Przepis na salceson z szynkowara krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, sól do peklowania
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, szynkowar

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę (kostka musi być dość mała, około 3 × 3 cm).

Następnie mięso wymieszaj z 3 płaskimi łyżkami stołowymi soli peklowej i łyżeczką majeranku. Mięso włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na dobę.

Po tym czasie do mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę pieprzu oraz żelatynę.

Składniki dokładnie wymieszaj, włóż do szynkowara, zamknij go i wstaw do lodówki na kolejną dobę.

Po tym czasie szynkowar włóż do wysokiego garnka, do garnka wlej wodę tak, aby sięgała minimum do wysokości mięsa w szynkowarze.

Wodę zagotuj do temperatury 85°C i gotuj mięso przez 2 godziny.

Po tym czasie szynkowar wyciągnij z wody, wystudź i wstaw do lodówki na około 12 godzin, aby salceson dobrze stężał.

Gotowy salceson podawaj z ulubionymi dodatkami.

Salceson z szynkowara pokrojony na kawałki podany na drewnianej desce.
Salceson z szynkowara
Koszt przygotowania dania
31.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
563 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Salceson z szynkowara - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o salcesonie z szynkowara

Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie lub kolację. Salceson doskonale smakuje z dodatkiem musztardy lub ćwikły z chrzanem. Przepis na salceson z szynkowara nie jest skomplikowany, jednak wymaga specjalnego sprzętu kuchennego. Aby przygotować salceson niezbędne będą następujące produkty spożywcze: podgardle wieprzowe, golonka wieprzowa, żelatyna, czosnek, łopatka wieprzowa, pieprz, majeranek oraz sól do peklowania.

Jak zrobić salceson z szynkowara? Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę (kostka musi być dość mała, około 3 × 3 cm). Następnie mięso wymieszaj z 3 płaskimi łyżkami stołowymi soli peklowej i łyżeczką majeranku. Mięso włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie do mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę pieprzu oraz żelatynę. Składniki dokładnie wymieszaj, włóż do szynkowara, zamknij go i wstaw do lodówki na kolejną dobę. Po tym czasie szynkowar włóż do wysokiego garnka, do garnka wlej wodę tak, aby sięgała minimum do wysokości mięsa w szynkowarze. Wodę zagotuj do temperatury 85°C i gotuj mięso przez 2 godziny. Po tym czasie szynkowar wyciągnij z wody, wystudź i wstaw do lodówki na około 12 godzin, aby salceson dobrze stężał. Gotowy salceson podawaj z ulubionymi dodatkami.

Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.

Podsumowując smaczny salceson z szynkowara to dobry dodatek do kanapek serwowanych na śniadanie. Pyszny salceson doskonale smakuje z dodatkiem musztardy oraz ćwikły.

Wartości odżywcze salcesonu z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
402.51 kcal
563.51 kcal
Białko
17.09 g
23.93 g

Węglowodany w salcesonie z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
0.23 g
0.32 g
Węglowodany przyswajalne
0.22 g
0.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
36.55 g
51.17 g
Tłuszcze nasycone
14.61 g
20.46 g
Tłuszcze nienasycone
21.94 g
30.71 g
Cholesterol
93.57 mg
130.99 mg
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na salceson z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C
0.32 mg
0.44 mg

Składniki mineralne w przepisie na salceson z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
82.86 mg
116.00 mg
Wapń
13.36 mg
18.71 mg
Żelazo
1.02 mg
1.42 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny salcesonu z szynkowara 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w salcesonie z szynkowara

Lista alergenów dla salcesonu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na salceson z szynkowara

Cena przygotowania salcesonu z szynkowara

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podgardle wieprzowe
600 g
17.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.20
Za 600 g
Golonka wieprzowa
600 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 600 g
Żelatyna
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Łopatka wieprzowa
200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 200 g
Koszt składników
61.50
Jak oceniasz przepis na salceson z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób