Kulebiak z kapustą i grzybami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Drożdże świeże - niecałe pół kostki (40 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Kapusta kiszona (300 g)
- Suszone grzyby (30 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (60 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami krok po kroku
W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną posiekaj drobno.
Grzyby suszone namocz w 350 ml gorącej wody.
Grzyby posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj na patelnię kapustę, grzyby i wlej wodę po moczeniu grzybów.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś pod przykryciem przez 20 minut.
Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz.
Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.
Więcej informacji na temat kulebiaka z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak świetnie sprawdzi się także podany jako dodatek do barszczu czerwonego podczas kolacji wigilijnej. Smaczny kulebiak jest bardzo aromatyczny i chrupiący z wierzchu. Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, jajko, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, bułka tarta, olej rzepakowy.
Jak zrobić kulebiaki z kapustą i grzybami? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną posiekaj drobno. Grzyby suszone namocz w gorącej wodzie. Grzyby posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię kapustę, grzyby i wlej wodę po moczeniu grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz. Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut.
Grzyby suszone są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Podsumowując smaczny kulebiak sprawdzi się idealnie jako najlepszy dodatek do barszczu lub rosołu. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Pyszny kulebiak będzie także idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Wypiek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w kulebiaku z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla kulebiaka z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kulebiaka z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulebiak nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej oraz dietach redukcyjnych.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.