Mielonka z szynkowara

Opublikowano: 06.11.2022 r., 21:19 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mielonka
Mielonka z szynkowara
Poznaj przepis na domową mielonkę wieprzową z szynkowara.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
259 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Sól 1 łyżeczka (5 g)
  • Żelatyna 2 łyżki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
tłuczek do mięsa, maszynka do mięsa, maszynka do mielenia, szynkowar

Przepis na mielonkę z szynkowara krok po kroku

Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce na średnich oczkach.

Dodaj przyprawy, żelatynę i ok. 200 ml wody. Dokładnie wymieszaj i wyrób masę.

Do szynkowaru nakładaj porcjami mięso i dokładnie ubij. Zamknij i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Wstaw szynkowar do garnka z wodą i gotuj ok. 2 godzin.

Wystudź mielonkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na mielonkę z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat mielonki z szynkowara

Mielonka z szynkowara to pomysł na pyszny, domowy i zdrowy dodatek do kanapek, a także innych dań. Szynka z mięsa mielonego przygotowana w szynkowarze jest smaczna, dobra na wiele okazji. Przygotowana samodzielnie w domu będzie również zdecydowanie zdrowsza niż ta, którą można znaleźć na wielu półkach sklepowych. Mielonkę z szynkowara najczęściej przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego. Mimo że ma ono wysoką zawartość białka, witamin z grupy B, cynku oraz żelaza, warto pamiętać, że jest dość kaloryczne i zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych niż mięso drobiowe. Dlatego mięso czerwone nie powinno być podstawą diety, a jedynie jej urozmaiceniem. Domowa mielonka z szynkowara jest pyszna i dobra na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się do kanapek na ciepło, a także na zimno, można dodawać ją również sałatek, czy niektórych sosów. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić mielonkę z szynkowara koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie mięsa w szynkowarze gwarantuje, że będzie ono niezwykle soczyste, miękkie i delikatne. Nie wymaga też żadnych zbędnych dodatków. Jako dodatek wystarczą zioła i przyprawy, które sprawią, że mielonka z szynkowara będzie miała aromatyczny smak i zapach. Warto dodać między innymi majeranek, mieloną słodką paprykę. Ilość i rodzaj dodanych przypraw dopasuj do swoich preferencji, aby wersja finalna jak najbardziej trafiała w Twoje smaki. Aby mielonka miała odpowiednią konsystencję, nie może też zabraknąć dodatku zimnej wody i żelatyny. Z tych zaledwie kilku, łatwo dostępnych składników powstaje najlepsza mielonka wieprzowa, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów. Mimo że jej przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, pamiętaj, że jest dość czasochłonne – mięso powinno odczekać minimum 24 godziny w lodówce, a czas gotowania to około 2 godzin. Dlatego przygotowanie mielonki z szynkowara warto zaplanować sobie odpowiednio wcześnie. Samodzielne przygotowanie mielonki gwarantuje jej najwyższą jakość, sprawia, że będzie niskoprzetworzona i pozbawiona zbędnych, potencjalnie niebezpiecznych dodatków. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak prosto i szybko przygotować przepis na mielonkę z szynkowara.

Alergeny w mielonce z szynkowara

Lista alergenów dla mielonki z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mielonkę z szynkowara

Wartości odżywcze mielonki z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Spożycie mięsa czerwonego warto ograniczyć do 200-300 g tygodniowo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
236.30
259.93
Białko (g)
18.12
19.93
Fenyloalanina (mg)
0.69
0.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
17.65
19.41
Tłuszcze nasycone (g)
7.91
8.70
Tłuszcze nienasycone (g)
9.74
10.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.85
8.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.88
2.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
1.96
2.16
Witamina B6 (mg)
0.34
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
0.80
Witamina C (mg)
0.69
0.75
Witamina D (µg (mcg))
1.67
1.83
Witamina E (mg)
0.19
0.20
Retinol (µg (mcg))
1.96
2.16
Tiamina (mg)
0.76
0.83
Ryboflawina (mg)
0.28
0.31
Niacyna (mg)
3.76
4.13
Foliany (µg (mcg))
5.34
5.88
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
256.80
282.48
Potas (mg)
296.35
325.99
Wapń (mg)
15.63
17.20
Fosfor (mg)
179.00
196.91
Magnez (mg)
17.98
19.77
Żelazo (mg)
1.05
1.15
Cynk (mg)
2.65
2.91
Miedź (mg)
0.11
0.12
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonki z szynkowara 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonki z szynkowara

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Żelatyna
15 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Koszt składników
37.50