Kruche ciasto

Opublikowano: 12.04.2021 r., 21:12 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto w blaszce.
Kruche ciasto
Kruche ciasto jest wykorzystywane jako podstawa wielu potraw. Jednak nawet sprawdzony przepis może się nie udać, jeśli się coś przeoczy. Zobacz, jak zrobić kruche ciasto!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
799 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (85 g)
  • Cukier puder - 2/3 szklanki (85 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Masło - 1 opakowanie (200 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka - 1 żółtko (1 szt.)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (szczypta) (2 g)
  • Mąka krupczatka - 1 i 1/2 szklanki (270 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, wałek, folia spożywcza, miska, tortownica 24 cm

Przepis na kruche ciasto krok po kroku

Do miski wsyp mąkę tortową, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Całość wymieszaj i wysyp w formie kopczyku na stolnicę.

Schłodzone masło pokrój w kostkę, a potem dodaj do reszty i siekaj nożem, aż masło będzie bardzo rozdrobnione.

Dodaj jajko i żółtko. Całość szybko zagnieć.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki. Nakłuj je widelcem i schowaj do lodówki na 60 min.

Piecz ok. 25 min w 190 stopniach Celsjusza (grzanie góra-dół).

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta

Kruche ciasto jest proste do przygotowania, ale żeby wyszło dobre, trzeba wiedzieć i pamiętać o kilku bardzo istotnych rzeczach. Idealne ciasto wyjdzie nie tylko z proporcji 3:2:1 (kolejno: mąką, tłuszcz, cukier), ale nawet sprawdzony przepis może się nie udać, jeśli np. dobierzesz nieodpowiednie masło (musi być minimum 82% tłuszczu). Istotne są nie tylko składniki i sposób przygotowania ciasta, ale też odpowiednia temperatura pieczenia.

Jak zrobić kruche ciasto? Najlepsze ciasto wyjdzie z krupczatki połączonej z inną mąką pszenną. Jeżeli w przepisie użyjesz tylko mąkę krupczatkę, ciasto może być nawet za kruche. Możesz dodać w równych proporcjach mąkę tortową i mąkę krupczatkę (np. po 150 g każdej). Pamiętaj o tym, aby przy cieście kruchym zawsze używać schłodzonego masła. Jeżeli ciasto jest bardzo kruche, możesz dodać 1 łyżkę bardzo zimnej wody lub kwaśnej śmietany. W razie potrzeby możesz dodać drugą łyżkę. Do tego ciasta nie musisz dodawać proszku do pieczenia.

Istotne jest także to, aby ciasto wyrabiać jak najkrócej. Ciasto można też zagnieść przy użyciu malaksera lub robota kuchenna (z hakiem do ugniata ciasta). Kruche ciasto możesz rozwałkowywać pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, jeśli nie chcesz tego robić na stolnicy pokrytej mąką.

Jak upiec kruche ciasto? W przypadku przygotowania tarty warto podzielić pieczenie ciasta na dwa etapy. Pierwszym jest zapiekanie. Na nakłute ciasto należy położyć papier do pieczenia i czymś go obciążyć (np. ryżem). Ciasto należy piec ok. 10 min, a potem ściągnąć papier z obciążeniem i dodać resztę składników (np. owoce i starte na tarce schłodzone w zamrażalniku surowe kruche ciasto). Długość pieczenia uzależniona będzie od wybranych dodatków.

Nie bez powodu do kruchego ciasta dodaje się cukier puder. On się tak nie karmelizuje i nie zostawia grudek. Jeżeli nie chcesz dodawać cukru waniliowego, bo obawiasz się właśnie widocznych kropek, możesz zdecydować się na dodanie 100 gram cukru pudru i kilku kropel ekstraktu z wanilii. Przepis na kruche ciasto jest łatwy, jeśli przestrzega się wskazówek.

Alergeny w kruchym cieście

Lista alergenów dla kruchego ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
444.27
799.68
Białko (g)
5.58
10.04
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.36
Brak danych dla: jajko, żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
51.70
93.06
Węglowodany przyswajalne (g)
50.88
91.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
23.98
43.17
Tłuszcze nasycone (g)
15.71
28.27
Tłuszcze nienasycone (g)
8.28
14.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.01
12.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
2.27
Cholesterol (mg)
116.18
209.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
209.03
376.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.78
1.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
205.21
369.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.80
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.31
5.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
98.41
177.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
45.51
81.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
122.03
219.66
Potas (mg)
70.98
127.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.23
38.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
73.21
131.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.33
16.80
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.76
6.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
0.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Cukier puder
85 g
2/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 85 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Masło
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki (szczypta)
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Mąka krupczatka
270 g
1 i 1/2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 270 g
Koszt składników
26.10