Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Kapustę kiszoną posiekaj drobno.

Grzyby suszone namocz w 350 ml gorącej wody.

Grzyby posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię kapustę, grzyby i wlej wodę po moczeniu grzybów.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz.

Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.

Kulebiak z kapustą i grzybami podany na talerzu.
Kulebiak z kapustą i grzybami
Koszt przygotowania dania
16.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
394 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Kulebiak z kapustą i grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kulebiaku z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak świetnie sprawdzi się także podany jako dodatek do barszczu czerwonego podczas kolacji wigilijnej. Smaczny kulebiak jest bardzo aromatyczny i chrupiący z wierzchu. Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, jajko, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, bułka tarta, olej rzepakowy.

Jak zrobić kulebiaki z kapustą i grzybami? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną posiekaj drobno. Grzyby suszone namocz w gorącej wodzie. Grzyby posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię kapustę, grzyby i wlej wodę po moczeniu grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut.

Grzyby suszone są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując smaczny kulebiak sprawdzi się idealnie jako najlepszy dodatek do barszczu lub rosołu. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Pyszny kulebiak będzie także idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Wypiek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze kulebiaka z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
183.45 kcal
394.42 kcal
Białko
7.21 g
15.51 g

Węglowodany w kulebiaku z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
31.69 g
68.14 g
Węglowodany przyswajalne
29.69 g
63.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
3.23 g
6.95 g
Tłuszcze nasycone
1.28 g
2.76 g
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
4.19 g

Witaminy w przepisie na kulebiak z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.41 mg
0.88 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.50 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.72 mg
5.85 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
82.57 µg (mcg)
177.53 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kulebiak z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
196.87 mg
423.27 mg
Potas
154.29 mg
331.72 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
45.77 mg
98.40 mg
Fosfor
87.42 mg
187.95 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.75 mg
44.62 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.66 mg
5.73 mg
Cynk
0.87 mg
1.87 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaka z kapustą i grzybami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kulebiaku z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla kulebiaka z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kulebiaka z kapustą i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
40 g
niecałe pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.80
Jak oceniasz przepis na kulebiak z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób