Przepis na kulebiak z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj dynię, czosnek i paprykę czerwoną oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej 200 ml wody i duś przez 20 minut na wolnym ogniu.

Wlej śmietankę kremówkę i gotuj jeszcze 5-6 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do warzyw.

Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwa kawałki.

Na jeden kawałek wyłóż farsz i przykryj drugim kawałkiem ciasta.

Zlep ciasto i wierzch posmaruj roztopionym masłem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Często zadawane pytania

Kulebiak z ciasta francuskiego podany na białym półmisku.
Kulebiak z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
26.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
484 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Kulebiak z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kulebiaku z ciasta francuskiego

Kulebiak z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze danie z wykorzystaniem gotowego ciasta pozwoli przygotować błyskawiczny obiad po pracy. Ciasto francuskie przygotowywać można na słodko i na słono. Przepis na kulebiak z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia wypieku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, papryka czerwona, czosnek, dynia, śmietana kremówka, parmezan, liść laurowy, ziele angielskie, masło klarowane, sól, pieprz.

Jak zrobić kulebiaki z ciasta francuskiego? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj dynię, czosnek i paprykę czerwoną oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 200 ml wody i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Wlej śmietankę kremówkę i gotuj jeszcze 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do warzyw. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwa kawałki. Na jeden kawałek wyłóż farsz i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Zlep ciasto i wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.

Podsumowując najlepsze ciasto to prosty przepis na pyszny obiad. Szybkie do zrobienia kulebiaki sprawdzą się podane na ciepło i na zimno. Przekąski z ciasta francuskiego są bardzo chrupiące i aromatyczne. Kulebiaki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

Wartości odżywcze kulebiaka z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
242.30 kcal
484.60 kcal
Białko
4.23 g
8.46 g

Węglowodany w kulebiaku z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
17.08 g
34.16 g
Węglowodany przyswajalne
15.94 g
31.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
2.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
17.71 g
35.43 g
Tłuszcze nasycone
9.28 g
18.56 g
Tłuszcze nienasycone
8.43 g
16.87 g
Tłuszcze jednonasycone
6.91 g
13.82 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.52 g
3.05 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
6.76 mg
13.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kulebiak z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
145.36 µg (mcg)
290.72 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
30.14 mg
60.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
1.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
19.09 µg (mcg)
38.17 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
3.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
37.72 µg (mcg)
75.44 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
1024.81 µg (mcg)
2049.61 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kulebiak z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
115.56 mg
231.12 mg
Potas
152.46 mg
304.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
53.41 mg
106.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
59.88 mg
119.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.23 mg
24.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.05 mg
2.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.39 mg
0.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaka z ciasta francuskiego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kulebiaku z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla kulebiaka z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane

Cena przygotowania kulebiaka z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Cebula
120 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Dynia
300 g
10.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
52.50
Jak oceniasz przepis na kulebiak z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób