Przepis na kulebiak z łososiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, musztarda rosyjska
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Filet z łososia oczyść z ości i odetnij skórę.

W misce wymieszaj musztardę, miód, śmietanę kremówką oraz posiekany koper.

Filet dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko i umieść na nim rybę.

Polej rybę sosem i owiń ciastem.

Posmaruj rozpuszczonym masłem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź i pokrój na porcje.

Kulebiak z łososiem podany na ciemnej podkładce.
Kulebiak z łososiem
Koszt przygotowania dania
40.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
522 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
72

Kulebiak z łososiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kulebiaku z łososiem

Kulebiak z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny kulebiak podać można z grzybami lub ze szpinakiem. Kulebiak można przygotować także z ciasta francuskiego. Jego wyrób będzie o połowę szybszy niż przygotowanie tradycyjnego ciasta. Przepis na kulebiak z łososiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, łosoś filet, koper, musztarda francuska, śmietana kremówka, masło, miód, sól, pieprz.

Jak zrobić kulebiak z łososiem? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Filet z łososia oczyść z ości i odetnij skórę. W misce wymieszaj musztardę, miód, śmietanę kremówką oraz posiekany koper. Filet dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko i umieść na nim rybę. Polej rybę sosem i owiń ciastem. Posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i pokrój na porcje.

Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, a także szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.

Podsumowując smaczny kulebiak z łososiem będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Pyszny kulebiak sprawdzi się, aby przemycić rybę dzieciom. Kulebiak jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kulebiak świetnie sprawdzi się podany z sałatką ze świeżych liści rukoli.

Wartości odżywcze kulebiaka z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
208.92 kcal
522.30 kcal
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Białko
11.29 g
28.22 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Węglowodany w kulebiaku z łososiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
23.18 g
57.95 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.88 g
57.21 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
7.85 g
19.63 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.16 g
12.90 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.69 g
6.73 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kulebiak z łososiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.18 mg
0.44 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.84 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.53 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
4.94 mg
12.34 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
75.87 µg (mcg)
189.67 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kulebiak z łososiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
23.18 mg
57.95 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Potas
213.11 mg
532.78 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
33.35 mg
83.37 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
153.12 mg
382.80 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
44.36 mg
110.89 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.74 mg
4.36 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.82 mg
2.05 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaka z łososiem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kulebiaku z łososiem

Lista alergenów dla kulebiaka z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

W przepisie na kulebiak z łososiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • musztarda francuska, musztarda rosyjska
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kulebiaka z łososiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Musztarda francuska
150 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Jak oceniasz przepis na kulebiak z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób