Szynka z szynkowara z żelatyną

Opublikowano: 19.06.2022 r., 19:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szynka z szynkowara z żelatyną
Szynka z szynkowara z żelatyną
Szynka z szynkowara z żelatyną to idealny pomysł na domową wędlinę wolną od barwników i konserwantów. Poznaj mój przepis i przygotuj ją samodzielnie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 90 min
119 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Żelatyna 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Sprzęt kuchenny
szynkowar

Przepis na szynkę z szynkowara z żelatyną krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj cukier i żelatynę, stopniowo dolewaj zimną wodę (około 1 litra).

Dokładnie wmasuj przyprawy do mięsa, odstaw mięso do lodówki na całą noc.

Mięso przełóż do szynkowara i ubijaj.

Na garnek ułóż pokrywę, zostaw szynkę na 90 minut w 90 st. C.

Jak oceniasz przepis na szynkę z szynkowara z żelatyną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat szynki z szynkowara z żelatyną

Szynka z szynkowara z żelatyną to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w dowolne mięso, ja tym razem skorzystałam z łopatki wieprzowej, dodatkowo żelatyna, czosnek i odrobina cukru. Zatem, jak zrobić szynkę z szynkowara z żelatyną?

W pierwszej kolejności mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie, dodaj cukier i żelatynę, stopniowo dolewaj zimną wodę (około 1 litra). Dokładnie wmasuj przyprawy do mięsa, odstaw mięso do lodówki na całą noc.

Tak przygotowane mięso przełóż do foli w szynkowarze i ubijaj, aby całość się zmieściła.

Zamknij szynkowar i ustaw temperaturę 80-90 stopni Celsjusza, gotuj szynkę przez około 90 minut, po tym czasie nasza szynka z szynkowara z żelatyną będzie dobra do spożycia.

Moja pyszna w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu szynka powstaje tak naprawdę z jednego składnika, czyli z mięsa, które jest źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Dostarczy nam ono do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Jeśli chcesz, aby nasza domowa, smaczna szynka była nieco bardziej delikatna i lekkostrawna wykorzystaj z mięsa z piersi z kurczaka.

Skoro już znasz mój przepis na szynkę z szynkowara z żelatyną, koniecznie wykorzystaj go w domu. Będzie to dobry pomysł na obkład do Twojego pieczywa. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu takiego dodatku masz pewność, że Twoje posiłki są wolne do barwników i konserwantów, które teraz coraz częściej goszczą w naszej żywności. Dbając o swoje zdrowie, zadbaj o to, aby Twoje pożywienie było wolne od tych syntetycznych składników. Nasza domowa, smaczna szynka będzie idealnie smakować na świeżym, chrupkim pieczywie. Zadbaj, aby było ono na zakwasie o jak największym udziale mąki pełnoziarnistej.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w szynce z szynkowara z żelatyną

Lista alergenów dla szynki z szynkowara z żelatyną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szynkę z szynkowara z żelatyną

Wartości odżywcze szynki z szynkowara z żelatyną

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować szynkę z dowolnego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
238.07
119.04
Białko (g)
18.19
9.09
Fenyloalanina (mg)
0.70
0.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
1.43
0.71
Węglowodany przyswajalne (g)
1.40
0.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
17.24
8.62
Tłuszcze nasycone (g)
7.73
3.86
Tłuszcze nienasycone (g)
9.51
4.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.67
3.83
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
0.92
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
1.91
0.96
Witamina B6 (mg)
0.35
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.71
0.35
Witamina C (mg)
1.12
0.56
Witamina D (µg (mcg))
1.63
0.81
Witamina E (mg)
0.18
0.09
Retinol (µg (mcg))
1.91
0.96
Tiamina (mg)
0.74
0.37
Ryboflawina (mg)
0.27
0.14
Niacyna (mg)
3.68
1.84
Foliany (µg (mcg))
5.40
2.70
Beta karoten (µg (mcg))
0.07
0.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
66.21
33.10
Potas (mg)
295.08
147.54
Wapń (mg)
18.01
9.01
Fosfor (mg)
177.11
88.55
Magnez (mg)
18.00
9.00
Żelazo (mg)
1.05
0.53
Cynk (mg)
2.60
1.30
Miedź (mg)
0.12
0.06
Mangan (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki z szynkowara z żelatyną 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki z szynkowara z żelatyną

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
42.00