Przepis na pasztet z szynkowara krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, maszynka do mielenia, szynkowar

Mięso ugotuj do miękkości w garnku z wodą.

Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.

Obierz mięso z kości i pokrój na mniejsze kawałki, zmiel w młynku razem z warzywami.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, a cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym.

Zmiel masę mięsno warzywną razem z jajkami i cebulką.

Dodaj sporą porcję przypraw i ziół, aby pasztet był aromatyczny.

Umieść masę w foli umieszczonej w szynkowarze.

Całość wstaw do garnka z wodą i do piekarnika, upiecz całość przez godzinę w 100 st. C.

Ostudź pasztet w otwartym szynkowarze.

pasztet z szynkowara
Pasztet z szynkowara
Koszt przygotowania dania
39.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
119 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Pasztet z szynkowara - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z szynkowara

Pasztet z szynkowara to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w piersi z kurczaka, nieco bardzo tłuste mięso, czyli nogę z indyka/kurczaka lub udka, dodatkowo porcja dowolnych warzyw i kilka jajek.

Zatem, jak zrobić pasztet z szynkowara w domu?

W pierwszej kolejności ugotuj na twardo jajka w lekko osolonej wodzie, w osobnym garnku ugotuj do miękkości mięso, a po chwili dodaj do nich obrane warzywa.

Gdy mięso będzie miękkie, obierz je z kości i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa i ugotowane jajka.

Tak przygotowaną masę dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami, postaw na świeże zioła takie jak: tymianek, lubczyk, majeranek, czerwoną słodką paprykę, jeśli zależy Ci na nieco bardzo ostrym smaku postaw na ostrą paprykę w proszku.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i krótko ją zeszklij. Następnie zmiel przygotowaną wcześniej masę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zawiń masę w folię i wstaw do szynkowara, dokładnie jak ugotować nasz najlepszy pasztet opisuję nieco niżej.

Mój pyszny w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na pasztet z szynkowara powstaje tak naprawdę z dwóch głównych składników, drób i jajka. Drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Skoro już wiesz, jak przygotować ten pyszny pasztet koniecznie spróbuj sam.

Wartości odżywcze pasztetu z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
119.03 kcal
119.03 kcal
Białko
17.49 g
17.49 g

Węglowodany w pasztecie z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
1.68 g
1.68 g
Węglowodany przyswajalne
1.25 g
1.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
0.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
4.28 g
4.28 g
Tłuszcze nasycone
1.58 g
1.58 g
Tłuszcze nienasycone
2.70 g
2.70 g
Tłuszcze jednonasycone
1.77 g
1.77 g
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
0.93 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: jajko, cebula dymka.
czytaj dalej
Cholesterol
81.41 mg
81.41 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
87.93 µg (mcg)
87.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.60 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.63 mg
1.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
19.47 µg (mcg)
19.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.87 mg
6.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.63 µg (mcg)
13.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
682.73 µg (mcg)
682.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
58.87 mg
58.87 mg
Potas
301.45 mg
301.45 mg
Wapń
15.95 mg
15.95 mg
Fosfor
178.29 mg
178.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.91 mg
23.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.57 mg
0.57 mg
Cynk
0.80 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z szynkowara 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z szynkowara

Lista alergenów dla pasztetu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z szynkowara

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
3 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Podudzie indyka ze skórą
100 g
1 sztuka
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.86
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
72.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób