Schab z szynkowara

Opublikowano: 15.12.2021 r., 17:24 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab z szynkowara na desce
Schab z szynkowara
Schab z szynkowara z przyprawami to aromatyczny posiłek, który sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do kanapek. Mięso rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 180 min
Czas parzenia i Marynowanie 120 min
155 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, szynkowar

Przepis na schab z szynkowara krok po kroku

Schab dokładnie umyj i usuń z niego błonki. Natrzyj go przyprawami i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Włóż mięso do szynkowara i szczelnie go zamknij.

Szynkowar włóż na garnek i zalej go gorącą wodą powyżej poziomu mięsa.

Mięso parz na małym ogniu około 2 godzin. Następnie odstaw go do wystygnięcia.

Zimny szynkowar otwórz i wyjmij z niego mięso.

Jak oceniasz przepis na schab z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat schabu z szynkowara

Pyszny schab z szynkowara to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do kanapek. Marynowane mięso z szynkowara jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić schab z szynkowara? Przygotowanie go jest proste. Na początku mięso należy dokładnie umyć i usunąć z niego błonki. Następnie nacieramy je przyprawami i pozostawiamy w lodówce na całą noc. Kolejnym krokiem jest przełożenie go do szynkowara, który szczelnie zamykamy. Szynkowar wkładamy do garnka i zalewamy go gorącą wodą powyżej poziomu mięsa. Ile czasu powinniśmy je parzyć? Aby schab był soczysty, powinniśmy parzyć go około 2 godzin. Następnie odkładamy go do ostudzenia. Zimny szynkowar otwieramy i wyjmujemy z niego mięso.

Przepis na schab z szynkowara nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on z przypraw między innymi papryki ostrej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia.

Schab i przyprawy odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w schabie z szynkowara

Lista alergenów dla schabu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab z szynkowara

Wartości odżywcze schabu z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Schab z szynkowara to doskonała alternatywa dla wędlin, którą możemy włączyć do menu na stałe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
155.00
155.00
Białko (g)
21.60
21.60
Fenyloalanina (mg)
0.91
0.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.94
6.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
3.08
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
3.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.98
2.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
0.88
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.04
Cholesterol (mg)
67.00
67.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
1.00
Witamina B6 (mg)
0.73
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.53
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.40
Witamina E (mg)
0.13
0.13
Retinol (µg (mcg))
1.00
1.00
Tiamina (mg)
0.67
0.67
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Niacyna (mg)
7.99
7.99
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
48.00
48.00
Potas (mg)
373.00
373.00
Wapń (mg)
7.00
7.00
Fosfor (mg)
226.00
226.00
Magnez (mg)
26.00
26.00
Żelazo (mg)
0.50
0.50
Cynk (mg)
1.55
1.55
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z szynkowara 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z szynkowara

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Koszt składników
27.00