Kulebiak z kapustą i grzybami

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulebiak z kapustą i grzybami podany na talerzu.
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak to pyszna faszerowana rolada z ciasta drożdżowego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
394 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Drożdże świeże - niecałe pół kostki (40 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Suszone grzyby (30 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (60 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia

Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami krok po kroku

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Kapustę kiszoną posiekaj drobno.

Grzyby suszone namocz w 350 ml gorącej wody.

Grzyby posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię kapustę, grzyby i wlej wodę po moczeniu grzybów.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz.

Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na kulebiak z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat kulebiaka z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak świetnie sprawdzi się także podany jako dodatek do barszczu czerwonego podczas kolacji wigilijnej. Smaczny kulebiak jest bardzo aromatyczny i chrupiący z wierzchu. Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, jajko, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, bułka tarta, olej rzepakowy.

Jak zrobić kulebiaki z kapustą i grzybami? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną posiekaj drobno. Grzyby suszone namocz w gorącej wodzie. Grzyby posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię kapustę, grzyby i wlej wodę po moczeniu grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut.

Grzyby suszone są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując smaczny kulebiak sprawdzi się idealnie jako najlepszy dodatek do barszczu lub rosołu. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Pyszny kulebiak będzie także idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Wypiek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w kulebiaku z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla kulebiaka z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kulebiaka z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulebiak nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej oraz dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
183.45
394.42
Białko (g)
7.21
15.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
31.69
68.14
Węglowodany przyswajalne (g)
29.69
63.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
3.23
6.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
2.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
4.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.88
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.50
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.72
5.85
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.57
177.53
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
196.87
423.27
Potas (mg)
154.29
331.72
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.77
98.40
Fosfor (mg)
87.42
187.95
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.75
44.62
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.66
5.73
Cynk (mg)
0.87
1.87
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaka z kapustą i grzybami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulebiaka z kapustą i grzybami

Koszt składników
46.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
40 g
niecałe pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.80