Krem rafaello do tortu
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (400 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Wiórki kokosowe (400 g)
- Malibu (100 ml)
- Migdały - płatki (150 g)
Przepis na krem rafaello do tortu krok po kroku
W rondlu podgrzej likier kokosowy z wodą, dodaj cukier i wiórki kokosowe, wymieszaj.
Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i ubij do powstania sztywnej masy.
Dodaj wiórki kokosowe i płatki migdałów, wymieszaj.
Krem jest gotowy do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Jeśli przygotowujesz ciasto dla dzieci, pomiń dodatek likieru kokosowego, zamiast niego możesz dodać mleko kokosowe.
Więcej informacji na temat kremu rafaello do tortu
Krem rafaello do tortu to pyszny krem z wiórkami kokosowymi. Kokosowy krem można wykorzystać do przygotowania domowych deserów na zimno lub jako nadzienie do naleśników. Przepis na krem rafaello do tortu jest bardzo prosty do zrobienia, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, serek mascarpone, płatki migdałów, wiórki kokosowe, likier kokosowy, cukier.
Jak zrobić krem rafaello do tortu? W rondlu podgrzej likier kokosowy z wodą, dodaj cukier i wiórki kokosowe, wymieszaj. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i ubij do powstania sztywnej masy. Dodaj wiórki kokosowe i płatki migdałów, wymieszaj. Krem jest gotowy do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli przygotowujesz ciasto dla dzieci, pomiń dodatek likieru kokosowego, zamiast niego możesz dodać mleko kokosowe.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Malibu to likier produkowany na bazie rumu i aromatu kokosowego, nazywany także aromatyzowanym rumem. Trunek pochodzenia karaibskiego ma średnią zawartość alkoholu. Jest składnikiem wielu różnych drinków.
Podsumowując dobry krem do tortu z wiórkami kokosowymi świetnie komponuje się z dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny, truskawki, borówki, ananas czy mango. Krem kokosowy jest bardzo łatwy do zrobienia. Masa do tortu możne posłużyć za krem do innego ciasta lub jako baza deseru.
Alergeny w kremie rafaello do tortu
Lista alergenów dla kremu rafaello do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze kremu rafaello do tortu
Krem rafaello do toru to bardzo kaloryczny wyrób. Zawiera dużą ilość cukru i tłuszczu. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Krem nie zawiera glutenu. Jest pozbawiony konserwantów. Nie zawiera tłuszczów utwardzonych.
Energia i białka
(1650g)
Węglowodany
(1650g)
Tłuszcze
(1650g)
Witaminy
(1650g)
Składniki mineralne
(1650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.