Golonka z szynkowara

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonka z szynkowara przed obróbką.
Golonka z szynkowara
Golonka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych dań. Mięso przygotowane w ten sposób jest po prostu wyborne.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 120 min
324 kcal
Kcal w porcji
162 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Golonka wieprzowa (1500 g)
  • Sól peklująca (20 g)
  • Bulion drobiowy (80 g)
  • Żelatyna (15 g)
  • Cukier (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, szynkowar

Przepis na golonkę z szynkowara krok po kroku

Golonkę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z solą, solą peklującą i cukrem. Odstaw na 24 godziny do lodówki.

Kawałki mięsa wymieszaj z przyprawami i żelatyną. Zalej je bulionem i jeszcze raz zamieszaj.

Mięso przełóż do szynkowaru, dobrze je zbijając.

Szynkowar włóż do dużego garnka z gorącą wodą i parz przez 4 godziny.

Po tym czasie wstaw wędlinę do lodówki na 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na golonkę z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat golonki z szynkowara

Golonka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych dań. Mięso przygotowane w ten sposób jest po prostu wyborne.

Przepis na golonkę z szynkowara to najlepsza opcja dla miłośników mięsnych dań. Jednak jej obróbka przysparza dość sporo problemu, jednak z tym przepisem cały proces jest naprawdę prosty. Golonka, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Dzięki temu, że robi się ją w szybkowarze, jest delikatna i nieco lżejsza niż tradycyjne wersje. W tym przepisie najlepiej sprawdza się golonka wieprzowa. Jest smaczna, a także nieco tłusta. To doskonały pomysł na ciekawe danie na obiad. Cała obróbka jest dość długotrwała. Jednak należy ją dobrze zamarynować. Dzięki temu jest smaczna i naprawdę aromatyczna. Choć może się wydawać, że jest to proces zbędny, to bez niego mięso nie skruszeje i nie stanie się tak pyszne, a także soczyste. Golonkę można marynować zarówno w oliwie z dodatkiem soku z cytryny, jak i przypraw, ale również w nieco bardziej tradycyjny sposób — z dodatkiem dużej ilości piwa. To idealny sposób szczególnie dla miłośników tego trunku. Ten prosty przepis podpowiada jak przygotować golonkę, by była po prostu najlepsza. To doskonały pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, czy dla przyjaciół. Choć pieczenie jest dość długie, to wciąż całość jest zdecydowanie warta tak długiej obróbki termicznej. Ma wielu fanów, którzy nie mogą oprzeć się jej wspaniałemu smakowi. Razem z dodatkiem kapusty kiszonej jest po prostu fantastyczna. Idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków z wody. Ma wspaniały głęboki smak i aromat. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo miękkie i delikatne, dlatego sprawdzi się idealnie nawet na wyjątkowe okazje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę z szynkowara, by była smaczna i po prostu wyborna, też prosty przepis idealnie się sprawdzi. To pomysł na doskonały dodatek do kanapek. To najlepsza wędlina. Ze względu na to, że jest gotowana, jest nieco lżejsza niż tradycyjna forma.

Alergeny w golonce z szynkowara

Lista alergenów dla golonki z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze golonki z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(162g)
Energia (kcal)
200.54
324.88
Białko (g)
24.63
39.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(162g)
Węglowodany (g)
0.14
0.23
Węglowodany przyswajalne (g)
0.14
0.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(162g)
Tłuszcz (g)
10.68
17.30
Tłuszcze nasycone (g)
10.68
17.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
123.48
200.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(162g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(162g)
Sód (mg)
633.66
1026.52
Wapń (mg)
17.70
28.68
Żelazo (mg)
1.49
2.42
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki z szynkowara 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki z szynkowara

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1500 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
33.00
Za 1500 g
Sól peklująca
20 g
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Bulion drobiowy
80 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 80 g
Żelatyna
15 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Cukier
2 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Koszt składników
54.50