Pasztet z szynkowara

Opublikowano: 19.06.2022 r., 18:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pasztet z szynkowara
Pasztet z szynkowara
Pasztet z szynkowara to idealny dodatek do Twojego pieczywa, poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 90 min
119 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 3 sztuki (1000 g)
  • Podudzie indyka ze skórą 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Seler korzeniowy 1 plaster (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula dymka 1 sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, maszynka do mielenia, szynkowar

Przepis na pasztet z szynkowara krok po kroku

Mięso ugotuj do miękkości w garnku z wodą.

Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.

Obierz mięso z kości i pokrój na mniejsze kawałki, zmiel w młynku razem z warzywami.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, a cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym.

Zmiel masę mięsno warzywną razem z jajkami i cebulką.

Dodaj sporą porcję przypraw i ziół, aby pasztet był aromatyczny.

Umieść masę w foli umieszczonej w szynkowarze.

Całość wstaw do garnka z wodą i do piekarnika, upiecz całość przez godzinę w 100 st. C.

Ostudź pasztet w otwartym szynkowarze.

Jak oceniasz przepis na pasztet z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z szynkowara

Pasztet z szynkowara to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w piersi z kurczaka, nieco bardzo tłuste mięso, czyli nogę z indyka/kurczaka lub udka, dodatkowo porcja dowolnych warzyw i kilka jajek.

Zatem, jak zrobić pasztet z szynkowara w domu?

W pierwszej kolejności ugotuj na twardo jajka w lekko osolonej wodzie, w osobnym garnku ugotuj do miękkości mięso, a po chwili dodaj do nich obrane warzywa.

Gdy mięso będzie miękkie, obierz je z kości i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa i ugotowane jajka.

Tak przygotowaną masę dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami, postaw na świeże zioła takie jak: tymianek, lubczyk, majeranek, czerwoną słodką paprykę, jeśli zależy Ci na nieco bardzo ostrym smaku postaw na ostrą paprykę w proszku.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i krótko ją zeszklij. Następnie zmiel przygotowaną wcześniej masę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zawiń masę w folię i wstaw do szynkowara, dokładnie jak ugotować nasz najlepszy pasztet opisuję nieco niżej.

Mój pyszny w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na pasztet z szynkowara powstaje tak naprawdę z dwóch głównych składników, drób i jajka. Drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Skoro już wiesz, jak przygotować ten pyszny pasztet koniecznie spróbuj sam.

Alergeny w pasztecie z szynkowara

Lista alergenów dla pasztetu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Pasztet możesz przygotować z dodatkiem Twoich ulubionych

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
119.03
119.03
Białko (g)
17.49
17.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.68
1.68
Węglowodany przyswajalne (g)
1.25
1.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.28
4.28
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
1.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
2.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
1.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
0.93
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: jajko, cebula dymka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.41
81.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
87.93
87.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.60
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.63
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.18
Witamina E (mg)
0.53
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.47
19.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.87
6.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.63
13.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
682.73
682.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
58.87
58.87
Potas (mg)
301.45
301.45
Wapń (mg)
15.95
15.95
Fosfor (mg)
178.29
178.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.91
23.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
0.57
Cynk (mg)
0.80
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z szynkowara 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z szynkowara

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
3 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Podudzie indyka ze skórą
100 g
1 sztuka
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.86
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
72.00