Łopatka z szynkowara

Opublikowano: 22.06.2023 r., 16:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
łopatka
Łopatka z szynkowara
Poznaj przepis na pyszną, domową, aromatyczną łopatkę z szynkowara.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
232 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Sól - 1,5 łyżki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
szynkowar

Przepis na łopatkę z szynkowara krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, zasyp przyprawami i solą.

Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.

Ułóż mięso w szynkowarze, szczelnie zamknij i wstaw do dużego garnka wypełnionego wodą mniej więcej do wysokości 5/6 szynkowara.

Podgrzewaj ok, 1,5 h przy temperaturze ok. 80 stopni.

Schłodź szynkowar pod zimną wodą i wstaw do lodówki na 12 h.

Jak oceniasz przepis na łopatkę z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat łopatki z szynkowara

Łopatka z szynkowara to pomysł na pyszny, zdrowy dodatek na kanapki, do sałatek i innych dań głównych. Wędlina przygotowana w szynkowarze jest smaczna, dobra na wiele okazji, a przy tym bardzo zdrowa i nie zawiera zbędnych dodatków tak jak wiele wędlin przemysłowych. Łopatka wieprzowa jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza, cynku, selenu, czy magnezu. Przepis na łopatkę z szynkowara to świetny pomysł na włączenie domowych mięs do swojej diety. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łopatkę z szynkowara, aby była naprawdę pyszna i dobra na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie mięsa w szynkowarze gwarantuje, że będzie ono niezwykle soczyste, miękkie, kruche i delikatne. Nie wymaga też żadnych zbędnych, chemicznych dodatków, ani wzmacniaczy smaku. Jako dodatek wystarczą zioła i ulubione przyprawy lub gotowa przyprawa do mięs, które sprawią, że łopatka z szynkowara będzie miała aromatyczny smak i zapach. Warto dodać na przykład majeranek, mieloną słodką paprykę, kolorowy pieprz, liście laurowe czy ziele angielskie. Rodzaj i ilość dodanych przypraw możesz dopasować indywidualnie do swoich upodobań kulinarnych, aby wersja finalna jak najbardziej trafiała w gusta Twoje i Twojej rodziny. Szynkowar to sprzęt kuchenny, w który zdecydowanie warto zainwestować, jeśli lubisz tego rodzaju naturalne, domowe mięsne dodatki do różnych dań. Ich samodzielne przygotowanie gwarantuje najwyższą jakość, niski stopień przetworzenia i brak zbędnych, potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia dodatków. Koniecznie czytaj dalej, jeśli planujesz samodzielnie przygotować łopatkę z szynkowara, nasz prosty przepis pokaże Ci jak zrobić to w prosty i szybki sposób, tak aby była naprawdę najlepsza.

Alergeny w łopatce z szynkowara

Lista alergenów dla łopatki z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na łopatkę z szynkowara

Wartości odżywcze łopatki z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Łopatka z szynkowara to pyszne, zdrowe, dobre jakościowo mięso do samodzielnego przygotowania w domu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
232.51
232.51
Białko (g)
16.95
16.95
Fenyloalanina (mg)
0.67
0.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.73
17.73
Tłuszcze nasycone (g)
7.95
7.95
Tłuszcze nienasycone (g)
9.78
9.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.89
7.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.89
1.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.97
1.97
Witamina B6 (mg)
0.34
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
0.73
Witamina C (mg)
0.69
0.69
Witamina D (µg (mcg))
1.67
1.67
Witamina E (mg)
0.19
0.19
Retinol (µg (mcg))
1.97
1.97
Tiamina (mg)
0.76
0.76
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
3.77
3.77
Foliany (µg (mcg))
4.93
4.93
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
637.44
637.44
Potas (mg)
297.66
297.66
Wapń (mg)
15.13
15.13
Fosfor (mg)
179.31
179.31
Magnez (mg)
17.75
17.75
Żelazo (mg)
1.04
1.04
Cynk (mg)
2.66
2.66
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny łopatki z szynkowara 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łopatki z szynkowara

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Sól
15 g
1,5 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Koszt składników
35.00