Przepis na filet z indyka z szynkowara krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, kminek mielony, tymianek, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, duża miska, szynkowar

Mięso oczyść. Wymieszaj z solą peklującą i przyprawami. Wstaw na noc do lodówki.

Mięso włóż do szynkowara, dokładnie dociskając.

Szynkowar włóż do dużego garnka z ciepłą wodą.

Gotuj całość przez 2 godziny.

Po gotowaniu szynkę schłodź i przechowuj w lodówce.

Filet z indyka z szynkowara podany na desce.
filet z indyka z szynkowara
Koszt przygotowania dania
24.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
190 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Filet z indyka z szynkowara - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o filecie z indyka z szynkowara

Filet z indyka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków do kanapek, które są również bardzo zdrowe. Całość jest aromatyczna. Indyk jest świetny wyborem w codziennej diecie. To mięso niezwykle chude, a przy tym dostarczające sporo pełnowartościowego białka. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.

Przepis na filet z indyka z szynkowara to doskonały pomysł na mięsny dodatek. Ta wędlina jest po prostu fantastyczna. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso, w tym przypadku filet z indyka. To kawałek, który charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu, przez co wspaniale sprawdza się nawet na diecie redukcyjnej. Mniejsza, w porównaniu z czerwonym mięsem, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to opcja, która dużo lepiej nadaje się na codzienne obiady, gdyż nie stanowi niebezpieczeństwa dla układu krążenia. Mięso z indyka zawiera dużo białka, dzięki czemu jest naprawdę sycące. Poza tym to wspaniałe źródło tryptofanu, który umożliwia lepszy sen, a także witamin z grupy B, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z indyka z szynkowara, który świetnie sprawdzi się do chleba, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pierś z indyka podana w taki sposób jest niezwykle miękka i delikatna. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Idealnie komponuje się z dodatkiem chleba i warzywami. Choć może wydawać się dość skomplikowana, wcale tak nie jest. Wystarczy tylko kilkanaście minut, by stworzyć danie dla całej rodziny. Do przygotowania potrzebne jest tylko mięso i sporo ziół, a także przyprawy. Przed przygotowaniem można mięso zamarynować, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczne, a przy tym smaczniejsze, jednak nie jest to zabieg konieczny. W przypadku marynowania dobrze jest zacząć przyrządzanie 2 godziny wcześniej, by mięso mogło odpowiednią ilość czasu poleżakować w lodówce.

Wartości odżywcze fileta z indyka z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
111.76 kcal
190.00 kcal
Białko
22.84 g
38.83 g
Fenyloalanina
0.83 mg
1.42 mg

Węglowodany w filecie z indyka z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
2.28 g
3.88 g
Tłuszcze jednonasycone
0.55 g
0.93 g
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
1.07 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Cholesterol
51.96 mg
88.33 mg

Witaminy w przepisie na filet z indyka z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
4.90 µg (mcg)
8.33 µg (mcg)
Witamina B6
0.79 mg
1.35 mg
Witamina B12
1.32 µg (mcg)
2.25 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.15 mg
Retinol
4.90 µg (mcg)
8.33 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.28 mg
Niacyna
10.10 mg
17.17 mg
Foliany
6.86 µg (mcg)
11.67 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na filet z indyka z szynkowara

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
833.33 mg
1416.67 mg
Potas
261.92 mg
445.27 mg
Wapń
9.29 mg
15.80 mg
Fosfor
181.37 mg
308.33 mg
Magnez
26.49 mg
45.03 mg
Żelazo
0.75 mg
1.28 mg
Cynk
1.14 mg
1.94 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Mangan
0.01 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka z szynkowara 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w filecie z indyka z szynkowara

Lista alergenów dla fileta z indyka z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na filet z indyka z szynkowara

Cena przygotowania fileta z indyka z szynkowara

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1000 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Sól peklująca
20 g
1.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na filet z indyka z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób