- Piersi kurczaka bez skóry 1000 g 3 sztuki
- Podudzie indyka ze skórą 100 g 1 sztuka
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Seler korzeniowy 100 g 1 plaster
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Cebula dymka 50 g 1 sztuka
Przepis na pasztet z szynkowara krok po kroku
Mięso ugotuj do miękkości w garnku z wodą.
Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
Obierz mięso z kości i pokrój na mniejsze kawałki, zmiel w młynku razem z warzywami.
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, a cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym.
Zmiel masę mięsno warzywną razem z jajkami i cebulką.
Dodaj sporą porcję przypraw i ziół, aby pasztet był aromatyczny.
Umieść masę w foli umieszczonej w szynkowarze.
Całość wstaw do garnka z wodą i do piekarnika, upiecz całość przez godzinę w 100 st. C.
Ostudź pasztet w otwartym szynkowarze.

-
Szynka z szynkowara
-
Wędlina z szynkowara
-
Schab z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Karkówka z szynkowara
-
Boczek z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Kiełbasa z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Kurczak z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Marynata do schabu z szynkowara
-
Wołowina z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Informacje dietetyczne - pasztet z szynkowara
Wartości odżywcze pasztetu z szynkowara
Pasztet możesz przygotować z dodatkiem Twoich ulubionych
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pasztecie z szynkowara
Lista alergenów dla pasztetu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat pasztetu z szynkowara
Pasztet z szynkowara to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.
Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w piersi z kurczaka, nieco bardzo tłuste mięso, czyli nogę z indyka/kurczaka lub udka, dodatkowo porcja dowolnych warzyw i kilka jajek.
Zatem, jak zrobić pasztet z szynkowara w domu?
W pierwszej kolejności ugotuj na twardo jajka w lekko osolonej wodzie, w osobnym garnku ugotuj do miękkości mięso, a po chwili dodaj do nich obrane warzywa.
Gdy mięso będzie miękkie, obierz je z kości i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa i ugotowane jajka.
Tak przygotowaną masę dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami, postaw na świeże zioła takie jak: tymianek, lubczyk, majeranek, czerwoną słodką paprykę, jeśli zależy Ci na nieco bardzo ostrym smaku postaw na ostrą paprykę w proszku.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i krótko ją zeszklij. Następnie zmiel przygotowaną wcześniej masę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zawiń masę w folię i wstaw do szynkowara, dokładnie jak ugotować nasz najlepszy pasztet opisuję nieco niżej.
Mój pyszny w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na pasztet z szynkowara powstaje tak naprawdę z dwóch głównych składników, drób i jajka. Drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Skoro już wiesz, jak przygotować ten pyszny pasztet koniecznie spróbuj sam.
Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z szynkowara
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023