Jak gotować golonkę?

Jak gotować golonkę
Jak gotować golonkę
ikona podziel się
Opublikowano: 17.02.2023 r., 12:55 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak gotować golonkę? Golonka to mięso, które potrzebuje niestety dość długiej obróbki termicznej. Dlatego gotując ją, warto uzbroić się w cierpliwość. A więc jak przygotować golonkę?

  1. Golonkę oczyść, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Gotuj na małym ogniu, tak, by doprowadzić do zagotowania. Zbierz pojawiający się szum. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu.
  3. Gotuj golonkę około 1 godziny.
  4. Dodaj do golonki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por. Gotuj przez kolejne 2 godziny do pełnej miękkości.

Jak gotować golonkę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jak gotować golonkę? Golonka to mięso, które potrzebuje niestety dość długiej obróbki termicznej. Dlatego gotując ją, warto uzbroić się w cierpliwość. A więc jak zrobić golonkę?

  1. Golonkę oczyść, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Gotuj na małym ogniu, tak, by doprowadzić do zagotowania. Zbierz pojawiający się szum. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu.
  3. Gotuj golonkę około 1 godziny.
  4. Dodaj do golonki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por. Gotuj przez kolejne 2 godziny do pełnej miękkości.

Przepis na golonkę to wspaniały pomysł na obiad, zwłaszcza dla osób, które kochają mięsa. Golonka wieprzowa, choć nie należy do mięsa dietetycznego, to wciąż ma wielu miłośników. Można ją przygotować na rozmaite sposoby, jednak najpopularniejszy to pieczenie. Nie jest to jednak opcja tak zdrowa, jak gotowanie.

Jeśli nie wiesz, jakie golonki będą najlepsze, to warto wybrać takie, które nie będą zbyt duże. Najlepsze są golonki tylne, które sąsiadują z szynką. Mają więcej mięsa od przednich. Przednie zaś są mniejsze i tym samym łatwiejsze w przyrządzeniu. Golonki mają dość sporo tłuszczu, dlatego nie trzeba dodawać do nich żadnego oleju. To mięso, które nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na niekorzystny wpływ na układ krwionośny. Jednak od czasu do czasu może pojawiać się na talerzach. Warto zadbać wtedy o odpowiednią oprawę. Mięso powinno się podawać z możliwie jak największą ilością warzyw, które bogate są w witaminę C. Golonkę należy jeść maksymalnie do południa, ponieważ jedzona na wieczór będzie z całą pewnością ogromnym obciążeniem dla żołądka. Każda golonka – niezależnie od przeznaczenia i okazji zaserwowania – powinna zostać wcześniej porządnie zapeklowana w przyprawionej wodzie z solą. W takiej zaprawie przeleżeć powinna przez kilka dni, zanim zostanie przyrządzona w ostatecznej wersji.

To jak długo gotować golonki? Czas gotowania tego mięsa jest naprawdę długi. Nie da się go przyspieszyć w taki sposób, by nie ucierpiał na tym dodatkowo aromat tego mięsa.

Teraz gdy już wiesz, jak się gotuje golonkę, możesz sięgać po nią bez obaw. Jeśli szukasz inspiracji na smaczne dania na jej bazie, koniecznie sprawdź wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam prostą instrukcję jak ugotować, ile czasu piec, a także jak udusić to smaczne mięso. Dzięki czemu pojawi się ono na Twoim talerzu w rozmaitych konfiguracjach.

Choć nie ma się co oszukiwać, że golonka to mięso lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe, to jednak wciąż zawiera sporo cennych dla nas właściwości. Golonka jest też cennym źródłem kolagenu i elastyny - składników, które pozytywnie oddziałują na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dostarcza także żelaza, zmniejszając ryzyko niedokrwistości, oraz witamin z grupy B, odpowiadających za prawidłowy metabolizm. W porównaniu z innymi mięsem golonka charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, fosforu, witaminy B1 i wapnia. Jeśli chcesz po nią sięgać - to warto po prostu robić to z umiarem.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto