Przepis na kulebiaki lwowskie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Kapustę kiszoną posiekaj drobno.

Pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 5-6 minut.

Dodaj na patelnię kapustę, wlej wodę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz.

Zwiń w rulon i wierzch posmaruj roztopionym masłem.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.

Kulebiaki lwowskie podane na desce do krojenia.
Kulebiaki lwowskie
Koszt przygotowania dania
8.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
383 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
71

Kulebiaki lwowskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kulebiakach lwowskich

Kulebiaki lwowskie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiaki lwowskie z dodatkiem kapusty kiszonek i pieczarek sprawdzą się doskonale jako dodatek do barszczu. Tradycyjne ukraińskie ciastka z farszem na słono są bardzo aromatyczne. Przepis na kulebiaki lwowskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, kapusta kiszona, pieczarki, cebula, bułka tarta, masło, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek.

Jak zrobić kulebiaki lwowskie? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5-6 minut. Dodaj na patelnię kapustę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut.

Pieczarki to tanie i ogólnodostępne grzyby. Wykorzystywać je można na wiele różnych sposobów. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest bardzo popularnym ziołem dostępnym przez cały rok.

Podsumowując najlepsze kulebiaki to sprawdzony przepis na obiad dla Twojej rodziny. Domowe danie sprawdzi się podane na ciepło lub na zimno. Pyszne kulebiaki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Kulebiaki można przygotować także na bazie ciasta francuskiego.

Wartości odżywcze kulebiaków lwowskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
136.85 kcal
383.18 kcal
Białko
5.17 g
14.47 g

Węglowodany w kulebiakach lwowskich

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
23.77 g
66.55 g
Węglowodany przyswajalne
22.25 g
62.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.52 g
4.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
2.67 g
7.48 g
Tłuszcze nasycone
1.19 g
3.34 g
Tłuszcze nienasycone
1.48 g
4.14 g
Tłuszcze jednonasycone
1.03 g
2.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
1.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
2.61 mg
7.32 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kulebiaki lwowskie

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
7.90 µg (mcg)
22.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.44 mg
15.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.42 µg (mcg)
20.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.67 mg
7.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
66.48 µg (mcg)
186.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.13 µg (mcg)
11.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kulebiaki lwowskie

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
218.12 mg
610.74 mg
Potas
186.51 mg
522.22 mg
Wapń
35.96 mg
100.68 mg
Fosfor
76.63 mg
214.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.24 mg
51.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.02 mg
5.66 mg
Cynk
0.73 mg
2.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaków lwowskich 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kulebiakach lwowskich

Lista alergenów dla kulebiaków lwowskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania kulebiaków lwowskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Masło
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.80
Jak oceniasz przepis na kulebiaki lwowskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób