Przepis na kruszonkę na ciasto krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
stolnica

Na stolnicę wysyp mąkę, cukier i dodaj lekko ciepłe masło.

Wyrabiaj ręcznie, rozcierając między palcami formując kruszonkę.

ciasto z owocami i kruszonką
kruszonka na ciasto
Koszt przygotowania dania
1.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
919 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Kruszonka na ciasto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kruszonce na ciasto

Kruszonka na ciasto to obowiązkowy element wielu polskich ciast. Świetnie sprawdza się do ciast drożdżowych, kruchych, a także serników, czy tart owocowych. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a zmienia oblicze wielu deserów. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruszonkę do ciast, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis. Najlepsza kruszonka powstaje z zaledwie kilku składników – mąki pszennej, masła i cukru. Niestety są to składniki dość kaloryczne i mało wartościowe, dlatego warto zastanowić się nad tym, co można zrobić, aby była nieco lepsza dla zdrowia i nie trzeba było je ograniczać. Przede wszystkim warto, chociaż częściowo zastąpić białą, oczyszczoną mąkę mąką pełnoziarnistą o wysokim typie. Nie trzeba zamienić jej całkowicie, ponieważ wtedy kruszonka będzie miała zupełnie inny smak, ale warto wykorzystać mąkę pełnoziarnistą, chociaż w niewielkiej proporcji. Dodatkowo cukier warto zastąpić ksylitolem, który ma o połowę mniejszą kaloryczność a przy tym praktycznie zerowy indeks glikemiczny. Ostatni składnik, czyli masło, można zastąpić dobrej jakości margaryną, aby ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe, które w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Oczywiście, jeśli ciasta z kruszonką pojawiają się u ciebie jedynie okazjonalnie i na co dzień stosujesz zdrową zbilansowaną dietę, wprowadzenie takich zmian nie jest niezbędne, ale zawsze warto wykorzystać ten pomysł na nieco zdrowszą wersję kruszonki. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz przepis na kruszonkę na ciasto, która jest łatwa w przygotowaniu, pyszna i dobra do wielu różnych ciast i deserów.

Wartości odżywcze kruszonki na ciasto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
459.75 kcal
919.50 kcal
Białko
5.58 g
11.15 g

Węglowodany w kruszonce na ciasto

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
64.66 g
129.33 g
Węglowodany przyswajalne
64.66 g
129.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
21.01 g
42.03 g
Tłuszcze nasycone
14.41 g
28.82 g
Tłuszcze nienasycone
6.60 g
13.21 g

Witaminy w przepisie na kruszonkę na ciasto

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.03 mg
0.06 mg
Tiamina
0.36 mg
0.72 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.36 mg
Niacyna
2.47 mg
4.94 mg
Foliany
55.12 µg (mcg)
110.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kruszonkę na ciasto

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
4.25 mg
8.50 mg
Potas
54.38 mg
108.75 mg
Wapń
13.50 mg
27.00 mg
Fosfor
52.50 mg
105.00 mg
Magnez
13.96 mg
27.92 mg
Żelazo
2.10 mg
4.21 mg
Cynk
0.42 mg
0.85 mg
Miedź
0.08 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kruszonki na ciasto 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruszonce na ciasto

Lista alergenów dla kruszonki na ciasto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kruszonki na ciasto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
75 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Cukier
75 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
10.50
Jak oceniasz przepis na kruszonkę na ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób