Kulebiaki z mięsem

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulebiaki z mięsem podane na desce do krojenia.
Kulebiaki z mięsem
Kulebiaki z mięsem to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do barszczu dla całej rodziny. Kulebiak z ciasta drożdżowego może zostać podany także na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
434 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Drożdże świeże pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% niepełna szklanka (200 ml)
  • Mięso drobiowe z rosołu (600 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na kulebiaki z mięsem krok po kroku

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Mięso z rosołu umieść w malakserze i rozdrobnij.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smaż przez 4-5 minut.

Warzywa dodaj do mięsa, wsyp bułkę tartą i dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na 6 części.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz.

Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.

Podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na kulebiaki z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat kulebiaków z mięsem

Kulebiaki z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie z mięsem mielonym z rosołu sprawdzi się idealnie podane z dodatkiem barszczu lub zupy krem. Farsz mięsny w cieście drożdżowym jest bardzo delikatny i aromatyczny. Przepis na kulebiaki z mięsem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wypieku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, mięso gotowane z rosołu, cebula, marchew, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, czosnek, olej rzepakowy, przecier pomidorowy.

Jak zrobić kulebiaki z mięsem? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Mięso z rosołu umieść w malakserze i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 4-5 minut. Warzywa dodaj do mięsa, wsyp bułkę tartą i dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na 6 części. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Podziel na porcje.

Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta.

Podsumowując pyszne kulebiaki będą idealny dodatkiem do zupy lub świetną przekąską do piwa. Kulebiaki są smaczne i bardzo chrupiące. Pyszne ciasteczka wytrawne sprawdzą się podane z sosem jogurtowym lub pomidorowym. Kulebiaki podać można także na obiad dla całej rodziny. Kulebiaki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień.

Alergeny w kulebiakach z mięsem

Lista alergenów dla kulebiaków z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kulebiaków z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Kulebiaki z mięsem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kulebiaki zawierają sporą ilość węglowodanów prostych, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
188.87
434.40
Białko (g)
10.38
23.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
22.13
50.89
Węglowodany przyswajalne (g)
21.25
48.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
2.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
6.48
14.89
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
5.77
Tłuszcze nienasycone (g)
3.97
9.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.72
6.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
2.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.49
111.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
102.38
235.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.73
3.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.06
25.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.96
9.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.70
146.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
907.26
2086.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
65.65
151.00
Potas (mg)
192.75
443.33
Wapń (mg)
34.74
79.91
Fosfor (mg)
105.33
242.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.28
44.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
3.97
Cynk (mg)
1.07
2.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaków z mięsem 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulebiaków z mięsem

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Mięso drobiowe z rosołu
600 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 600 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
42.80