Dania z szynkowara

dania z szynkowara

Domowe wędliny są jednymi z najlepszych na kanapkę. Warto robić je samodzielnie we własnym mieszkaniu, ponieważ są znacznie zdrowsze niż te sklepowe. Poza tym są od nich również o wiele smaczniejsze, gdyż robiąc wędliny, mamy możliwość wpłynięcia na ich ostateczny smak. Dania z szynkowara pozbawione są chemii, więc ich spożywanie nie będzie negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Poza tym wędliny zrobione własnoręcznie mają jeszcze jeden ważny plus – są znacznie tańsze niż te sprzedawane w marketach.

Dania z szynkowara - polecane przepisy

Dania z szynkowara - pozostałe przepisy

Dania z szynkowara – proste przepisy na domowe wędliny z szynkowara

Dania z szynkowara polecane są osobom, które lubią zdrowo gotować. Przygotowane w szynkowarze mięso będzie bowiem nie tylko smaczniejsze niż sklepowe, ale też znacznie zdrowsze. Domowa wędlina z szynkowara będzie również o wiele tańsza niż większość wyrobów oferowanych w markecie. Mięso z tego urządzenia wyróżnia się też znacznie lepszą trwałością od mięsa ze sklepu spożywczego. Dlaczego warto mieć szynkowar? Czy mięso z szynkowara robi się szybciej niż peklowane ręcznie? Jak powinna zostać przygotowana w nim szynka? Która przyprawa jest najlepsza do podkreślenia smaku mięsa z szynkowara? Sprawdź najważniejsze informacje i dowiedz się więcej o sposobach wyrabiania domowych wędlin.

Dania z szynkowara – sprawdź, jak poprawnie gotować mięso w szynkowarze

Czym jest szynkowar? Czy domowa szynka z szynkowara jest zdrowa?

Szynkowar jest niezwykle prostym w obsłudze urządzeniem, które warto mieć w swoim domu. Stosowanie szynkowara jest bardzo proste i szybkie, więc nawet największy laik nie będzie miał problemu z jego obsługą. Dzięki szynkowarowi można m.in. parzyć szynkę, ale też przygotowywać różnego rodzaju domowe wędliny i dania z szynkowara – takie, które wcześniej się zamarynuje w przyprawach. Szynkowary najczęściej produkowane są formie owalnej i można przygotować w każdym z nich ok. kilogram mięsa. Z dowolnego rodzaju mięsa robi się później pyszną wędlinę (albo np. boczek), która – podobnie jak szynkowar – ma wówczas okrągły kształt. Wielkością domowe szynki zbliżone są do wędlin, które sprzedawane są w marketach spożywczych.

Wędlina z szynkowara, niezależnie od wykorzystanego do jej zrobienia mięsa, zawsze wychodzi bardzo pyszna, delikatna i niezwykle krucha. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby chwilę przed włożeniem mięsa do urządzenia dokładnie ją zamarynować. Mięso powinno się starannie i mocno ubić – właśnie dlatego nowoczesne szynkowary mają wbudowane sprężyny, dzięki którym można je zbić w „kupę” i ścisnąć. Szynkowar powinno się wsadzić do garnka z gotującą wodą (temperatura ok. 80-90 st. C). Sprawdzać należy od czasu do czasu, czy woda trzyma prawidłową temperaturę. Tylko w ten sposób będzie można bowiem stworzyć naprawdę pyszną i zdrową wędlinę. Proces powinien trwać ok. 2 godzin – niekiedy, zależnie od urządzenia – trwa to odrobinę dłużej.

Czy jedzenie mięsa z szynkowara jest zdrowe? Oczywiście, że tak! A już na pewno znacznie zdrowsze niż kupowanie paczkowanych wędlin z marketów spożywczych. Mięso z szynkowara robi się dłużej niż peklowane własnoręcznie szynki. W zasadzie wystarczy bowiem tylko zrobić marynatę i włożyć do niej mięso na kilka godzin, zanim wsadzi się je do szynkowara. Przyrządzanie wędlin w ten sposób jest nie dość, że zdrowe i szybkie, to w dodatku pozwala uzyskać wiele smacznych rodzajów wędliny. Mięso z szynkowara jest również niskokaloryczne – ma znacznie mniej kalorii niż gotowe produkty z marketu. Do przygotowania domowej wędliny wykorzystać można niemal każdy rodzaj mięsa. Oznacza to, że każdy ma ogromne pole do popisu i może podejmować się kulinarnych wyzwań, tworząc nowe i pyszne domowe wędliny. Czasem wystarczy tylko jedna zmieniona przyprawa, aby uzyskać zupełnie inny smak mięsa. To pozwala zarówno amatorom, jak i zawodowcom kulinarnym na ciekawe eksperymenty w kuchni.

Przepis na pyszną wędlinę drobiową z szynkowara, krok po kroku

Jeśli chcesz przyrządzić pyszną domową wędlinę z szynkowara dla całej rodziny, warto spróbować zrobić ją z mięsa drobiowego. W ten sposób przygotowana wędlina z pewnością będzie niezwykle smaczna, ale i dietetyczna – zwłaszcza zrobiona z mięsa indyka. Wędlina nie będzie mieć zbyt wiele tłuszczu, w dodatku będzie przepyszna. Przyprawą, która idealnie skomponuje się z tym mięsem, może być zielony pieprz. Aby zrobić wędlinę, potrzebować będziesz następujących składników: kilogram udźca z indyka, żelatyna, sól peklowa, cukier, zielony pieprz (zmielony), zielony pieprz (w kulkach) i woda. Jeśli nie masz ochoty na pieprz zielony, wykorzystać możesz zamiast niego pieprz kolorowy. Przepis jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie nawet największy amator kulinarny. Warto jednak odpowiednio wcześniej zapoznać się z instrukcją działania szynkowara.

Najpierw wytnij z mięsa ścięgna, chrząstki i tłuszcz, ponieważ nie są to dodatki ani zdrowe, ani wygodne do obróbki. Pokrój udziec na równą kostkę. Następnie przełóż mięso do osobnej miseczki i posyp przyprawami. Dodaj żelatynę, po czym dokładnie wymieszaj ręcznie całość – rób to przez kwadrans, żeby indyk porządnie przesiąkł przyprawami. Wędlina powinna zostać mocno ubita, zatem należy ją wrzucić do szynkowara i porządnie docisnąć. Jeśli nie masz siły, pomóż sobie np. tłuczkiem do mięsa. Zostaw mięso w szynkowarze najlepiej na całą noc, chowając wszystko do lodówki. Wstaw szynkowar po tym czasie do wody i gotuj w temperaturze 80-90 st. C. przez ok. 2 godziny. Szczelnie zamknięty szynkowar włóż do zimnej wody albo do lodówki. Po kilku godzinach szynka będzie już gotowa do spożycia. Będzie można przechowywać ją maksymalnie do 4 dni w lodówce.

Proste przepisy na domowe wędliny z szynkowara – zobacz, jak je zrobić!

Receptura na wędlinę z kurczaka – sprawdzony pomysł na domową wędlinę

W szynkowarze można zrobić niemal każdą wędlinę, w tym drobiową z kurczaka. To delikatna, bardzo pyszna i niezwykle zdrowa wędlina. Niektórzy wolą piec wędlinę z mięsa z kurczaka w piekarniku. Trzeba pamiętać jednak o tym, że wychodzi ona znacznie bardziej sucha niż ta z szynkowara. Łącząc ją z ziołami, z pewnością wyjdzie aromatyczna i smaczna wędlina. Do jej przygotowania należy oczywiście zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników: mięso z kurczaka, majeranek, tymianek, czosnek, suszona pietruszka, pieprz mielony, sól peklowa, żelatyna i woda. Dzięki dodatkowi czosnku wędlina nie dość, że będzie bardziej aromatyczna i pyszna, to w dodatku znacznie trwalsza.

Najpierw pokrój na kawałki pierś z kurczaka, następnie przełóż mięso do woreczka i dokładnie rozbij je za pomocą tłuczka. Przełóż w ten sposób przygotowane mięso do szklanego naczynia, następnie posyp solą i wymieszaj. Przykryj naczynie i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia dodaj przyprawy do mięsa. Dorzuć również czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę i wodę, po czym wymieszaj ręcznie z piersią z kurczaka. Włóż tak przygotowane mięso do szynkowara, następnie ubij. Włóż urządzenie z mięsem na 12 godzin do lodówki. Następnie wstaw je do ciepłej wody (ok. 80-90 st. C) i gotuj przez 2 godziny. Warto pamiętać, że wędlina niekiedy może ciężko odchodzić od ścianek urządzenia, więc lepiej korzystać z woreczków do szynkowara. Sprawiają one, że korzystanie z urządzenia jest znacznie łatwiejsze.

Wędlina wieprzowa z szynkowara – zdrowa szynka, krok po kroku

Jeśli lubisz mięso wołowe, warto będzie przygotować z niego przepyszną szynkę dla całej rodziny. Smak wyrobu może być bardzo zróżnicowany – wiele zależy od dodatków, jakie zdecydujesz się dodać do mięsa. Istnieje bardzo dobry pomysł na wędlinę z szynkowara – zarówno wieprzową, jak i wołową. Na jego podstawie przyrządzić można jednak nie tylko szynkę, ale też polędwicę, boczek i mielonkę. W celu zrobienia domowej wędliny należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mięso wieprzowe (ewentualnie wołowe), sól peklowa, majeranek, żelatyna i woda. Oprócz tego trzeba kupić jeszcze wybrane przyprawy, takie jak suszona pietruszka, rozmaryn, słodka papryka, tymianek, kolendra, czosnek, zioła prowansalskie albo ziele angielskie. Wybór jest dowolny i zależy od preferencji smakowych. Przepis na wieprzową wędlinę z szynkowara jest bardzo prosty, więc powinieneś świetnie z nim sobie poradzić.

Najpierw zagotuj wodę z przyprawami, następnie odstaw ją do wystygnięcia. Przygotuj mięso i usuń z niego ścięgna, tłuszcz, chrząstki i skórkę – to fragmenty, które nie nadają się bowiem do obróbki. Pokrój mięso na kawałki. Następie dodaj żelatynę i sól peklową do wystudzonej wody z przyprawami. Dorzuć czosnek i włóż mięso do tak przygotowanej marynaty na ok. 12 godzin. Wsadź je do lodówki i co jakiś czas przewracaj. Następnie włóż mięso do szynkowara i mocno ubij. W celu przyrządzenia boczku należy zwinąć go w roladę. Szynkę trzeba gotować przez ok. 2 godziny w temperaturze 80-90 st. C. Pod koniec należy schłodzić szynkowar w lodówce, a później wyciągnąć szynkę i podać do konsumpcji. Wędlina idealnie sprawdzi się jako przystawka saute albo przysmak na domową pajdę chleba. Należy jednak bezwzględnie pamiętać o tym, aby nie parzyć wędliny zbyt długo – może bowiem stać się sucha. W tym przypadku wiele zależeć będzie jednak od wielkości szynkowara.

Boczek z szynkowara – przepis na zdrowy, domowy boczek w szynkowarze

Zwijany boczek z szynkowara to przepis dla wielbicieli domowych mięs. Nie dość, że boczek ten będzie znacznie zdrowszy niż sklepowy, to w dodatku wyróżnia się kruchością, soczystością i niezwykle delikatnym smakiem. Aromat boczku z szynkowara jest tak wspaniały, że domownicy na pewno się nim zachwycą! Przepis na boczek nie jest trudny, więc powinien poradzić z nim sobie dosłownie każdy, nawet amator kulinarny. W celu zrobienia boczku z szynkowara należy zaopatrzyć się w następujące składniki: chudy boczek, sól peklowa, czosnek w ząbkach, musztarda miodowa, pieprz mielony kolorowy lub czarny, ziele angielskie, liście laurowe i woda.

Umyj boczek i wytnij z niego wszelakie fragmenty utrudniające obróbkę termiczną (np. chrząstki, skórę i kostki). Zagotuj wodę z zielem, ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi. Wystudź ją do temperatury pokojowej, następnie wsyp sól peklową i wymieszaj, aż się rozpuści. Ułóż boczek na desce i kilkukrotnie ponakłuwaj widelcem. Włóż go do wody i dociśnij talerzem, po czym wstaw na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso, osusz ręcznikiem papierowym i wetrzyj w nie przyprawy. Następnie połóż na talerzu, zakryj folią i wstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Wyjmij boczek i zdejmij z niego nadmiar przypraw.

Zwiń boczek najciaśniej, jak się da. Włóż go następnie do specjalnego woreczka do szynkowara, zakręć od góry i włóż do urządzenia. Dociśnij wieczkiem i szczelnie zamknij szynkowar. Napełnij garnek wodą, po czym zacznij podgrzewać. Włóż termometr do jednej ze sprężyn i parz boczek w temperaturze ok. 80-90 st. C przez 2 godziny. Po upłynięciu wskazanego czasu powoli wyjmij szynkowar i wstaw go do zimnej wody, następnie włóż na kilka godzin do lodówki. Na koniec wyjmij boczek z szynkowaru i pokrój go na dowolnej grubości plastry. We właśnie tak wskazany sposób przygotowaną szynkę możesz podawać gościom bezpośrednio albo układać na kanapkach.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto