejsze kawałki.
Przepis na kurczaka z szynkowara idealnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, ale będzie to także dobry pomysł na danie główne dla całej Twojej rodziny.
Mój pyszny w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na szynkę z szynkowara powstaje tak naprawdę z drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Dzięki samodzielnemu przygotowaniu takiego dodatku masz pewność, że Twoje posiłki są wolne do barwników i konserwantów, które teraz coraz częściej goszczą w naszej żywności. Dbając o swoje zdrowie, zadbaj o to, aby Twoje pożywienie było wolne od tych syntetycznych składników. Nasza domowa, smaczna szynka będzie idealnie smakować na świeżym, chrupkim pieczywie. Zadbaj, aby było ono na zakwasie o jak największym udziale mąki pełnoziarnistej. Nasz produkt jest bezglutenowy, a będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w kurczaku z szynkowara
Lista alergenów dla kurczaka z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z szynkowara
Wartości odżywcze kurczaka z szynkowara
Możesz postawić na dowolne mięso, idealnie sprawdzi się kurczak i indyk.
Energia i białka
(4g)
Węglowodany
(4g)
Tłuszcze
(4g)
Witaminy
(4g)
Składniki mineralne
(4g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.