Przepis na kulebiaki z mięsem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Mięso z rosołu umieść w malakserze i rozdrobnij.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smaż przez 4-5 minut.

Warzywa dodaj do mięsa, wsyp bułkę tartą i dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na 6 części.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz.

Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.

Podziel na porcje.

Kulebiaki z mięsem podane na desce do krojenia.
Kulebiaki z mięsem
Koszt przygotowania dania
5.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
71

Kulebiaki z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kulebiakach z mięsem

Kulebiaki z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie z mięsem mielonym z rosołu sprawdzi się idealnie podane z dodatkiem barszczu lub zupy krem. Farsz mięsny w cieście drożdżowym jest bardzo delikatny i aromatyczny. Przepis na kulebiaki z mięsem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wypieku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, mięso gotowane z rosołu, cebula, marchew, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, czosnek, olej rzepakowy, przecier pomidorowy.

Jak zrobić kulebiaki z mięsem? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Mięso z rosołu umieść w malakserze i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 4-5 minut. Warzywa dodaj do mięsa, wsyp bułkę tartą i dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na 6 części. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Podziel na porcje.

Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta.

Podsumowując pyszne kulebiaki będą idealny dodatkiem do zupy lub świetną przekąską do piwa. Kulebiaki są smaczne i bardzo chrupiące. Pyszne ciasteczka wytrawne sprawdzą się podane z sosem jogurtowym lub pomidorowym. Kulebiaki podać można także na obiad dla całej rodziny. Kulebiaki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień.

Wartości odżywcze kulebiaków z mięsem

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaków z mięsem 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kulebiakach z mięsem

Lista alergenów dla kulebiaków z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na kulebiaki z mięsem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • mięso drobiowe z rosołu
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kulebiaków z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Mięso drobiowe z rosołu
600 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na kulebiaki z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób