Kopytka ziemniaczane

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopytka ziemniaczane na talerzu.
Kopytka ziemniaczane
Kopytka ziemniaczane to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste i tradycyjne dania. Świetnie sprawdzają się z sosem pieczeniowym, czy pieczarkowym.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
173 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, praska do ziemniaków

Przepis na kopytka ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.

Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kopytka ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat kopytek ziemniaczanych

Kopytka ziemniaczane to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste i tradycyjne dania. Świetnie sprawdzają się z sosem pieczeniowym, czy pieczarkowym. Te ziemniaczane kluski to danie, które ma wielu fanów. Podobną wersję można znaleźć również w tradycyjnej włoskiej kuchni, tyle że pod nieco inną nazwą. Kopytka robi się bardzo szybko, a wszystko, czego potrzeba to stolnica i wałek. To jedne z tych kluseczek, które się formuje, dzięki czemu elegancko prezentują się na talerzu. Nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów, wystarczy tylko nóż.

Przepis na kopytka ziemniaczane jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kopytka ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków, które będą szybkie, a przy okazji pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na dodatek do obiadu, który oczaruje wszystkich, do jego przygotowania używa się kilku podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów, a także domowych spiżarni. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki, które stanowią bazę całości. Najlepiej wybrać do klusek odmiany klejące, które po ugotowaniu nie rozpadają się. Dzięki temu łatwe stworzyć kopytka o idealnej fakturze, które nie stracą formy podczas gotowania. Do całości dodaje się również mąki, jest to konieczne, by wzmocnić nieco konstrukcję. W tym wypadku jest to mąka ziemniaczana. To dobry wybór, gdyż już niewielka jej ilość sprawia, że kopytka nie rozpadają się i stają się jednorodne. Dodatkowo mąka ziemniaczana jest naturalnie bezglutenowa, co oznacza, że spokojnie mogą po to danie sięgać nawet osoby, które nie mogą spożywać tego białka w diecie z powodów zdrowotnych. Mączne dodatki wydają się niezwykle kaloryczne jednak w gruncie rzeczy, ze względu na sporą zawartość ziemniaków kopytka nie dostarczają, aż tak dużo energii, dlatego spokojnie mogą być częścią nawet diety redukcyjnej. By stworzyć na ich bazie zbilansowane danie dobrze jest połączyć je ze źródłem białka np. mięsem, czy jogurtem, a także dodać do nich świeżych warzyw.

Alergeny w kopytkach ziemniaczanych

Lista alergenów dla kopytek ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopytek ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
115.61
173.42
Białko (g)
4.05
6.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
23.62
35.43
Węglowodany przyswajalne (g)
21.88
32.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.71
1.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
0.64
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.40
Tiamina (mg)
0.19
0.28
Ryboflawina (mg)
0.10
0.15
Niacyna (mg)
1.70
2.55
Foliany (µg (mcg))
32.64
48.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
11.83
17.75
Potas (mg)
374.80
562.21
Wapń (mg)
14.88
22.32
Fosfor (mg)
71.78
107.66
Magnez (mg)
24.10
36.16
Żelazo (mg)
1.44
2.16
Cynk (mg)
0.44
0.66
Miedź (mg)
0.12
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny kopytek ziemniaczanych 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopytek ziemniaczanych

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
13.00