Kruche ciasteczka bezglutenowe
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka bezglutenowa - 2 szklanki (300 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (10 ml)
Przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe krok po kroku
W dużej misce umieść miękkie masło i cukier puder. Mieszaj za pomocą miksera.
Dodaj ekstrakt waniliowy do masy.
Dodaj mąkę bezglutenową do masy masłowej, mieszaj delikatnie.
Rozłóż ciasto na stolnicy i uformuj z niego kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.
Przełóż ciasteczka na blaszkę do pieczenia i upiecz ciastka w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek bezglutenowych
Domowe, kruche ciasteczka bezglutenowe to nic innego jak smaczne, małe dzieła cukierniczego kunsztu, które łączą w sobie chrupiącą teksturę kruchego ciasta i aromatyczny smak waniliowy. Drobne smakołyki to nie tylko pyszne łakocie, ale też słodycz, która przenosi nas do dziecięcych dni.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka bezglutenowe i przekonaj się jak zrobić te szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka bezglutenowa, cukier puder, masło, ekstrakt waniliowy.
Struktura ciastek jest delikatna, są chrupkie i rozpuszczają się same w ustach.
Ekstrakt waniliowy nadaje ciasteczkom wyrazisty aromat, wprowadza do smaku nutę przytulnej ciepłości. To przyjemne uzupełnienie kruchego ciasta sprawia, że każde ciasteczko jest nie tylko smacznym przysmakiem, ale także swoistą podróżą przez zmysłowe smaki i zapachy.
Zatem, jak zrobić kruche ciasteczka bezglutenowe?
W dużej misce umieść miękkie masło i cukier puder. Mieszaj za pomocą miksera. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj, aby składniki się równomiernie połączyły. W osobnej misce wymieszaj mąkę, oba ekstrakty i szczyptę soli. Dodawaj suchą mieszankę do masy masłowej. Kontynuuj mieszanie, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Uformuj kulę z ciasta. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby się schłodziło i nadal skruszało. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka. Rozłóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Nasze pyszne ciasteczka są już dobre do spożycia. Będą najlepsze dla każdego.
Zwróć uwagę, że ciastka zawierają mąkę bezglutenową, która jest pozbawiona glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Nasze proste ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę do popołudniowej herbaty, filiżanki kawy czy chwili relaksu. Przekonaj się, że ciastka bez glutenu są tak samo pyszne, jak ich tradycyjna wersja.
Alergeny w kruchych ciasteczkach bezglutenowych
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek bezglutenowych
Na wierzch możesz dodać kawałki czekolady lub orzechów.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.