Kruche ciasteczka bezglutenowe

Opublikowano: 09.08.2023 r., 0:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kruche ciasteczka bezglutenowe
Kruche ciasteczka bezglutenowe
Kruche ciasteczka bezglutenowe to idealna propozycja dla wszystkich osób zmagających się z takimi chorobami jak celiakia czy alergia na pszenicę.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 10 min
151 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka bezglutenowa 2 szklanki (300 g)
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe krok po kroku

W dużej misce umieść miękkie masło i cukier puder. Mieszaj za pomocą miksera.

Dodaj ekstrakt waniliowy do masy.

Dodaj mąkę bezglutenową do masy masłowej, mieszaj delikatnie.

Rozłóż ciasto na stolnicy i uformuj z niego kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.

Przełóż ciasteczka na blaszkę do pieczenia i upiecz ciastka w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek bezglutenowych

Domowe, kruche ciasteczka bezglutenowe to nic innego jak smaczne, małe dzieła cukierniczego kunsztu, które łączą w sobie chrupiącą teksturę kruchego ciasta i aromatyczny smak waniliowy. Drobne smakołyki to nie tylko pyszne łakocie, ale też słodycz, która przenosi nas do dziecięcych dni.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe i przekonaj się jak zrobić te szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka bezglutenowa, cukier puder, masło, ekstrakt waniliowy.

Struktura ciastek jest delikatna, są chrupkie i rozpuszczają się same w ustach.

Ekstrakt waniliowy nadaje ciasteczkom wyrazisty aromat, wprowadza do smaku nutę przytulnej ciepłości. To przyjemne uzupełnienie kruchego ciasta sprawia, że każde ciasteczko jest nie tylko smacznym przysmakiem, ale także swoistą podróżą przez zmysłowe smaki i zapachy.

Zatem, jak zrobić kruche ciasteczka bezglutenowe?

W dużej misce umieść miękkie masło i cukier puder. Mieszaj za pomocą miksera. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj, aby składniki się równomiernie połączyły. W osobnej misce wymieszaj mąkę, oba ekstrakty i szczyptę soli. Dodawaj suchą mieszankę do masy masłowej. Kontynuuj mieszanie, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Uformuj kulę z ciasta. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby się schłodziło i nadal skruszało. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka. Rozłóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Nasze pyszne ciasteczka są już dobre do spożycia. Będą najlepsze dla każdego.

Zwróć uwagę, że ciastka zawierają mąkę bezglutenową, która jest pozbawiona glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Nasze proste ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę do popołudniowej herbaty, filiżanki kawy czy chwili relaksu. Przekonaj się, że ciastka bez glutenu są tak samo pyszne, jak ich tradycyjna wersja.

Alergeny w kruchych ciasteczkach bezglutenowych

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Na wierzch możesz dodać kawałki czekolady lub orzechów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
506.54
151.96
Białko (g)
7.21
2.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
50.70
15.21
Węglowodany przyswajalne (g)
47.63
14.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
31.33
9.40
Tłuszcze nasycone (g)
20.08
6.02
Tłuszcze nienasycone (g)
11.25
3.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.73
2.62
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.52
0.76
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.72
20.31
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
215.43
64.63
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
0.22
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
211.34
63.40
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.10
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
0.21
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.06
4.82
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
49.76
14.93
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
12.83
3.85
Potas (mg)
183.23
54.97
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.74
10.12
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
221.10
66.33
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
68.66
20.60
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.91
0.57
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.54
0.46
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.06
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
1.90
0.57
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek bezglutenowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciasteczek bezglutenowych

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Mąka bezglutenowa
300 g
2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 300 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Koszt składników
19.50