Marynata do schabu z szynkowara

Opublikowano: 25.06.2022 r., 8:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do schabu z szynkowara podana na kawałkach schabu.
Marynata do schabu z szynkowara
Marynata do schabu z szynkowara to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa. Marynata pozwala zachować świeżość mięsa na dłużej i zapobiega jego wysychaniu.
Przygotowanie 10 min
928 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek stołowych (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, papryka słodka, tymianek, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, miska

Przepis na marynatę do schabu z szynkowara krok po kroku

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki.

Następnie do miseczki dodaj płaską łyżeczkę tymianku, majeranku, papryki słodkiej oraz ostrej, oraz 3 liście laurowe.

Następnie do miski dodaj sok z cytryny oraz olej i składniki dokładnie wymieszaj.

W gotowej marynacie marynuj mięso przez minimum dobę.

Jak oceniasz przepis na marynatę do schabu z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat marynaty do schabu z szynkowara

Marynata do schabu z szynkowara to doskonały pomysł na przygotowanie smaczne i marynaty do mięsa z szynkowaru. Marynowane mięso jest bardziej kruche i soczyste. Wyróżnić możemy dwa rodzaje marynaty: suchą i mokrą. Sucha marynata to połączenie przypraw, którymi naciera się mięso. Mokra marynata to natomiast połączenie suchych przypraw, które rozprowadza się w roztworach (np. mleku, wodzie czy oleju). Przepis na marynatę do schabu z szynkowara jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania marynaty potrzebne są następujące produkty spożywcze: czosnek, sok z cytryny, olej rzepakowy oraz przyprawy (majeranek, papryka słodka, tymianek, liść laurowy i papryka ostra). Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić marynatę do schabu z szynkowara? Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Następnie do miseczki dodaj płaską łyżeczkę tymianku, majeranku, papryki słodkiej oraz ostrej, oraz 3 liście laurowe. Następnie do miski dodaj sok z cytryny oraz olej i składniki dokładnie wymieszaj. W gotowej marynacie marynuj mięso przez minimum dobę.

Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.

Podsumowując smaczna domowa marynata do schabu z szynkowara jest bardzo prosta do wykonania. Najlepsza marynata jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować w zależności do swoich preferencji smakowych. Mięso w marynacie najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, aby przyprawy wniknęły w schab.

Alergeny w marynacie do schabu z szynkowara

Lista alergenów dla marynaty do schabu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do schabu z szynkowara

Wartości odżywcze marynaty do schabu z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Marynata do schabu z szynkowara służy do nadania charakterystycznego smaku mięsa w zależności od użytych przypraw. Marynata ma na celu również zapewnienie soczystości lub kruchości mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
640.66
928.95
Białko (g)
0.73
1.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
4.85
7.04
Węglowodany przyswajalne (g)
4.57
6.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
69.07
100.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.90
7.10
Tłuszcze nienasycone (g)
64.17
93.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
45.52
66.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
18.65
27.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
1.97
2.85
Potas (mg)
62.79
91.05
Wapń (mg)
19.97
28.95
Żelazo (mg)
0.19
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do schabu z szynkowara 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do schabu z szynkowara

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
12.00