Kulebiak z łososiem

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulebiak z łososiem podany na ciemnej podkładce.
Kulebiak z łososiem
Kulebiak z łososiem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak przygotować można także jako danie na wieczerzę wigilijną. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
537 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Łosoś filet (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Musztarda francuska (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Miód (20 g)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, musztarda rosyjska
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na kulebiak z łososiem krok po kroku

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Filet z łososia oczyść z ości i odetnij skórę.

W misce wymieszaj musztardę, miód, śmietanę kremówką oraz posiekany koper.

Filet dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko i umieść na nim rybę.

Polej rybę sosem i owiń ciastem.

Posmaruj rozpuszczonym masłem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na kulebiak z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kulebiaka z łososiem

Kulebiak z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny kulebiak podać można z grzybami lub ze szpinakiem. Kulebiak można przygotować także z ciasta francuskiego. Jego wyrób będzie o połowę szybszy niż przygotowanie tradycyjnego ciasta. Przepis na kulebiak z łososiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, łosoś filet, koper, musztarda francuska, śmietana kremówka, masło, miód, sól, pieprz.

Jak zrobić kulebiak z łososiem? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Filet z łososia oczyść z ości i odetnij skórę. W misce wymieszaj musztardę, miód, śmietanę kremówką oraz posiekany koper. Filet dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko i umieść na nim rybę. Polej rybę sosem i owiń ciastem. Posmaruj rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i pokrój na porcje.

Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, a także szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.

Podsumowując smaczny kulebiak z łososiem będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Pyszny kulebiak sprawdzi się, aby przemycić rybę dzieciom. Kulebiak jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Kulebiak świetnie sprawdzi się podany z sałatką ze świeżych liści rukoli.

Alergeny w kulebiaku z łososiem

Lista alergenów dla kulebiaka z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

W przepisie na kulebiak z łososiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • musztarda rosyjska
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kulebiaka z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Kulebiak z łososiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kulebiak jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość kwasów omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
214.94
537.35
Białko (g)
11.71
29.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
23.70
59.26
Węglowodany przyswajalne (g)
22.98
57.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.19
20.46
Tłuszcze nasycone (g)
5.49
13.73
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
6.73
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.99
12.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
76.56
191.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
131.73
329.33
Potas (mg)
227.91
569.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.57
98.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
163.78
409.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
49.09
122.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
4.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.88
2.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaka z łososiem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulebiaka z łososiem

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Musztarda francuska
150 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
75.50