Szynka z szynkowara

Opublikowano: 27.08.2021 r., 19:48 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szynka z szynkowara w plasterkach podana na drewnianej desce, w tle kawałki pieczywa, widelec i kawałek wędliny
Szynka z szynkowara
Wypróbuj sprawdzony i dobry przepis na szynkę z szynkowara. Delikatna, soczysta i krucha szynka z szynkowara jest fajną i smaczną propozycją domowej wędliny.
Przygotowanie 2900 min
Czas parzenia 180 min
244 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (1500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
duży garnek, szynkowar

Przepis na szynkę z szynkowara krok po kroku

Szynkę natrzyj 1 łyżeczką papryki słodkiej, majeranku, soli i pieprzu. Pozostaw do marynowania na 24 godziny.

Do szynkowara dodaj liście laurowe i ziele angielskie i włóż kawałek mięsa.

Mięso w szynkowarze schowaj do lodówki na 24 godziny.

Do garnka wlej wodę na 3/4 wysokości szynkowara.

Wodę zagotuj i wstaw szynkowar.

Szynkę parz przez 3 godziny w temperaturze 75 stopni.

Ochłodź szynkowar i wstaw ponownie do lodówki na 24 godziny.

Wyciągnij szynkę.

Jak oceniasz przepis na szynkę z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat szynki z szynkowara

Szynka to wyrób garmażeryjny wykonany z mięsa wieprzowego, jednak z czasem do przygotowania szynki zaczęto wykorzystywać również inne mięsa. Pierwsze szynki wyrabiane były już w starożytności. Zarówno Egipcjanie, jak i Chińczycy czy Rzymianie wykorzystywali konserwową moc soli za pomocą, której utrwalali mięso. W tym celu wykorzystywano także suszenie. W miarę z rozwojem technik utrwalania żywności zaczęto wykorzystywać inne metody do przygotowywania wędlin, takie jak wędzenie, suszenie oraz gotowanie. Jednym ze sposobem przygotowywania szynek gotowanych jest wykonanie jej w szynkowarze.

Szynka z szynkowara to pyszna, gotowana wędlina, która idealnie sprawdzi się nie tylko na kanapki ale również do wielu przekąsek, przystawek i dań. Domowa wędlina jest zdrowsza niż przemysłowe wędliny. Pierwszym etapem przygotowania każdej szynki jest nadanie mięsu smaku i skruszenie jego struktury. Kawałek mięsa można marynować na sucho, nacierając go przyprawami i odstawiając oraz na mokro gdzie mięso moczy się przez kilka dni. Przepis na szynkę z szynkowara jest łatwy jednak czasochłonny. Szynkowar jest domowym urządzeniem do przygotowywania domowych, gotowanych wędlin. Składa się z naczynia, do którego wkłada się kawałek mięsa oraz specjalnej pokrywy, która szczelnie zamyka naczynie, może ona być także wyposażona w termometr, który jest bardzo przydatny w trakcie procesu gotowania. Pokrywa wyposażona jest też w płytkę dociskową i sprężynę, które mają za zadanie kompresację mięsa, dzięki czemu po wystudzeniu i wyjęciu jego struktura jest zwarta a szynka przy krojeniu nie rozpada się. Jak gotować szynkę w szynkowarze? Kawałek mięsa należy przełożyć do naczynia, które następnie wkłada się do garnka wypełnionego wodą. Teraz możesz rozpocząć proces gotowania. Jak zrobić szynkę w szynkowarze dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest szczegółowo wytłumaczony.

Z pysznej, domowej szynki z szynkowara przygotujesz nie tylko wyśmienite kanapki ale także fajne przystawki i przekąski, takie jak szynka w galarecie, koreczki, sałatki, wrapy, roladki czy deskę wędlin.

Alergeny w szynce z szynkowara

Lista alergenów dla szynki z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę z szynkowara

Wartości odżywcze szynki z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Szynka z szynkowara to wyśmienita, domowa szynka, która jest wyśmienitym i zdrowym zamienikiem wędliny kupowanej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
244.24
244.24
Białko (g)
17.31
17.31
Fenyloalanina (mg)
0.69
0.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.26
0.26
Węglowodany przyswajalne (g)
0.25
0.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
18.75
18.75
Tłuszcze nasycone (g)
8.44
8.44
Tłuszcze nienasycone (g)
10.31
10.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.31
8.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
2.00
Cholesterol (mg)
72.42
72.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.41
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
0.62
Witamina C (mg)
0.94
0.94
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.50
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.74
0.74
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Niacyna (mg)
4.54
4.54
Foliany (µg (mcg))
6.97
6.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
46.76
46.76
Potas (mg)
315.68
315.68
Wapń (mg)
6.40
6.40
Fosfor (mg)
198.63
198.63
Magnez (mg)
20.04
20.04
Żelazo (mg)
0.86
0.86
Cynk (mg)
1.92
1.92
Miedź (mg)
0.07
0.07
Mangan (mg)
0.03
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki z szynkowara 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki z szynkowara

Koszt składników
117.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1500 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 19
112.50
Za 1500 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Koszt składników
117.00